Gejat

Recensie Gejat?!, Trenke Riksten-Unsworth

Gejat: Een nieuw pareltje onder de kinderboeken is geboren!

Sharon: ‘De herkenbaarheid voor kinderen, de prettige manier van schrijven, en de mooie en sprekende illustraties maken gejat een waar leesfeest!’

Gejat

| auteur: Trenke Riksten-Unsworth | Illustrator: Chantal Dingjan | uitgeverij: Droomvallei | Hardcover | recensent: Sharon Op ‘t Root |

Recensie Gejat?!

Inhoud

Saar, de oma van Suus vergeet heel veel. Zo vergeet ze de namen van de vriendinnetjes van Suus, maar bijvoorbeeld ook waar de snoepjes pot staat. Als Suus samen met Jill naar oma gaat is er nog meer kwijt. Oma kan nergens haar trouwring vinden en denkt dat deze gejat is. Suus en Jill besluiten hem ook te gaan zoeken. Echter vinden ze hem niet. Zou oma dan toch gelijk hebben? Suus en Jill gaan op onderzoek uit. Zou het ze lukken om de dief te vinden?

Gejat

Onderliggende thema’s: Dementie en geldproblemen

Dementie

In dit boek komen twee verschillende thema’s naar voren: dementie en eerlijkheid over geldproblemen. De schrijfster brengt door middel van de vergeetachtigheid van oma het onderwerp dementie naar voren. Op een duidelijke, begrijpbare manier voor kinderen wordt uitgelegd dementie helemaal niet eng is. Dat het vaker voorkomt bij oudere mensen, en dat het soms zelfs handig is: je krijgt vaker een snoepjes. Ook wordt duidelijk gemaakt dat je het beste mee kan praten met oma, zodat je haar niet nog meer in de war brengt.

Geldproblemen

Het tweede onderwerp wat naar voren springt is geldproblemen. De dief die de ring gejat heeft van oma, blijkt geldproblemen te hebben. Enkel durft hij hierover niet te praten. Op een leuke manier wordt duidelijk gemaakt dat je mensen niet kunnen helpen, als ze van niets weten. Iets wat in de ‘volwassen’ wereld natuurlijk ook zo is.

Gejat

Persoonlijke Leeservaring

Sharon (23):  Wat een leuk boek is dit! Al voordat ik begon met het lezen van het verhaal sprongen de illustraties eruit. De leuke, grappige en herkenbare afbeeldingen zorgen ervoor dat je, je beter kan inleven in het verhaal. Elke afbeelding in het boek past bij het stukje tekst waarover je aan het lezen bent. Kinderen zullen deze ‘pareltjes’ van illustraties zeker weten te waarderen en het verhaal zal voor hen daardoor nog meer tot leven komen.

Ook de geschreven tekst past helemaal in de belevingswereld van kinderen. De zinnen zijn duidelijk en niet te lang. Gejat is echt een kinderboek dat een kind op den duur zelf zal pakken om te gaan lezen, nadat het daarvoor al ontelbare keren is voorgelezen.

Ik vind het dan ook een zeer geschikt boek, die bij de belevingswereld van de doelgroep (4-8 jaar) past. De herkenbaarheid voor kinderen, de prettige manier van schrijven, en de mooie en sprekende illustraties die op elke pagina terug komen zijn een feest voor de kinderen.

Aanbeveling

Gejat is vanwege de onderliggende thema’s en het Avi E3 niveau uitermate geschikt voor gebruik in de onderbouw van de basisschool.  Zowel in de kleutergroepen als in groep 3 en 4 kan het boek ingezet worden bij de thema’s en kinderen een positieve lees- en leerervaring geven.

Ook hulpverleners die werken met kinderen in de leeftijd van 3-8 jaar kunnen dit zeer toegankelijke kinderboek gebruiken om thema’s te bespreken met hun jonge bezoekers.

Daarnaast blijft het natuurlijk ook voor (groot)ouders van opgroeiende kinderen een parel om toe te voegen in hun boekenkast.

Namens de uitgeverij mag Onlybyme een exemplaar van Gejat met een winactie weggeven aan liefhebbers. Mocht je (klein)kinderen hebben die je dit pareltje onder de kinderboeken cadeau wilt geven. Doe gerust mee met deze winactie.

Ook leerkrachten en hulpverleners mogen meedoen aan deze winactie gezien de zeer passende thema’s voor op school en hulpverlening.

Winactie Gejat?! gesloten

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek ‘Gejat’ wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 5 maart middernacht. De uitslag wordt daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze ‘Gejat’ winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten