9200000101843585

Recensie Geheim leven, Carla de Jong

Geheim leven is een prachtige roman die veel indruk bij mij heeft achtergelaten.

Recensie Geheim leven, Carla de Jong. Roman. Antoinette: Geheim leven is een prachtige roman die veel indruk bij mij heeft achtergelaten.

auteur: Carla de Jong  | uitgeverij: Ambo Anthos | paperback & Epub | recensent: Antoinette van Steeg

Recensie Geheim leven

Inhoud

In Geheim leven maken we kennis met Catherina, het is dan rond 1918. Nadat ze erg ziek is geweest en haar beste vriendin is overleden vertrekt ze naar familie in Nye Siel waar ze Lambert Kingma ontmoet. De twee trouwen en na een aantal miskramen wordt Elsa geboren en jaren later mogen ze Wander verwelkomen. Ze hebben het niet breed. Wanneer ze buren krijgen trekken ze al snel op met Imke, Tinus en hun zoon Reid op. Tinus heeft een eigen aannemersbedrijf, welke goed loopt.

Wanneer Catherina ziek wordt, dient Elsa thuis te blijven en het huishouden en opvoeding van Wander op zich te nemen. Op 35-jarige leeftijd overlijdt Catherina en niet veel later betrapt Elsa haar vader met Imke. Als Tinus op zee verdrinkt besluiten Imke en Lambert te trouwen.

Elsa verbreekt elk contact met haar vader en Wander.

Jaren later:

Elsa is oud en gaat achteruit. Ze heeft ondertussen zelf drie volwassen kinderen met Reid, haar oude buurjongen. Over het verleden wordt niet gesproken, terwijl hun dochter dit graag zou willen weten. Reid is overleden en alleen Elsa kan de geschiedenis nog vertellen.

Naast het verhaal van Elsa, lezen we ook het verhaal van Wayne en zijn dochter en kleindochter. Hij woont in Californië nadat zijn vader en moeder zijn geëmigreerd vanuit Friesland toen hij jong was. Als zijn dochter en kleindochter zijn zolder opruimen, komt hij spullen tegen van vroeger. Ze besluiten op zoek te gaan naar zijn verleden in Friesland.

Elsa en Wayne, die eigenlijk Wander heet, ontmoeten elkaar in Friesland na een korte zoektocht. Elsa wil en durft nu eindelijk het hele verhaal te vertellen aan haar jonge broer.

Wat is er destijds gebeurd? Waarom liet Elsa alles achter?

Persoonlijke beleving

Antoinette(42):  In een woord wow! Wat heeft Carla de Jong een prachtig en indrukwekkend boek geschreven zeg! Afwisselend lezen we de verhalen uit het heden en verleden vanuit Elsa en de verhalen van Wayne. Hierdoor bouwt het verhaal zich stap voor stap op tot een ontroerend verhaal, die gebaseerd is op een familieverhaal van Carla zelf.

Het is een verhaal boordevol gebeurtenissen en emotie. Tussen de regels door voel je de frustratie en verdriet. Het einde is ontroerend en raakte mij. Alsof je deel bent geweest van het leven van Elsa.

Geheim leven is een verhaal die prettig en makkelijk leest, hier ligt deels de kracht van dit boek. Daardoor wil je blijven lezen en weten wat het geheim is waarmee Elsa al zo lang mee leeft.

Complimenten voor Carla de Jong om zo’n indrukwekkend boek te schrijven!

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.


Eerder verschenen recensies

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten