Fuzzie

Recensie Fuzzie, Hanna Bervoets

Fuzzie is een aparte, humoristische en kritische schets van onze hedendaagse samenleving.

Fuzzie

| auteur: Hanna Bervoets | uitgeverij: Atlas Contact | paperback en e-book | recensent: Fany Van Hemelen |

Recensie Fuzzie

Inhoud

Op een dag opent Maisie een pakje en ontdekt een klein, pluizig wit bolletje. Florence, de ex-vriendin van Maisie, is nog steeds erg verdrietig en blijkt een blauw bolletje te hebben. Florence probeert met haar nieuwe vlam Angelica om Maisie te vergeten maar denkt nog steeds aan haar. Stephan krijgt een roze bolletje. Hij is al een tijdje op zoek naar werk en loopt verloren in zijn zoektocht. Hij voelt zich gevangen in zijn relatie en weet het allemaal niet zo goed meer. Diek, een gepensioneerde, die zijn tijd verdrijft met internet-dates, wordt de bezitter van een paars bolletje. Hij houdt zijn geliefden op afstand en wanneer relaties te hecht worden, loopt hij weg en maakt hij het uit. Naast Maisie blijken dus meerdere personen in de stad deze pluizige bolletjes ontvangen te hebben.

Hoe werken deze fuzzies? Waarom komen ze ineens bij deze specifieke mensen terecht? Wat is de reden dat ze hun eigenaars zo goed kennen? Het lijkt wel alsof ze gedachten kunnen lezen. Allemaal vragen waarop stilaan antwoorden worden gegeven in dit boek. Fuzzie is een verhaal over 4 personen, eigenlijk 5 met Maxie erbij, die het moeilijk hebben en iets lijken te missen in hun leven.

In Fuzzie lijken het verhaal en de plot ondergeschikt aan het weergeven van de gevoelens van de mensen. Hun emoties en hun kijk op de wereld staan centraal. De fuzzies lijken hun spreekbuis te zijn om deze ervaringen te delen en te toetsen aan de realiteit. Het verhaal wordt dan ook verteld vanuit het perspectief van de verschillende karakters waar de bolletjes terecht komen. Stilaan veranderen de hoofdpersonages.

Komt dit misschien door hun pluizige vriendjes? De fuzzies worden blijkbaar echte vrienden voor hun eigenaars maar blijven ze zo populair? En wat gebeurt er verder met de mensen?

Dit boek is een magisch verhaal dat de lezer anders naar de wereld doet kijken.

Persoonlijke Leeservaring

Fany Van Hemelen: Dit sprookjesachtig verhaal deed me nadenken over de zin van het leven. Onze maatschappij wordt soms ook in vraag gesteld, maar altijd op een fijnzinnige manier. Fuzzie doet dit met een boodschap van hoop en een vleugje humor.

Ik las en dacht, legde het boek neer en liet de woorden stilaan tot me doordringen. Al snel besloot ik dat ik het boek opnieuw wil lezen. Waarom ik dit boek voor een tweede keer wil lezen? Ik wil elk detail van dit boek ontdekken en niet alleen mijn hoofd maar ook mijn hart opnieuw laten bereiken. Fuzzie: “ Een boek dat je ziel raakt”. Knap gedaan. Een verhaal dat je laat nadenken over de echt belangrijke dingen in het leven. Een boek dat ik nog vaak ga lezen en koesteren in mijn boekenverzameling. Grappig detail: tijdens het schrijven van deze mening begreep ik pas echt hoe dit boek me geraakt heeft.

Hanna Bervoets schrijft een modern, bitterzoet sprookje waarin afstandelijke personages ontdooien door een fuzzie. Ik ben vanaf het begin meegezogen in dit wonderlijke verhaal. Deze schrijfster slaagt er niet alleen in om filosofische vragen te laten beantwoorden door de hoofdrolspelers in dit boek. Nee, ze liet ook mij mijmeren en mee op zoek gaan naar antwoorden.

Wanneer het bolletje tevoorschijn kwam, leek het vaak of het tegen mij sprak. De filosofische overpeinzingen die passeerden, lieten ook mij nadenken. Pijn, verdriet en boosheid kennen we allemaal. Gelukkig is er ook plaats voor vriendschap, liefde en hoop. In dit boek zijn de fuzzies symbool voor het zonnetje in het leven van de personages. Ze verdrijven de donkere wolken uit hun leven en doen deze openbloeien.

Wanneer je als schrijfster deze emoties zo raak kan weergeven, dan ben ik blij verrast. Maar wat maakt dat je dit boek moet lezen : ” Nee, stilaan moet opslorpen”, is de schrijfstijl. Hanna Bervoets speelt met prachtige zinnen en betovert met haar poëtische woorden. Ik weet nu al dat ik uitkijk naar een nieuw boek van Hanna.

 

Winactie Fuzzie

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Fuzzie wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 6 augustus middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten