Exit West

Recensie Exit West, Mohsin Hamid

Exit West is een liefdesgeschiedenis van twee vluchtelingen die een nieuw leven in het Westen proberen op te bouwen.

Exit West

| auteur: Mohsin Hamid | uitgeverij: De Bezige Bij | hardcover en E-book | recensent: Carina Bouwers |

Recensie Exit West

Inhoud

In Exit West zijn we in een niet nader genoemd islamitisch land. We maken kennis met Nadia, een vrouw met een moderne geest, die zich echter altijd kleedt in een zwart gewaad, om maar niet lastiggevallen te worden door mannen. Ook leren we Saïd kennen, een serieuze en bescheiden man.   Ze beginnen langzaam meer en meer contact met elkaar te krijgen en ontmoeten elkaar heimelijk in het appartement van Nadia, waar ze eigenlijk geen mannen mag ontvangen. Soms moet Saïd zich daarom verkleden als vrouw, om bij haar binnen te kunnen komen.

Er breekt een burgeroorlog uit in hun land, en de situatie wordt steeds nijpender. Er bestaan echter ‘deuren’, waardoor je toegang kunt krijgen tot het Westen. Hoewel ze de vader van Saïd, tot hun grote verdriet, achter moeten laten, besluiten de geliefden door een deur te gaan. Deze brengt hen eerst naar Griekenland en later, via een volgende deur, naar Londen. Daar moeten ze samen een klein kamertje delen, in een huis, vol met andere vluchtelingen en in een land, waar ze niet welkom zijn.

Saïd en Nadia merken hier, dat de verschillen tussen hen in zulke zware omstandigheden duidelijker worden, en dit stelt hun relatie behoorlijk op de proef. Ze krijgen echter de mogelijkheid door een deur te gaan, die naar San Francisco gaat. Ze hopen daar een nieuw begin te kunnen maken, met hun leven en met hun relatie.

Zal hun nieuwe bestaan in Amerika de relatie weer nieuw leven inblazen? Lukt het hen daar een waardig bestaan op te bouwen?

Persoonlijke Leeservaring

Carina: Dit is de derde roman over de vluchtelingenproblematiek, die ik in één jaar tijd gelezen heb. Ik lees deze boeken erg graag, maar over ‘Exit West’ ben ik helaas het minst enthousiast. Hoewel het verhaal wel boeiend genoeg was, om door te willen lezen, zorgde de schrijfstijl ervoor, dat het boek me niet werkelijk raakte.

De schrijfstijl van Hamid is afstandelijk, waardoor de personages abstract voor me bleven. Ook vond ik de versimpeling van hun vlucht naar het Westen via eenvoudige deuren, helaas niet zo geloofwaardig. Dat maakte voor mij het verhaal minder realistisch en had ik moeite om me echt werkelijk in te leven in het verhaal.

Ik hoopte steeds, dat dit gedurende het boek nog zou veranderen, maar helaas bleef de afstandelijke schrijfstijl me toch tot bijna het einde van Exit West storen. Aan het eind van het boek was ik wel geroerd door het verloop van de liefdesgeschiedenis tussen Saïd en Nadia, wat me verraste, na mijn eerdere leeservaring.

Toch is Exit West voor liefhebbers van romans met dit thema, wel een interessant en spannend boek, zeker als je van magisch realisme houdt. Dat blijkt ook uit andere recensies die je online kan vinden.

 

 

Winactie Exit West

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Exit West wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 4 maart middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten