Eva

Recensie Eva, Bregje Bleeker

Antoinette: ‘Ik heb Eva met plezier gelezen. Het pakt je bij de eerste letter en het zet je na het lezen tot nadenken. Hoe zou ikzelf omgaan met een zieke ouder? Maar ook hoe zou ik omgaan met mijn naasten?’

eva

| auteur: Bregje Bleeker| uitgeverij: The House of Books | paperback en e-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Eva

Inhoud

Eva, dochter uit een groot arbeidersgezin, groeit op in Princenhage, Brabant. De Katholieke invloeden zijn aan de orde van de dag. Eva bezoekt de Katholieke school waar zuster Redempta haar adviseert naar het Gymnasium te gaan. Zonder dat vader het weet, loopt Eva elke dag ruim een uur naar school. Geld voor een fiets is er niet. Vaders wil is wet en als Eva 14 is,  verhuizen ze naar Amsterdam. Als arbeidsmeisje in de grote stad wordt Eva eerst gepest en uitgescholden. Uiteindelijk vindt zij haar draai en maakt vriendinnen.

EVA NAM NOOIT RUIMTE IN. ZE DACHT ALTIJD AAN ANDEREN.

Begin jaren 60, Eva gaat medicijnen studeren en vindt een kamertje voor zichzelf. Hier ontmoet zij haar partner, Jacob. Beiden studeren af en vinden een baan. Waar haar jeugd arm was, kan ze nu alles doen wat ze wil. Ze besluiten een tweede huisje in Friesland te kopen waar ze in weekenden en vakanties de drukte van de stad achter zich kunnen laten.

Evas dochters, Bregje en Marjet, krijgen wat ze maar vragen. Het werk slokt Eva op. Als Eva meer bekendheid krijgt door promotie, wordt zij vaker uitgenodigd voor congressen in binnen-  en buitenland. Het werk eist haar tol. Eva klaagt steeds vaker dat haar schouder zeer doet en is humeurig. Uiteindelijk neemt zij een sabbitical van 2 jaar. Bregje, op zoek naar zichzelf, heeft eetproblemen. Jacob en Eva willen niet inzien dat hun leven zijn weerslag heeft op Bregjes leven.

Bregje pakt net haar studie weer op als Eva, nu 52 jaar, verteld dat ze een afwijking heeft in haar hersenen waardoor zij in ieder geval dement zal raken. Ieder gaat hier op zijn eigen wijze mee om, Eva wil alles zelf blijven doen, Jacob zoekt zijn liefde bij een andere vrouw, Marjet neemt afstand, zij was er ook niet voor mij, en Bregje neemt de moederrol over. Waar het leven doorgaat, brokkelt die van Eva verder af. Uiteindelijk wordt Eva in een verpleeghuis geplaatst waar ze enerzijds steeds verder terugvalt naar het verleden maar anderzijds merkt dat Jacob zijn liefde deelt met een andere vrouw. Als Eva (op 59 jarige leeftijd)overlijdt wordt duidelijk hoe een ieder tegen familiebanden en rouwen aankijkt. Samen als gezin gaan ze op haar verjaardag en sterfdag naar het graf. Maar welke herinneringen blijven over als iemand sterft? Wat doet ziekte met de achtergeblevenen? Welke invloed heeft het verleden op het leven van Eva gehad?

Familie? Een etiket plak je op een potje. Maar zit er daardoor in het potje wat er op het etiket staat?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette: Bregje heeft met Eva een persoonlijke roman geschreven die mij gelijk meenam in het jonge leven van Eva. Bregje weet het verleden en het heden goed te verweven in het beschreven leven van Eva. Is dit het leven wat Eva voor ogen had? 

Als Eva ziek wordt, bemerk je dat ieder hier zijn eigen rouwproces ingaat. Ondanks dat Bregje het verteld vanuit haar beleving, is de strijd die de anderen leveren voelbaar. Met een lach en traan, gestreeld met een vleugje humor, weet Bregje het strijdbare leven van Eva in dit boek prachtig vorm te geven. Bregje schrijft dit zonder oordeel. Ik vind het knap geschreven vooral door de voelbare emotie. 

Wat ik een groot compliment vind, is dat Bregje met Eva een puur en persoonlijk verhaal weten neer te zetten. Niet alleen het ernstig ziek zijn, maar ook erkenning zoeken zoals geld, werk, vakantie en liefde beschrijft zij goed bij de gezinsleden. Het maakt dat Eva op een kwetsbare manier beschreven wordt, gevormd door het leven. Bregje heeft met dit boek eens op een andere wijze geschreven wat een zieke ouder met jou en je omgeving doet. Het boek staat op zichzelf.

Ik heb Eva met plezier gelezen. Het pakt je bij de eerste letter en het zet je na het lezen tot nadenken. Hoe zou ikzelf omgaan met een zieke ouder? Maar ook hoe zou ik omgaan met mijn naasten?

Winactie Eva gesloten

Namens de uitgeverij mag Onlybyme met een winactie een exemplaar weggeven aan een liefhebber. Is dit boek iets voor jou, of ken je iemand die je hier heel erg blij mee zou maken? Doe gerust mee!

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 25 maart middernacht. De uitslag wordt daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten