Een vrouw in Havana

Recensie Een vrouw in Havana, Susana López Rubio

Een verhaal over een onbereikbare liefde voor een vrouw in Havana

Een vrouw in Havana

| auteur: Susana López Rubio | uitgeverij: Boekerij | paperback en E-book | recensent: Yvonne Vogels |

Recensie Een vrouw in Havana

Inhoud

Een vrouw in Havana gaat over Gloria en Patricio, zij is de vrouw van een beruchte maffiabaas en hij is een winkelbediende in het grootste en beroemdste warenhuis in Havana. Dit ongewone duo wordt hopeloos verliefd op elkaar maar deze liefde is onmogelijk!
Patricio is rond 1940 onderweg naar Havana vanuit een klein dorpje in Spanje. Hij ontvlucht zijn geboorteplaats vanwege de ernstige armoede en criminaliteit aldaar. Hij gaat net als vele Spanjaarden naar Cuba om daar zijn geluk te beproeven. Eenmaal in Cuba merkt hij dat de lokale bevolking de grote stroom Spanjaarden eigenlijk meer dan zat is. Toch weet hij binnen korte tijd vrienden te maken met een tweetal jongens waardoor zijn verblijf in Havana toch aangenaam lijkt te worden.

Ondertussen is Gloria een jong meisje waarvan haar ouders een patisserie hebben in Havana. Deze patisserie is beroemd in heel Havana en elke beroemdheid die de stad aandoet wordt ook daarheen verwezen. De jonge Gloria ontmoet de wetenschapper Albert Einstein. Hij geeft haar wijze lessen in wetenschap en sindsdien is dat een onderwerp waar Gloria zich maar al te graag mee bezig houdt.

Op een dag staat Gloria stickerplaatjes te ruilen op de hoek van de straat. Er komt een man op haar af en hij geeft haar complimenten, zij vindt hem maar een griezel. Maar hij doet haar een belofte; “Jouw sproeten zullen eens van mij zijn”
Deze belofte komt hij na een poosje slijmen bij haar ouders na, hij wil met haar trouwen als ze nog maar 14 jaar is. De ouders van Gloria laten dit natuurlijk niet toe maar haar vader moet dit bekopen met de dood, en haar moeder wordt een kasplantje.

Vanaf dat moment is het leven van Gloria een hel, tot ze de mooie en charmante Patricio ontmoet in het warenhuis El Encanto. Hun liefde bloeit op maar moet geheim blijven voor haar zeer gevaarlijke en gewelddadige man Cesar. Ze ontmoeten elkaar in gestolen momentjes in het warenhuis en hun liefde wordt sterker. Kan deze liefde blijven bestaan of is het gedoemd te mislukken?

Persoonlijke Leeservaring

Yvonne: Een vrouw in Havana vond ik vanaf de eerste bladzijde meteen een pareltje, het pakt je meteen in zijn greep om je niet meer los te laten voor de komende uren. Het lukte me wel, maar met moeite om het boek weg te leggen, om andere dingen te gaan doen. Het verhaal is geschreven vanuit het oogpunt van beide hoofdpersonen. Het ene hoofdstuk lees je vanuit het perspectief van Patricio en het andere vanuit Gloria.

Dit vond ik erg prettig lezen, vooral ook omdat je dan de dingen beter begrijpt doordat je het eerst leest vanuit zijn oogpunt en dan vanuit het hare of andersom. De personages vond ik heel goed neergezet. Ze zijn zeer geloofwaardig en tijdens het lezen heb ik ook regelmatig Google erbij gepakt om de feiten te controleren. Deze bleken meer dan eens juist te zijn. Zeker gesproken over de gebouwen. Het warenhuis waar Patricio werkt, heeft bijvoorbeeld echt bestaan.

Dit soort verhalen vind ik altijd prachtig, zeker als het ook met de nodige emotie en intensiteit geschreven is wat in dit geval ook zo was. Ik ben meegesleurd in het Cubaanse leven van voor het tijdperk van Fidel Castro totdat dit bijzonder heerschap aan de macht kwam. Ik heb genoten van de muziek, de romantiek en de mooie omgeving in Havana. Hier zou ik zo naar toe willen en de plekken bezoeken die in dit boek beschreven zijn.

De liefde tussen de twee hoofdpersonen werd ook mooi verteld. Hoe een onmogelijke liefde toch de aantrekkingskracht blijft houden op twee mensen terwijl ze heel goed weten dat het niet kan, en niet mag. De man van Gloria bleek ook echt een verschrikkelijke man te zijn. Iemand die zijn hand niet omdraaide om de mensen die hem in de weg stonden te vermoorden. Dit raakte me, maar ondertussen ook de standvastigheid waarmee Patricio voor zijn liefde voor Gloria bleef vechten. Dit boek is echt een pareltje onder de romans. Eentje die me heeft laten huilen om zijn intensiteit en romantiek en om de prachtige manier van vertellen die deze schrijfster heeft.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten