Een seconde later

Recensie Een seconde later, William R. Forstchen

Cindy: Forstchen weet in ‘Een seconde later’ elk aspect zodanig uit te schrijven, dat al lezende, de rillingen over mijn rug liepen, de haren op mijn arm overeind gingen staan en het besef van een dergelijke ramp tot diep in mijn ziel doordrong.

Een seconde later

| auteur: William R Forstchen | uitgeverij: Karakter Uitgevers BV | paperback en e-book | recensent: Cindy Strijkers- Brakel |

Recensie Een seconde later

Inhoud

John Matherson, weduwnaar, geschiedenisprofessor en oud docent militaire geschiedenis en asymmetrische oorlogsvoering, woont samen met zijn 2 dochters, Jennifer en Elizabeth in Black Mountain, North Carolina.

Wanneer tijdens de verjaardag van Jennifer de stroom uitvalt, denkt iedereen aan een stroomstoring. Als blijkt dat de volgende dag nog niets werkt en er geen verkeer te horen is, gaan de alarmbellen rinkelen bij John. Er blijken 3 kernbommen te zijn ontploft net boven de atmosfeer die een EMP (electromagnetic pulse) hebben veroorzaakt, die niet alleen maar Amerika heeft geraakt. De totale elektrische infrastructuur ligt plat.

Wat betekent het daadwerkelijk om geen elektriciteit meer te hebben? Als je geen koeling meer hebt voor voedingsmiddelen? Er geen vervoer meer is omdat auto’s tegenwoordig een computer hebben? Wanneer er geen medicijnen meer kunnen worden gemaakt? Je afhankelijk bent van medische apparatuur? De gevangenissen niet meer worden beveiligd? Je je geliefden niet kan beschermen?

Wat als er nog minder dan 40% overleeft? Wat betekent dat voor de samenleving? Kan je op elkaar rekenen of is het ieder voor zich?

John probeert, samen met een groep mensen in Black Mountain, te redden wat er te redden valt. Zijn voordeel is dat hij kan terugvallen op de militaire kennis die hij heeft vergaard in zijn eerdere loopbaan. Hij probeert zijn gezin te beschermen, maar ook voor de belangen van de bewoners in Black Mountain op te komen. Het wordt een race tegen de klok. Zal het John lukken te redden wie en wat hij lief heeft?

Persoonlijke Leeservaring

Cindy: Wauw! Sprakeloos… Dat was ik tijdens en na het lezen van het boek. Dit verhaal greep me echt naar de keel. Of het nu kwam door de manier van schrijven of door het besef dat dit ons ook kan overkomen… Ik denk dat het een combinatie van beide is. In eerste instantie was ik overdonderd door de wetenschap dat we zo vreselijk kwetsbaar zijn in deze moderne maatschappij en hier zo afhankelijk van zijn. Dat met een druk op een knop alles wat in jaren is opgebouwd teniet wordt gedaan en we worden teruggeworpen in de Middeleeuwen.

Forstchen weet elk aspect zodanig uit te schrijven, dat al lezende, de rillingen over mijn rug liepen, de haren op mijn arm overeind gingen staan en het besef van een dergelijke ramp tot diep in mijn ziel doordrong. Het verhaal zit zeer goed in elkaar met personages die een ieder zal aanspreken. Mensen met wie wij ons kunnen identificeren. De zinsopbouw is niet te lang, niet te kort en daardoor lezen de zinnen erg makkelijk. 

In het eerste deel, vond ik dat het verhaal diepgang in de emoties miste, dat maakte dat het boek voor mij aanvoelde als een wat mannelijk boek. Maar naarmate het verhaal verder vorderde, de omvang van de ramp van een EMP duidelijk werd, kwamen ook de diepere emoties naar voren. Die emoties hebben mij diep geraakt. Ik heb heel wat tranen gelaten en ik voel nu, dagen na het lezen, nog het beklemmende gevoel in mijn keel. Er zijn veel boeken en verhalen die mij raken, maar dat het gevoel zo intens is, dat zijn er maar weinig.

Lees dit verhaal en leer ervan, dat is de boodschap die ik zou willen meegeven. Maar daarnaast: geniet er ook van, want buiten dat het een verhaal is dat belangrijk is om te worden gelezen, is het ook een heel mooi verhaal over liefde, hoop, vriendschap en doorzettingsvermogen.

3 Dubbele Winactie Een seconde later

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 25 juni middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten