een Portugese droom

Recensie Een Portugese droom, Marieke Woudstra

Een Portugese droom is een roman die de Portugese streek Alentejo uitgebreid laat terugkeren en voor herkenning zal zorgen als je er zelf geweest bent. Een roman die je zomerse herinnering doet herleven.

 een Portugese droom

| auteur: Marieke Woudstra | uitgeverij: Meulenhoff | paperback en e-book | recensent: Inge van de Vegte |

Een Portugese droom is het vervolg op Thuis in Portugal, maar is zeker ook losstaand te lezen. (Inge heeft zelf het eerste deel niet gelezen.)

Recensie Een Portugese droom

Inhoud

Het verhaal wordt vanuit de seizoenen beschreven en begint bij de herfst. Marjolein is samen met haar partner Bart zes jaar geleden vertrokken naar Portugal, waar ze in de streek Alentejo het landgoed Alta Vista hebben gekocht. Ze beschikken over een boomgaard met ruim 100 olijfbomen, waarvan ze de olie in Nederland proberen te verkopen. De tweelingdochters van Marjolein, Mirthe en Merel, die in Nederland zijn achtergebleven helpen hen daarbij.

Als de eerste repetitie van het nieuwe dorpskoor bij Bart en Marjolein wordt gehouden, beseffen ze met een gelukkig gevoel dat ze volledig zijn opgenomen in de Portugese gemeenschap.

Helaas is het nieuwe leven niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Na een tegenvallende olijfoogst is Marjolein op zoek gegaan naar andere producten om de Nederlandse markt mee te veroveren, want van alleen het geld dat Bart als paardenarts verdient kunnen ze niet rondkomen. Zo heeft ze van oude dorpsbewoonsters geleerd om kaasjes te maken en van het oude kruidenvrouwtje Celeste leert ze welk kruid waar goed voor is en wat interessante combinaties zijn. Dan is daar ook nog de dronkaard, die beweert dat hij recht heeft op Alta Vista.

Weten ze het hoofd boven water te houden? Blijven ze eigenaar van Alta Vista? Kunnen ze hun Portugese droom verder leven?

 

Persoonlijke Leeservaring

Inge (33): Het is lang geleden dat ik de “olijf-boeken” van Carol Drinkwater las (De olijfgaard, De olijventijd, De olijvenoogst) maar dit boek deed me daar meerdere keren aan denken. Het boek leest makkelijk, hoewel sommige dingen naar mijn idee wat té uitgebreid worden beschreven.

Leuk is dat er af en toe een authentiek Portugees recept genoemd wordt. Je proeft de liefde voor Portugal en voor de natuurlijke producten door het hele verhaal heen. Zelf zou ik ‘Een Portugese droom’ beoordelen met net drie sterren, maar op verschillende beoordelingssites scoort het boek tussen 3,5 en ruim 4 sterren.

Conclusie: Waarschijnlijk is Een Portugese droom voor lezers die bekend zijn met de streek Alentejo een bron van herkenning en een ideale manier om nog eens weg te dromen naar die heerlijke vakantie. Als je dit jaar niet op vakantie gaat, kun je je door dit boek toch een aantal uur in de Portugese zon wanen!

Namens de uitgeverij mag Onlybyme een exemplaar weggeven met een winactie. Ben jij een romanliefhebber die graag in de Portugese streek wegdroomt? Ken je iemand die je hier erg blij mee kunt maken? 

Winactie  Een Portugese droom

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het Een Portugese droom wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 23 juli middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten