Een ketting van hoop

Recensie Een ketting van hoop, Karen Halvorsen Schreck

Een ketting van hoop is een prachtige christelijke roman over liefde in een tijd van rassenverschillen en verdeeldheid.

Een ketting van hoop

| auteur: Karen Halvorsen Schreck | uitgeverij: Mozaïek | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Een ketting van hoop

Inhoud

In drie delen, verdeeld in tijdsperiodes, maken we kennis met het Ruth.

1934.Ruth Warren, 21 jaar, is net getrouwd met haar jeugdliefde Charlie als het noodlot toeslaat. Charlie komt om tijdens een explosie op het olieveld. Al haar dromen vallen in duigen en ze zit vol van verdriet. Voordat ze trouwden, hadden zowel Charlie als Ruth zich aangemeld voor de universiteit in Pasadena. Juffrouw van de bibliotheek waar Ruth voor haar trouwen werkte, heeft hun beiden aangemoedigd om deze stap te nemen.

Eenmaal thuis bij haar ouders besluit Ruth haar werk weer op te pakken in de bibliotheek. Juffrouw Berger geeft haar op een dag twee enveloppen. Allebei zijn ze aangenomen met een volledige beurs. Ruth pakt deze kans aan. Zou ze dan ooit onderwijzeres kunnen worden?

Na een lange reis met veel indrukken komt ze aan in Pasadena. Ze wil zich aanpassen aan het studentenleven maar wat is het moeilijk zonder Charlie om haar heen. Helen, haar kamergenoot, probeert Ruth te betrekken in het studentleven. Na een tijdje worden ze goede vriendinnen.

Toch stort de rouwende Ruth zich vol overgave op haar studie en mag ze zelfs professor Tobias helpen met zijn werkzaamheden. Wat een eer!

Als ze tijdens de kerstdagen besluit naar een oude vriendin, Alice, van moeder te gaan, ontmoet ze de fascinerende Thomas Everly. Hij heeft een deel van zijn been verloren en heeft een groot hart voor de Mexicaanse landarbeiders. Overdag houdt hij de werkende landarbeiders in de gaten en ‘s avonds geeft hij ze les bij het kampvuur.

Na de kerstdagen vertrekt Ruth naar de universiteit. Ruth wordt al snel gewaarschuwd voor professor Tobias en zijn handelingen maar Ruth gelooft niks van de verhalen tot het ook voor Ruth werkelijkheid wordt. De universiteit zet haar op straat en Ruth vlucht naar Thomas. Ruth raakt geïntrigeerd door zijn werkzaamheden en besluit mee te gaan. Wat ze daar ziet, is een hele andere kant van de realiteit.

Ze ziet armoede, kinderen zonder ouders, razzia’s en racisme.

Samen met Thomas verzorgt ze ‘s avonds het onderwijs waarbij de kinderen aan Ruths lip hangen. Maar wie is die jongen die het onderwijs verstoord? Waar woont hij en wie zijn zijn ouders? Als Ruth ontdekt hoe de situatie in elkaar steekt en hem redt, ontfermt ze zich over hem. Ondertussen woont Ruth bij de Mexicaanse landarbeiders Silvia en Luis die zwanger zijn van hun eerste kind. Ruth voelt zich thuis, bouwt vriendschappen op en voelt zich gewaardeerd.

Wanneer op een dag het kamp overvallen wordt en de gezinnen verscheurd worden door de razzia, besluiten Ruth en Thomas zich nog meer in te zetten voor de rechten van de arbeiders. Hun vriendschap wordt steeds dieper en intenser. Zal Ruth een nieuwe levenspartner gevonden hebben? Zullen hun vrienden goed terecht komen?

 

Persoonlijke leeservaring:

Antoinette(41): Een ketting van hoop is een prachtige christelijke roman met veel emoties. Het leest vlot en pakkend waardoor ik snel in het verhaal raakte.

Het begin is sterk. Je voelt de liefde tussen Charlie en Ruth en de dood van Charlie spat van het papier af. Wat een verschrikking voor dit jonge stel. Toch weet Ruth zich bij elkaar te rapen en door te gaan. Tussen de regels door voel je het verdriet en gemis.

De christelijke ondertoon maakte het boek voor mij sterk. Ruth haalt veel steun uit het geloof en weet zich hieraan op te trekken. Ruth is een sterke vrouw die graag andere helpt. Dit komt goed uit de verf in Een ketting van hoop.

Dat Karen Halvorsen Schreck gekozen heeft voor een opbouw van het boek in drie delen voelt goed aan. Het geeft duidelijke weer wanneer wat gebeurt en houdt de verhaallijn helder en duidelijk.

Wie houdt van een goede roman met een sterk opgebouwd verhaal moet zeker Een ketting van hoop op zijn leeslijstje zetten. Ik heb nog niet eerder wat van deze auteur gelezen, maar ze blijkt al meerdere boeken geschreven te hebben en zelfs prijzen gewonnen. Een auteur om in de gaten houden wat mij betreft.

 

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten