Recensie Een hete dood, Esther Vermeulen
Een hete dood is deel 4 van de Bureau Marit serie. Een echte detective met twee grote verhaallijnen.
| auteur: Esther Vermeulen | uitgeverij: Veltman B.V. | hardcover en E-book | recensent: Carina Bouwers |
Recensie Een hete dood
Inhoud
In een hete dood zijn twee spannende verhalen vernuftig door elkaar geweven. In het ene verhaal is Joop op een trieste wijze omgekomen in een sauna. We komen erachter dat hij een dubbelleven leidt. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen, maar door zijn katholieke achtergrond heeft hij nooit voor zijn werkelijke geaardheid durven uitkomen. In zijn vrije tijd, onder het mom van zakenreizen, ontmoet hij zijn homoseksuele partner Marcel in zijn vakantiehuis en kan hij werkelijk zijn wie hij is. Marcel is echter de eerste verdachte, als Joop dood in de sauna is gevonden, omdat hij Joop in de sauna gevonden heeft.
In het andere verhaal, dat er doorheen speelt, gaat het ook over vreemdgaan. De privé-detectives Marit en Jack, die samen een affaire hebben, hebben de opdracht gekregen van een man om zijn vrouw te schaduwen in een hotel. Ze moeten onderzoeken of Laura daadwerkelijk een minnaar heeft. Dit verhaal krijgt echter een volledig andere wending, als Ria, de vriendin van Laura, ook in het hotel blijkt te zijn en er onheilspellende dingen gebeuren.
Waarom is Joop vermoord? Is het Marcel of moeten we de dader zoeken in het gezin van Joop? En wat had Ria in het hotel te zoeken? Waarom wil ze afrekenen met haar vriendin Laura?
Persoonlijke Leeservaring
Carina: De hete dood las lekker weg, door de combinatie van een spannend plot met een vleugje romantiek erdoorheen. Ook had het af en toe verrassende wendingen, waardoor het boeiend bleef. Soms vond ik echter wel, dat er iets teveel details beschreven werden, waardoor ik wel eens iets minder zin kreeg om verder te lezen, maar gelukkig maakten de onverwachte gebeurtenissen dit weer goed.
Als rode draad door de twee verschillende verhalen speelt het thema jaloezie en dat geeft het boek een bepaalde diepte. Het zet je aan het denken over relaties en de norm dat je elkaar altijd trouw zou moeten zijn. Dit boek laat echter de keerzijden zien van deze norm. Joop kan daardoor niet echt zijn, wie hij is, en voor mij geeft dit boek een diepere boodschap door, namelijk een oproep tot de vrijheid om meer jezelf te mogen zijn, en hier eerlijk voor uit te komen, hoe je geaardheid ook is.
Laura wordt als bezit van haar man gezien, maar betekent echte liefde dat je elkaars bezit bent? Gaat liefde niet veel meer over de combinatie van een goede communicatie met elkaar waarin je elkaars eigenheid en vrijheid respecteert, als de relatie niet goed blijkt te werken?
Kortom, een spannende detective, met een vleugje diepgang en stof tot nadenken.
Gerelateerd:
- Winacties op Onlybyme.
- Boekrecensies op Onlybyme.
Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.