Een broer van ijs

Recensie Een broer van ijs, Alicia Kopf

Een broer van ijs is een mooie roman over poolexpedities en een broer hebben met autisme.

Een broer van ijs

| auteur: Alicia Kopf | uitgeverij: Harper Collins | Hardcover en E-book | recensent: Yvonne Vogels |

Recensie Een broer van ijs

Inhoud

Een broer van ijs begint als een soort geschiedenisverhaal over de Noord- en Zuidpool en de vroegere expedities daarnaartoe. Wie er als eerste was en waarom, en hoe deze foto’s gemaakt en misschien wel gemanipuleerd zijn. Alicia Kopf beschrijft over haar fascinatie voor sneeuw, ijs en poolgebieden en hoe mensen dit gaan ontdekken.

Na een poos schrijven over deze expedities en feiten uit de geschiedenis gaat ze over in een persoonlijk verhaal over haar jeugd en het gezin waarin ze is opgegroeid. Hoe haar dit beïnvloed heeft om te worden wie ze nu is. Ze komt veel hindernissen tegen die ze overwint, waardoor ze zichzelf en haar broertje, die een zware vorm van autisme heeft, steeds beter leert kennen.

Alicia Kopf heeft dit verweven in elkaar, steeds vertelt ze stukjes over de expedities en haar persoonlijke leven zodat het uiteindelijk een combinatie is van een geschiedenisboek, reisverslag en dagboek in een.

Persoonlijke Leeservaring

Yvonne Vogels: Met een broer van ijs heeft Alicia Kopf een verhaal geschreven wat het midden houdt tussen een geschiedenisboek, een reisverslag en een dagboek in één. Dit is echt een kunst als je het mij vraagt. De manier waarop ze dit gedaan heeft was soms wat lastig te volgen omdat de details over de poolexpedities die ze verwerkt heeft in haar boek erg theoretisch beschreven stonden. Het duurde dan ook even voordat ik het boek met plezier kon gaan lezen.

Het was echt enorm wennen, maar toen ik eenmaal de bedoeling begreep van wat ze wilde vertellen aan haar lezers, ging het beter. Ik merkte gaandeweg namelijk dat dit boek als een bevlieging begonnen is. Het was eigenlijk een soort scriptie over de expedities. Uiteindelijk werd het een zoektocht naar haar innerlijke zelf en haar persoonlijke geschiedenis.

Haar ‘broer van ijs’ is een broer met een zware vorm van autisme. Zoals Alicia beschrijft ‘bevriest’ hij regelmatig en heeft werkelijk met alles hulp nodig. Het lezen over deze broer en de invloed van hem op zijn zus, en op de rest van het gezin is heel bijzonder. Zonder al te veel details prijs te geven over specifieke situaties heeft Alicia me toch deelgenoot gemaakt van haar leven.

Ik vind het een heel bijzonder boek en ik vind het genre roman ook niet volledig. Het is denk ik meer proza of een novelle. Ik vind het geen lichte kost. Als ik dat geweten had voor ik erin begon, had ik meteen een prachtig boek gelezen. Nu duurde het even voordat ik doorhad hoe ik het moest lezen.

 

Winactie Een broer van ijs

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Een broer van ijs wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 31 december middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten