9200000101607153

Recensie Dodenlijst, Martin Österdahl

Barbara(41): ‘Dodenlijst’ is net als het eerste deel ‘Vraag niet om genade’, een van de betere thrillers die ik afgelopen tijd heb mogen lezen.

Dodenlijst is het ijzersterke, los te lezen, tweede deel in de Max Anger-serie van Martin Österdahl. 
Afbeelding: voorkant boek. 

#dodenlijst #martinosterdahl #recensie #boekrecensie #thriller #maxanger

| auteur: Martin Österdahl | uitgeverij: Ambo|Anthos | paperback & Epub | recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Dodenlijst

“Dodenlijst is het ijzersterke, los te lezen, tweede deel in de Max Anger-serie van Martin Österdahl, die begon met ‘Vraag niet om genade‘. Dodenlijst is een spannende internationale spionagethriller over een seriemoordenaar in Zweden en Rusland.”

Inhoud

Het verhaal begint met twee op zich staande gebeurtenissen. Tijdens een oefening van de Russische marine loopt een oefening verkeerd af en een onderzeeër zinkt. Alle bemanningsleden komen om het leven. Onder hen een commandant die een belangrijke sleutel om zijn nek draagt.

Daarnaast vindt er elders de gruwelijke vondst van een lijk plaats. Deze komt te voorschijn tijdens de veiling van een dekenkist en is voorzien van symbolen. Het lichaam blijkt bij leven doormidden gezaagd en is gruwelijk toegetakend. De moord is berekenend, koelbloedig en zeer gedetailleerd uitgevoerd.

Max Anger wordt bij het onderzoek betrokken. Hij ziet als enige het verband tussen deze twee losstaande gebeurtenissen, vanwege de locatie van de moord. Er is een verband vanuit het verleden. Zelfs zijn eigen verleden blijkt met het geheel verstrengeld.

Kan hij de dader stoppen met zijn moordzuchtige agenda? Er blijkt meer op het spel te staan. De moord staat niet op zichzelf. Er blijkt een weloverwogen ‘dodenlijst’ te zijn.

Persoonlijke beleving

Barbara(41): Dodenlijst is net als het eerste deel Vraag niet om genade, een van de betere thrillers die ik afgelopen tijd heb mogen lezen.

Het verhaal zit mega goed in elkaar. De dader is al snel bekend. Toch wordt op beklemmende wijze beschreven waarom hij meent te moeten doden. Het blijft de vraag of, en zo ja, wanneer het Max Anger het lukt om de dader te stoppen met zijn gruweldaden.

Er worden waargebeurde feiten uit het verleden gebruikt als basis voor een geweldig plot. Uiteraard voorzien van de nodige fictieve toevoegingen. De manier waarop heden en verleden worden vermengd, de wijze waarop de auteur je het beklemmende gevoel weet over te brengen vanuit de beweegredenen van de dader én de menselijkheid van de goed uitgewerkte karakters, maakt Dodenlijst een parel voor thrillerliefhebbers die graag wat de diepte induiken.

Hoewel ook dit tweede deel ruim 500 pagina’s leesgenot voorschotelt, vlogen de bladzijden om. Het is dan ook zeker een thriller die ik eenieder wil aanraden die naast een ijzersterk verhaal, ook houdt van diepgang en goed uitgewerkte karakters die menselijk overkomen.

Het verdient in mijn ogen een speciale vermelding: een thriller van uitmuntende kwaliteit. Martin Österdahl heeft zich wat mij betreft bewezen als kundig thrillerauteur, die zich kan meten met zijn al bekende collega’s uit het hoge Noorden.

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.


Eerder verschenen thriller recensies:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten