Boeken

Recensie DNA, Yrsa Sigurdardottir

Antoinette: ‘DNA is een goede start van de Childrens House trilogie! Ik kijk uit naar het volgende deel.’

DNA van Yrsa Sigurdardottir is het eerste deel van de Childrens House trilogie. Recensie. Thriller.
Afbeelding toont kaft boek.

#thriller #Yrsa Sigurdardottir #DNA #recensie #boekrecensie #boekreview

| auteur: Yrsa Sigurðardóttir |  uitgeverij: Cargo| paperback & Epub | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie DNA

Inhoud

Wanneer Elisa, moeder van drie jonge kinderen op brute wijze vermoord wordt, staat de politie voor een groot raadsel. Waarom laat de dader een briefje met een ondefinieerbare cijferreeks achter? Ze laat haar man, gynaecoloog van beroep achter met haar jonge kinderen.

De zevenjarige Margrét was ten tijde van de moord in de slaapkamer aanwezig. Ze lag verstopt onder het bed. Het enige wat ze gezien heeft zijn de schoenen van de dader. Ze heeft de dader wat tegen haar moeder horen zeggen, maar dit lijkt weinig zeggend.

Huldar wordt als rechercheur op de zaak gezet. Een onzekere jongeman die kost wat het kost de zaak wil oplossen. Hij weet dat als het hem niet lukt zijn baan bij de politie verleden tijd zal zijn. Freyja wordt als kinderpsychologe ingeschakeld en de politie bijstaan in deze zaak. Echter kennen Huldar en Freyja elkaar van een onenightstand.

Ondertussen vangt radioamateur en scheikundestudent Karl een cijferreeks op bij een IJslands radiostation. Hij ontdekt dat het zijn eigen BSN-nummer is en vermoed dat hij juist deze cijferreeks moest horen. Maar hoe wist diegene dat hij dit zou horen? Hij woont sinds kort alleen in huis nadat zijn moeder is overleden. Zowel hij als zijn broer zijn al jong geadopteerd.

Niet veel later vindt er opnieuw een moord plaats op een weduwe. Ze is met pension nadat ze jaren docente biologie is geweest. Voor haar dood ontvangt zij per sms cijferreeksen.  Kenden de slachtoffers elkaar? Of zijn ze willekeurige slachtoffers?

Karl besluit op onderzoek uit te gaan als hij de nieuwe cijferreeksen heeft ontvangen. Hij besluit langs het adres van de slachtoffers te gaan. Alleen maakt hij zich verdacht bij de politie. Al snel is hij hoofdverdachte en wordt opgepakt.

Nadat Margrét de politie een belangrijke link richting de dader kan geven, komt het onderzoek in een stroomversnelling. Zal de dader opgepakt worden voor er meer slachtoffers vallen?

Persoonlijke beleving

Antoinette(42):  DNA is het eerste deel van de Childrens House trilogie. Yrsa Sigurðardóttir heeft zich al bewezen met haar voorgaande boeken. Kon ze mij net zo raken met dit eerste deel in deze trilogie?

Haar schrijfstijl is direct herkenbaar met de snelle twisten en korte hoofdstukken. Het begin zet de lezer gelijk op scherp. Wat is er met de twee broers en zusje gebeurd in het kindertehuis? Toch vond ik dit item al wel snel tot een antwoord komen in het verhaal. Dit zette mij al snel richting de dader.

Desalniettemin bouwt Yrsa de spanning goed op, ontwikkelen de personages zich voldoende met nog genoeg openingen voor de vervolgdelen.

Ik vind DNA niet zo sterk als haar voorgaande boeken. Dit komt misschien ook doordat dit een deel van een trilogie is. Haar uitwerking naar het plot is goed en kent genoeg spanning, ook al wist ik wie de dader zo zijn.

DNA is een typisch Scandinavisch geschreven boek die iets minder sterk is dan ik gewend ben van Yrsa. Desondanks heb ik genoten van DNA en kijk uit naar het tweede deel, die de titel Vortex heeft gekregen.

Hoe zal het verder verlopen met Huldar en Freyja?

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.


Eerder verschenen thriller recensies

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *