De winter voorbij

Recensie De winter voorbij, Isabel Allende

De winter voorbij is een roman vol liefde, vriendschap en verraad.

De winter voorbij

| auteur: Isabel Allende | uitgeverij: Wereldbibliotheek | paperback en E-book | recensent: Yvonne Vogels |

Recensie De winter voorbij

Inhoud

De winter voorbij gaat over drie mensen die totaal verschillend zijn maar op een dag tot elkaar veroordeel zijn door het lot. Het brengt hen samen en laat hen op een avontuur gaan wat hun levens voorgoed zal veranderen. De hoofdpersonen in deze roman zijn Luciá, met haar begint het boek, een Chileense vrouw, docent aan de universiteit waar ook haar huisbaas Richard Bowmaster docent is, een hele intelligente man, maar helaas al jaren een verstokte vrijgezel. Een man die teruggetrokken leeft en niemand dichtbij hem laat komen.

Op een dag als het ongelofelijk gesneeuwd heeft in New York en de hele stad verplicht binnen moet blijven vanwege de slechte weersomstandigheden, moet Richard met zijn kat naar de dierenarts. De wegen zijn onbegaanbaar en eigenlijk levensgevaarlijk maar zijn kat heeft acute medische hulp nodig. Onderweg terug van de dierenkliniek maakt hij met zijn auto een schuiver en komt in botsing met een auto, bestuurd door een jonge vrouw die bij aanspreken niks zegt, en vlug weer wegrijdt. ‘s Avonds staat deze jonge vrouw opeens weer op de stoep bij Richard, hij had haar zijn kaartje gegeven, maar hij kan geen wijs uit de woorden die ze spreekt, en roept de hulp in van Luciá, zijn huurder.

Vanaf die avond raken ze verstrikt in een onherroepelijke reeks van gebeurtenissen die hen op een ongelooflijke reis stuurt. Een reis die zowel per auto wordt afgelegd als wel in hun levensgeschiedenis en hun persoonlijke levens. Alle drie de hoofdpersonen vertellen hun levensverhaal en geen van allen komt terug zoals zij zijn weggegaan.

Persoonlijke Leeservaring

Yvonne: Ik heb ontzettend genoten van deze mooie roman. Het vertelt het verhaal van drie totaal verschillende mensen met ieder hun eigen geschiedenis en reden waarom zij nu in New York zijn. Alle drie zijn ze ontzettend goed neergezet en de manier waarop hun verhalen verteld worden, zijn beeldend en realistisch. Soms vond ik het verhaal misselijkmakend gruwelijk, maar soms ook heel erg ontroerend. Het nam me mee op reis in hun levens van vroeger en in het heden.

Ik vond het erg mooi om te lezen hoe de geschiedenis voor hen alle drie zo anders geweest is maar tegelijkertijd ook zo hetzelfde. Ik vond het soms ook echt zo verschrikkelijk om te lezen wat deze mensen allemaal meegemaakt hebben. Dat gun ik mijn ergste vijanden niet. Maar wat ik wel voelde is dat deze verhalen allemaal berusten op een waarheid. En dat maakte het voor mij extra bijzonder en ontroerend om dit boek te lezen. Het heeft me niet aan het huilen gemaakt, maar wel emotioneel geraakt, door zijn schoonheid en de indringende manier van schrijven.

Het verhaal heeft me meegenomen op een reis die ik niet had willen missen, die me veel geleerd heeft over de geschiedenis van de Chilenen, en de Guatemalteken. En ook heeft laten voelen hoe warm de mensen kunnen zijn als je ze maar toe laat in je leven. Ieder mens heeft zijn of haar kwaliteiten en krachten. En als de winter voorbij is, gaat de zon weer schijnen!

Isabel Allende heeft wat mij betreft een parel van een roman geschreven, met een prachtig verteld verhaal wat eenieder gelezen moet hebben. Van mij mag het zelfs op de leeslijst van de middelbare school komen.

 

Winactie De winter voorbij

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je De winter voorbij wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 1 april middernacht.
  • De winnaars van de gesloten winacties worden in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt. Indien je hebt gewonnen ontvang je altijd persoonlijk via de mail bericht.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten