De weg

Recensie De weg, Michael J. Puett en Christine Gross-Loh

De oude Chinese filosofen kunnen inspireren tot veranderingen in ons leven,

door anders over zaken na te denken en ons gedrag anders te gebruiken.

De weg

| auteurs: Michael J. Puett en Christine Gross-Loh | uitgeverij: Ten Have | HardcoverPaperback en Ebook| recensent: Medusa de Wit |

Recensie: De weg

Wat chinese filosofen ons over het goede leven leren.

Inhoud

Harvards populairste hoogleraar Michael Puett en journaliste/auteur Christine Gross-Loh, laten in dit boek zien hoe de oude Chinese filosofen ( Confucius, Mencius, Lao Zi, Zhuang Zi en Xun Zi ) iedereen kunnen inspireren tot veranderingen in ons leven. Het leert ons onze manier van denken en ons gedrag op een andere manier te gebruiken. Ze leggen uit hoe de mens van nu op een praktische en meer toegankelijke wijze een goede levenswijze kan ontwikkelen. Opvoeding, carrière, relaties en zelfs politiek komen in dit boek ter sprake. Het gaat over de alledaagse problemen die we tegenkomen in ieders leven, op ‘De Weg’ die we gaan.

De weg biedt een geheel nieuwe kijk op het leven en hoe we hierin staan. Mede door de waarde die deze filosofen hechten aan kleine gebaren, rituelen en goede gewoontes, bieden zij een volledig ander wereldbeeld dan de Westerse filosofen of Boeddhistische leraren.  Dit boek daagt iedereen uit om onze overtuigingen en denkbeelden te herzien. Aan de hand van allerlei voorbeelden uit het dagelijkse leven leggen Puett en Gross-Loh de denkbeelden van de oude filosofie uit.

“De titel van dit boek is ontleend aan een concept dat door Chinese filosofen vaak de Dao, De Weg, werd genoemd. De weg is geen harmonieus ideaal dat we moeizaam volgen, maar eerder het pad dat we voortdurend effenen door middel van onze keuzes, daden en betrekkingen. Op elk moment van ons leven scheppen we ‘De Weg’ opnieuw.”

Persoonlijke leeservaring

Medusa: Dit boek is absoluut niet belerend bedoeld. Het zegt niet wat we moeten doen. Het laat ons kijken naar onze gedragingen en welke reacties we ons hebben eigen gemaakt. Wat daaruit voortkomt is dat we onze kijk veranderen. Het geeft je een heel andere kijk op je manier van denken en handelen naar anderen en jezelf. Ook in toegepast op de verschillende situaties die we in ons leven tegenkomen.

Het kwam op mij ook niet over als een typisch zelfhulpboek en dat vond ik persoonlijk erg fijn. Ik zou het ook geen zelfhulpboek willen noemen. Het boek rijkt je handvatten aan om je leven anders te bekijken, dingen anders te zien en te benaderen in je leven in allerlei situaties. Het is geen moeten, geen dwang niks van dat al.

Het boek leest ook erg fijn weg, ik ging er echt vlot doorheen en het is makkelijk te begrijpen. Ook zet het je gelijk aan het denken, tijdens het lezen al. Erg goed gedaan! De kern van dit boek is een beter mens worden in relatie tot jezelf, anderen en de omgeving. Om je geest en hart één te laten worden. Persoonlijk vind ik dit boek erg goed geschreven en heeft het op bepaalde punten ook echt mijn ogen geopend, want ja, je kan bepaalde situaties ook heel anders bekijken i.p.v. instinctief te reageren. Het heeft mij in ieder geval veel stof tot nadenken gegeven. Dit zal denk echt ook bij anderen het geval zijn. Zeker een aanrader, zelfs voor mensen die normaal niet filosofisch zijn aangelegd of niet de interesse ervoor hebben. Ook zij zullen dit boek best wel eens kunnen waarderen. Ik zeg: doe een poging, het is het zeker waard.

Over de auteurs

Michael Puett is hoogleraar Chinese geschiedenis aan de faculteit Oost-Aziatische Talen en Culturen van Harvard University. Zijn colleges over ethische en politieke filosofie in China behoren tot de populairste die op deze universiteit worden gegeven. Hij heeft een Harvard College Professorship ontvangen voor zijn uitmuntende onderricht aan undergraduate studenten.

Christine Gross-Loh is freelancejournalist en auteur. Artikelen van haar hand zijn verschenen in onder meer de Wall Street Journal, de Atlantic en de Huffington Post. Ze heeft aan Harvard Oost-Aziatische geschiedenis gestudeerd.

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten