De vrouw in het raam

Recensie De vrouw in het raam, A.J. Finn

Wat als Anna, De vrouw in het raam, realiteit en verbeelding echt niet meer van elkaar kan onderscheiden…

De vrouw in het raam

| auteur: A.J. Finn | uitgeverij: Cargo | paperback en E-book | recensent: Evy De Brabander |

Recensie De vrouw in het raam

Inhoud

Kinderpsychologe Anna Fox is alleen in haar grote huis in New York achtergebleven, sinds haar man en dochter niet meer bij haar wonen. Meer dan tien maanden geleden is haar iets heel traumatisch overkomen en sinds dat moment durft ze het huis niet meer uit. Ook open deuren en ramen boezemen haar al zoveel angst in dat ze gewoonweg gesloten blijven. Wat is er precies gebeurd en waarom zijn haar man en dochter weg? Anna mist ze vreselijk en probeert in ieder geval dagelijks contact te hebben met hen.

Anna vult haar dagen met (grote hoeveelheden) wijn drinken, pillen slikken (in wisselende volgorde en hoeveelheden en het liefst in combinatie met de wijn), zwart-wit films kijken, online schaken en advies geven op een forum voor mensen met agorafobie. Toch is haar grootste ‘hobby’ de buren begluren en fotograferen. Haar speciale interesse gaat uit naar de Russells, de nieuwe overburen. Wanneer ze op een dag ziet dat Jane Russell neergestoken wordt, belt ze in paniek 911 en rent naar buiten. Daar vinden de hulpdiensten haar, dronken en onder invloed van de pillen die ze slikt. In het huis van de Russells is geen bewijs te vinden van wat Anna beweert gezien te hebben en dus gelooft niemand haar.

Lijdt Anna aan waanbeelden? Wordt ze langzaamaan gek? Dat is wel wat iedereen denkt. Hoe overtuigd ze ook was van wat ze zag, ze begint steeds meer aan zichzelf te twijfelen. Maar waarom zou ze dit verzinnen? Slaagt Anna er in om weer grip te krijgen op haar leven?

Persoonlijke Leeservaring

Evy: Dit boek móest ik gewoon lezen! Hier keek ik al maanden naar uit. Gevaarlijk, want dan zijn de verwachtingen erg hoog! Ik heb bewust geen andere recensies gelezen tot ik het boek uit had, want ik wou er helemaal onbevooroordeeld in gaan.

En dan start je met lezen… De eerste 50 pagina’s vond ik erg verwarrend. Ik kan er geen beter woord voor bedenken. De verschillende gezinnen uit Anna’s omgeving komen aan bod, er worden flashbacks gekoppeld aan het trauma dat tot de agorafobie van Anna heeft geleid, en Anna zelf is erg in de war door de drank en de pillen. Het feit dat dit in anderhalve maand tijd mijn derde boek is waar het hoofdpersonage angst heeft om haar huis te verlaten, zorgde ook niet voor een goed effect. Ik dacht echt: niet weer!

Toch las De vrouw in het raam erg vlot en op een gegeven moment had het me helemaal in zijn macht. Het vreemde, warrige aspect wordt iets waar je als lezer helemaal in opgaat. Ik raakte zelf als het ware afgezonderd van mijn omgeving als ik aan het lezen was. Dat is helemaal de verdienste van A.J. Finn. De manier waarop hij het verhaal brengt, met een grote portie mysterie erin, zorgt ervoor dat je door wil lezen. Heeft het iets Hitcock-achtig? Ja, misschien wel, zeker in combinatie met de frequent geciteerde zwart-wit films.

Het plot is ijzersterk. Het enige punt waar over gediscussieerd kan worden, is de geloofwaardigheid, maar door het hoge tempo naar het einde van het boek toe en de zuigkracht van het verhaal strijk ik hiervoor graag over mijn hart! Een aanrader en ik kijk in ieder geval al uit naar het volgende boek van A.J. Finn.

 

Winactie De vrouw in het raam

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je De vrouw in het raam wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 25 maart middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten