De vrouw die vluchtte

Recensie De vrouw die vluchtte, Anaïs Barbeau-Lavalette

De vrouw die vluchtte, Suzanne, liet een man en 2 jonge kinderen achter. Nu heeft de kleindochter deze biografie geschreven over haar oma.

De vrouw die vluchtte

| auteur: Anaïs Barbeau-Lavalette | uitgeverij: Querido | paperback en E-book | recensent: Wendy van den Berg |

Recensie De vrouw die vluchtte

Inhoud

Suzanne groeit op tijdens de crisis in de jaren 30. Ze zoekt de vrijheid waar ze zo naar verlangt op, buiten de gemeenschap waarin ze is opgegroeid en trouwt met een kunstschilder. Na de komst van hun 2 kinderen, vlucht ze weg. Mousse is op dat moment 3 en François nog maar een baby.

In de jaren dat ze verdween heeft ze haar dochter één keer gezien. Suzanne beland in de wijk Harlem in Amerika. Hier kwam ze in aanraking met de strijd voor vrouwenemancipatie en besloot hierin mee te vechten. Samen met Selena die haar eerste onderdak ik Harlem regelden.

In haar verschillende reizen en vluchten, neemt ze heel soms telefonisch contact op met haar dochtertje. En daar blijft het verder bij.

Jaren later gaat de dochter van Mousse een keer mee op bezoek bij haar oma. Ze weet niet wat ze er mee aan moet. Als oma Suzanne sterft, dienen dochter en kleindochter het appartement leeg te ruimen. De kleindochter vind een hoop brieven, foto’s, krantenartikelen en andere persoonlijke spullen. Vanuit deze vondsten heeft ze dit boek geschreven. Een reconstructie van het leven van haar oma, Suzanne.

Persoonlijke Leeservaring

Wendy (42): De vrouw die vluchtte, is echt een geweldig boek. Ik leefde mee met de personen en terwijl ik het regelmatig echt niet eens was met de beslissingen, kon ik ze wel snappen vanuit de personages. Dat heeft Anaïs Barbau-Lavalette heel knap gedaan, vind ik.

De gebeurtenissen in het boek volgen elkaar snel op waardoor ik ook snel door wou lezen. Toch is dat af te raden omdat je anders misschien net iets mist in het verhaal. Die mix zorgde ervoor dat ik het boek 2 keer heb gelezen en dat was echt geen straf. Ik vond het mooi om het leven van Suzanne zo goed te kunnen volgen. Vanaf haar jeugd tot aan haar dood. Hierdoor voelt het ook af zodra je de laatste pagina gelezen hebt.

Doordat Suzanne de vrijheid zocht, heeft ze erg veel meegemaakt en is ze op behoorlijk wat plaatsen geweest. Toch is het boek niet te vol met de verhalen. Het klopt gewoon allemaal. Wat er staat, hoort er ook thuis.

 

Winactie De vrouw die vluchtte

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres (is afgeschermd) achter in een reactie onder deze blog en laat weten dat je deze winactie wilt winnen.
  • Volg Onlybyme op minstens twee sociale kanalen: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en/of  Bloglovin’.

Afhandeling winacties: (de wijze van afhandeling is per juli 2018 op details gewijzigd.)

  • Winacties lopen minimaal een kalenderweek na de plaatsingsdatum, maar geregeld langer. Als bij een winactie de titel van de actie is doorgestreept is deze gesloten.
  • Indien de actie slechts kort loopt (enkele dagen) dan wordt dit expliciet gecommuniceerd.
  • De winnaars worden gegroepeerd getrokken en periodiek op Facebook bekend gemaakt. Volg je Facebook niet, geen probleem! Alle winnaars krijgen per mail bericht, indien ze hebben gewonnen. Om de prijs te claimen dienen de winnaars binnen een kalenderweek te reageren.
  • Lees meer informatie over de manier waarop Onlybyme omgaat met winacties op de pagina Winacties bij Onlybyme.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten