De vijfde brief

Recensie De vijfde brief, Nicola Moriarty

De vijfde brief. Vier vriendinnen, vijf brieven en één gevaarlijk geheim!

De vijfde brief

| auteur: Nicola Moriarty | uitgeverij: De Fontein | paperback en E-book | recensent: Evy De Brabander |

Recensie De vijfde brief

Inhoud

De vier vriendinnen Joni, Deb, Trina en Eden zijn al sinds de middelbare school bevriend. Ze zijn niet zomaar bevriend, ze zijn beste vriendinnen. Vooral Joni, die de anderen uitgekozen heeft op basis van achternaam en sterrenbeeld, is wanhopig om haar vriendinnen bij elkaar te houden nu er ook mannen en kinderen ten tonele zijn verschenen.

Tijdens het terugkerende vriendinnenweekend besluiten ze op een avond hun diepste geheim anoniem op te schrijven én ze daarna allemaal samen te lezen. Ze zijn dronken op het moment dat ze dit beslissen, en beseffen niet wat voor consequenties deze brieven met zich meebrengen. De spanningen tussen de vier vrouwen lopen steeds hoger op tijdens het weekend en wanneer Joni op een avond een vijfde brief ontdekt met een geheim van één van de andere vrouwen, gaat ze zelf foute conclusies trekken.

Wat hebben de vrouwen al die jaren voor elkaar verborgen gehouden? En wat zijn de gevolgen nu dit alles aan het licht komt? Kunnen ze elkaar nog recht in de ogen kijken? Overleeft hun vriendschap dit?

Persoonlijke Leeservaring

Evy: Ik lees niet heel vaak Feelgood, maar ik kan er wel erg van genieten. De criteria voor mij zijn dan anders. Het verhaal moet vlot leesbaar zijn en ik wil graag mee genomen worden in de wereld van het hoofdpersonage. In deze zaken is Nicola Moriarty zeker geslaagd!

Joni vertelt haar verhaal aan Vader O’Reilly, in de biechtstoel. Dit is natuurlijk een andere vorm van schrijven, waardoor het verhaal van de vriendinnen op weekend één grote flashback wordt. Ik vond dat soms wel verwarrend en het had voor mij ook op een andere manier verteld mogen worden.

De schrijfstijl is eenvoudig, maar niet té, waardoor de vijfde brief zeer vlot leest en je echt op sleeptouw neemt. Joni is een aangenaam hoofdpersonage dat erg veel sympathie opwekt. Ook de drie andere vriendinnen zijn aantrekkelijk voor de lezer. Ik begreep niets van de vriendschap tussen hen, omdat ze allemaal zo verschillend zijn. Als ik dan naar mezelf keek en dacht aan mijn vriendinnen… Dan moet ik toegeven dat ook daar niet heel voor de hand liggende karakters bij zitten!

De grote hoeveelheid leugentjes, die door de jaren heen opgestapeld zijn tussen de vriendinnen en die nu tevoorschijn komen, zorgen ervoor dat je als lezer nieuwsgierig blijft. Op een gegeven moment vroeg ik me af of de ‘beerput’ nu eindelijk helemaal leeg was, maar natuurlijk was dat niet zo!

Ik heb erg gelachen, maar er zaten ook erg ontroerende momenten in het boek. Hou je van Feelgood, maar wil je eens iets anders dat het standaard zoetsappige verhaal? Dan raad ik je zeker de vijfde brief aan!

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten