De verloren familie

Recensie De verloren familie, Jenna Blum

De verloren familie blijft Peter achtervolgen. Hij verloor ze in de Tweede Wereldoorlog en probeert nu weer een nieuw leven op te bouwen.

De verloren familie

| auteur: Jenna Blum | uitgeverij: Boekerij | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De verloren familie

Inhoud

De Duits-Joodse Peter Rashkin heeft zijn vrouw en dochter verloren in de Tweede Wereldoorlog in het  concentratiekamp. Hij hoopt in Amerika een nieuw leven op te bouwen waar ook nog een aantal familieleden verblijven, waaronder zijn oom Sol en tante Ruth. Peter leeft voor zijn restaurant en verblijft hier meer dan thuis waar niemand is.

Het boek is opgedeeld in drie delen.

Deel 1:

Hij ontmoet, in zijn restaurant, de veel jongere June. June is een bekende in de modewereld en reist veel rond. Peter en June trouwen en samen krijgen ze een dochtertje, Elsbeth. Het leven lijkt hem toe te lachen maar Peter kan zijn eerste vrouw en dochter, waar hij met niemand over wil praten, niet vergeten.

Deel 2:

Elsbeth is ondertussen 5 jaar als June meer uit het leven wil halen. Dit is niet het leven wat ze voor ogen had. Ze voedt Elsbeth grotendeels alleen op omdat Peter het restaurant boven het gezin verkiest.

Peter zijn houding levert spanningen binnen zijn huwelijk op. June zoekt haar liefde en genegenheid die ze zo mist uiteindelijk buiten hun huwelijk. Peter zijn onbesproken verleden blijft tussen hem en June in staan.

June wil graag weer aan de slag, waar Peter moeite mee heeft. Ze hebben tenslotte een dochter waar ze voor moet zorgen. June trekt haar eigen plan wat drastische gevolgen heeft voor hun toekomst.

Deel 3:

Elsbeth is ondertussen 15 jaar. Elke zaterdag moet ze verplicht mee naar Sol en Ruth wat haar steeds meer tegenstaat. Hier ontmoet ze welde fotograaf, Julian, waarmee ze een klik krijgt. Ze ontdekken dat ze overeenkomsten hebben en als hij vraagt of ze voor hem wil poseren zegt ze uiteindelijk ja. Is dit een verstandige keuze van Elsbeth?

Wanneer Elsbeth besluit af te vallen, ontwikkelt ze een ernstige eetstoornis waarvoor ze in therapie gaat.Zal het Elsbeth lukken om haar leven weer op de rail te krijgen?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40): De verloren familie is weer een prachtig boek over de Tweede Wereldoorlog. Door het boek op te splitsen in 3 delen maak je het leven van Peter, June en Elsbeth over een langere periode mee.

In eerste instantie had ik wat moeite met het leven van Peter. Waarom moest hij zo’n afstandelijk rol krijgen in dit verhaal? Gedurende het einde werd mij dit wel meer duidelijk. 

De auteur weet in de verloren familie de persoonlijke problemen en de consequenties hiervan goed in elkaar te verweven. Het verhaal leeft hierdoor en dat maakt het verhaal filmisch.

Jenna Blum is een auteur die het boek goed tot leven laat komen waardoor het prettig leest. Haar oog voor details van omgeving, zoals het leven in New York, beschrijft ze met verve.

Ik hoop dat Jenna Blum nog meer verhalen uit haar pen zal laten voortvloeien. Haar boeken laten het verhaal tot leven komen waardoor de lezer wordt meegevoerd in het geheel. Als een auteur dit voor elkaar krijgt, behoor je wat mij betreft tot de goede auteurs die feeling hebben met hun werk.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten