Recensie De stad van de Alchemist, Natalie Koch
Inge: De stad van de alchemist is een aanrader voor liefhebbers van boeken met een vleugje magie en daarbij niet terugschrikken voor wat meer literair geschreven fantasy.
| auteur: Natalie Koch | uitgeverij: Q | paperback en e-book | recensent: Inge Hogevonder |
Inhoudsopgave
Recensie De stad van de alchemist
De stad van de alchemist is het derde deel in de serie, de verborgen universiteit, geschreven door de Nederlandse schrijfster Natalie Koch.
Het boek start met een samenvatting van de eerste twee delen wat ervoor zorgt dat je die niet van te voren gelezen hoeft te hebben, of zoals in mijn geval, je geheugen even wordt opgefrist.
Inhoud
In de stad van de alchemist draait het om de muziektheorie van Morgenstern. Kan zijn muziek de wereld vernietigen of juist verbeteren?
Twintig jaar geleden zijn vijf studenten en een docent op zoek gegaan naar deze theorie aan de hand van een notitieboek van een onderzoeker genaamd Morgenstern. Echter had deze zoektocht desastreuze gevolgen, één van hen verdween. Eleanor en Richard, broer en zus overleefden het niet. Richard liet destijds een dochter Alexa achter en nu zet zij na twintig jaar zijn zoektocht voort.
Alexa wil weten wat de theorie inhoudt en vooral waarvoor haar vader en tante destijds zijn gestorven. Samen met twee van de studenten die er destijds al bij betrokken waren, en inmiddels de docenten van Alexa zijn, haar opa en vrienden gaat ze het avontuur aan. Maar dan blijkt dat ze niet de enigen zijn die de theorie willen ontrafelen.
Waar Alexa het doet voor antwoorden en om de theorie te vernietigen wekt de theorie ook andere ideeën op. Zo gaat de nieuwe directeur van de universiteit op zoek, maar alleen om zijn naam te kunnen vestigen en macht te krijgen ten koste van alles en iedereen. En dan blijkt ook nog de vader van de verdwenen student op zoek te zijn, omdat hij denkt hiermee zijn zoon terug te kunnen krijgen. Wie zal de theorie als eerste vinden?
Persoonlijke beleving over De stad van de Alchemist
Inge: Na de eerste twee delen te hebben gelezen keek ik erg uit naar deel drie. Toch viel het boek me op sommige momenten een beetje tegen. Ik kon moeilijk in het verhaal komen wat kwam omdat er in de eerste hoofdstukken vooral dingen uitgelegd worden en er nog weinig actie in zit.
De schrijfstijl van Natalie Koch is erg literair waardoor je het boek niet zomaar weg leest maar er echt voor moet gaan zitten. Ik vind dat ze erg mooi schrijft maar ik moet er wel echt zin in hebben om te lezen. Daarom heb ik tussendoor soms wat luchtigers gelezen en het boek niet in één keer uitgelezen.
De verhaallijnen tussen de verschillende personages wisselen elkaar goed af waardoor het erg spannend blijft, je krijgt het verhaal vanuit verschillende oogpunten te lezen. Bovendien heeft het continu verrassende elementen die ik niet aan had zien komen, waardoor het mijn aandacht bleef houden. Zo ook een heel verrassend, en bovendien open, einde waardoor er ook nog ruimte is voor een eventueel vierde boek.
Het boek speelt zich af in het hier en nu met een verborgen wereld van magie voor de gewone mens. Dat heeft me toch wel even bezig gehouden, het is zo geschreven dat ik soms wel even bij mezelf moest afvragen, maar stel dat dit echt zo is, wat als magie echt bestaat? Totdat ik het boek had weggelegd en besloot: laten we maar weer gewoon als nuchtere Hollander met beide benen op de grond blijven staan.
Een aanrader!
Al met al is De stad van de Alchemist zeker een aanrader voor de liefhebber van boeken met een vleugje magie en die niet terugschrikken voor wat meer literair geschreven fantasy.
Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.
Gerelateerd: recensies over andere Fantasy boeken.