De Sekte

Recensie De Sekte, Mariette Lindstein

Een intrigerend verhaal over het leven binnen een sekte. 

De Sekte

| auteur: Mariette Lindstein | uitgeverij: Manteau | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De Sekte

Inhoud

Het verhaal kent 2 lijnen. Die van een onbekend persoon en Sofia.

Sofia:

Op het kleine Zweedse eiland Dimön leidt Franz Oswald al een aantal jaren de newagebeweging ViaTerra. Via bijeenkomsten ontmoet hij geïnteresseerden die hij uitnodigt om vrijblijvend kennis te maken met ViaTerra. Hoe vrijblijvend is dit bezoek aan dit prachtige landhuis?

Sofia Bauman, net afgestudeerd, bezoekt samen met haar vriendin Wilma een bijeenkomst van ViaTerra. Na afloop ontmoeten beiden de jonge goeduitziende Franz. Ze besluiten op zijn uitnodiging, om ViaTerra te leren kennen, in te gaan. Wat een prachtig landhuis is ViaTerra en wat straalt het eiland rust uit. De visie en scholing die ze volgen spreekt Sofia erg aan. Eenmaal thuis besluit Sofia alleen terug te gaan, ondanks dat haar vriend Ellis en haar familie niet achter haar keuze staan. Sofia zal binnen ViaTerra helpen de bibliotheek op te zetten.

Midden augustus maakt Sofia de oversteek naar haar nieuwe tijdelijk onderkomen.

Wat Sofia niet weet is dat Franz hier heel anders over denkt. Langzaamaan ontdekt Sofia dat het voorgeschotelde leven niet is wat het lijkt. De regels die de charismatische Franz bedenkt voor de leden van ViaTerra, worden steeds strakker en de leden moeten steeds meer zien te overleven. Toch onderhoudt ze met een aantal leden een fijn contact en spreekt ze soms haar ongenoegen uit.

Sofia ondertussen door Franz in een hogere positie gesteld wordt ze zijn secretaresse. Of dit voor Sofia nu echt een vooruitgang is?

Haar relatie met Benjamin wordt verstevigd en ze besluiten te gaan samenwonen. `s Avonds bespreken ze geregeld de dag door. Is dit een verstandige keuze? Sofia graaft steeds dieper in de gang van zaken. Door haar positie heeft zij inzicht in zaken die haar steeds meer overtuigen dat ze hier weg moet.

Buiten de muren van ViaTerra komt bijna niemand meer. Toch lukt het Sofia om af en toe contact te hebben met, Karin Johansson, een eilandbewoonster. Zij kent de geschiedenis van het eiland en landhuis goed. Ze heeft er zelfs, in het verleden, een tijdje gewerkt. Kan zij Sofia helpen deze geschiedenis op te helderen van het landhuis? Waarom kent het landhuis een geschiedenis?

Ondertussen wordt het leven binnen ViaTerra steeds zwaarder. Zal het Sofia lukken om uit ViaTerra te stappen?

Onbekend persoon:

Elk hoofdstuk begint met deze persoon en verteld een ingewikkeld leven die deze persoon gevormd heeft.

Wie is toch deze persoon die zoveel wrok kent? Hoe verder het verhaal zich ontwikkelt hoe meer dit personage tot leven komt. Kan het dat iemand zoveel haat kent? Hoe is het hem gelukt andere mensen voor zijn karretje te spannen?

Deze persoon is een belangrijke lijn in dit verhaal om te begrijpen waarom sommige mensen zich anders voordoen dan dat ze werkelijk zijn.

 

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40): Ik was erg benieuwd naar dit verhaal ook omdat de auteur weet waarover ze schrijft.

Het boek is niet zozeer een thriller maar wel zeker een psychologisch hoogstandje als je tussen de regels door leest. Vooral voor lezers die religieuze bewegingen interessant vinden, is dit boek een musthave.

Ongelooflijk hoe moeilijk, hard en zwaar de leden het hadden. Het ideologisch beeld werd letterlijk weggevaagd onder hun voeten. Het verhaal wordt goed opgebouwd ondanks dat je weet waar het verhaal heen gaat.

Ik heb De sekte met veel plezier gelezen. Het pakt je vanaf het begin en de rol van Sofia is er een die je wilt blijven volgen. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg welke in februari uitkomt.

 

Namens de uitgeverij mogen we 1 boek verloten.

Winactie De sekte

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je De sekte wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 12 november middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten