De sekte herrijst

Recensie De sekte herrijst, Mariette Lindstein

De sekte herrijst: Hoe zou het gaan met Sofia nu ze vertrokken is uit de sekte?

De sekte herrijst

| auteur: Mariette Lindstein | uitgeverij: A.W. Bruna | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De sekte herrijst

Inhoud

Na haar ontsnapping uit ViaTerra in het eerste boek, De sekte, gaan we in dit deel verder met het leven van Sofia. Ze probeert het dagelijks leven op te pakken maar dat is nog steeds niet makkelijk. Nachtmerries tarten haar geregeld en een baan vinden met haar verleden is moeilijk.

Franz zit, mede door de getuigenis van Sofia, achter slot en grendel maar weet ook daar al snel zijn positie in te nemen. Hij schrijft een boek en weet zijn advocaat, Anna-Maria Callini, iemand te laten regelen die het leven van Sofia nog steeds kan beïnvloeden. Deuren worden beklad, haar account gehackt, er worden spullen bezorgd bij bekenden vanuit haar naam en ze weten zelfs in haar appartement te komen. Met zijn charmes heeft hij Anna-Maria om zijn vingers gewikkeld en zij is heimelijk verliefd op hem.

Ze doet letterlijk alles voor hem wat haar uiteindelijk duur komt te staan.

Sofia heeft nog contact met Elvira die zwanger is van een tweeling welke zijn verwekt door Franz voor ze bevrijd werden. Daarnaast spreekt ze Simon en haar ex-vriend, Ellis, nog die haar helpt met haar blog over het leven in een sekte. Wanneer Franz Elvira overhaalt terug te keren naar de sekte in het belang van de kinderen is Sofia confuus.

Simon woont weer op het eiland waar hij werkt in de tuin van een pension. Hij kan vanuit deze positie goed zien wat er gebeurt in het landhuis waar ViaTerra verder is gegaan onder het regime van Madeleine en Bosse. Veel leden zijn teruggekeerd onder nog meer verschrikkelijke omstandigheden. Het huis moet spik en span zijn voor de terugkeer van Franz na het uitzitten van zijn straf.
Simon lukt het om, via een sleutel van het hek, ongezien op het terrein van ViaTerra te komen. Hier spreekt hij Benjamin die hem op de hoogte houdt van wat er gebeurt.

Na alle bedreigingen besluit Sofia te vluchten naar Amerika. Hier waant ze zich veilig. Ze leert daar Mathias Wilander kennen die ook vanuit Zweden naar Amerika is vertrokken. Ze trekken al snel samen op en besluiten samen terug te gaan naar Zweden. Is dit een verstandige keuze van Sofia?

Terug in Zweden breekt de hel los voor Sofia. Het is Franz gelukt haar terug te krijgen en wil willens en wetens haar breken. Hoe weten haar vrienden en familie nu waar Sofia is? Wie heeft de berichten gestuurd via haar telefoon? Zal het Sofia weer lukken om uit de handen van Franz Oswald te vluchten?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(41): De sekte herrijst, gaat verder waar deel 1 is gestopt. Ik zat gelijk weer in het verhaal en de personages waren vertrouwd. Dit was echt een pluspunt omdat ik vaak weer even in een verhaal moet komen.

Toch vond ik deel 2 minder spannend en uitgewerkt dan het eerste boek. Het verhaal is voorspelbaarder en Sofia is veranderd in minder positieve zin. Zo krachtig als ze was in De sekte, zo naïef is ze geworden in De sekte herrijst. Dit vond ik jammer omdat dit de kracht uit haar personage haalde.

Desondanks is het verhaal goed uitgedacht om de hoofdpersonen te laten terugkeren. De nieuwe personages in dit boek passen perfect bij het verhaal. Het heeft een heerlijke opbouwend climax en leest als een trein. Ik ben benieuwd naar het derde deel. Hoe zal de trilogie afsluiten?

Het blijft ondenkbaar dat Mariette Lindstein zelf in een sekte heeft gezeten. Wat moet dat moeilijk zijn geweest. Tussen de regels door lees je dat ze weet waar ze het over heeft. Dit maakt de hoofdlijn van het verhaal geloofwaardig. De toevoeging om het boek spanning te geven is minder geloofwaardig in deel 2. Het kent net teveel toevalligheden.

Ik wil deel 3 absoluut lezen omdat ik geloof dat Mariette Lindstein nog alle kanten op kan gaan met het leven van Franz en Sofia

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten