De Roodborst

Recensie De Roodborst, Jo Nesbo

In de Roodborst neemt Harry Hole een verkeerde beslissing. Hij wordt weggepromoveerd, maar komt toch via een omweg weer in het onderzoek terecht.

De Roodborst

| auteur: Jo Nesbø | uitgeverij: Cargo | paperback en E-book | recensent: Carla Kooijman-van Bakel |

Recensie De Roodborst

Inhoud

Deel 3 in de Harry Hole serie.

De Roodborst die in Noorwegen achterblijft gokt op een milde winter zodat hij de beste nestelplaats kan kiezen, voordat de anderen terugkomen. Het is een gecalculeerd risico, maar wat als het een strenge winter wordt?

De hoofdprijs winnen, de beste nestelplaats, of de pijp uitgaan omdat de winter te streng is? De vergelijking met de roodborstjes die achterblijven om te overwinteren gaat op in een situatie waar Harry Hole al snel in het verhaal belandt. Harry maakt deel uit van het Antiterrorisme team en moet de veiligheid garanderen van betrokken staatshoofden bij een vredesoverleg in Oslo. Harry ziet een persoon op een plaats die daar niet hoort, hij moet uiteindelijk de beslissing nemen of hij die persoon uitschakelt omdat de bedreiging voor een aanslag te groot is, of beslissen niets te doen. Hij kan niet te lang twijfelen en neemt een besluit. Ook hier met een gecalculeerd risico.

Deze beslissing heeft gevolgen voor Harry die ‘weggepromoveerd’ wordt omdat hij de verkeerde keuze heeft gemaakt. Harry die natuurlijk af en toe weer in zijn oude en slechte gewoontes vervalt door allerlei tegenslag in het leven, komt op het spoor van een zeldzaam sluipschuttersgeweer. Eentje zo duur dat hij volgens Harry voor een speciale gelegenheid gebruikt gaat worden. Hij probeert te achterhalen via welke kanalen het speciale wapen het land in komt en wie deze bestelling heeft geplaatst omdat hij zo hoopt te ontdekken wie dit wapen heeft en waarvoor hij dit wil gebruiken.

Persoonlijke Leeservaring

Carla: Ik denk dat ik al heel snel in het verhaal zit, in de eerste 25 bladzijden is de spanning al lekker aanwezig. Alleen blijkt dat ik niet helemaal gelijk heb, wel wat betreft de spanning maar niet over het verhaal! Zoals ik intussen al gewend was geraakt in de eerdere Harry Hole delen, laat Jo Nesbø ook hier weer de Tom-Tom van het verhaal via de ‘toeristische route’ en niet via de ‘snelweg’ gaan. Het blijkt het pure noodzaak om langs alle zijwegen te gaan om het plaatje compleet te krijgen.

Het is echt heerlijk om te lezen, ik ben me constant bewust van alle belangrijke aanwijzingen die ik moet opslaan om tot de oplossing te komen. Ondanks dat het makkelijk leest, is het toch zo complex en kom ik helemaal niet zo makkelijk tot een oplossing. Er zijn veel personages waardoor het opletten geblazen is. Vooral omdat ik echt heel lang geen idee had welke kant ik opging in het zogenaamd kabbelende verhaal.

Al mijn zintuigen had ik op scherp om vooral niets te missen. Nee ik heb niets gemist en ik kreeg inderdaad op een gegeven moment vaag een gevoel dat ik dicht bij een oplossing was. Om er vervolgens achter te komen dat ook dit niet helemaal waar was! Wat een ontzettend kunstig in elkaar gezette thriller, of nee voor mij meer een misdaadroman.

Jo Nesbø heeft met dit boek eerst een hele kluwen wol uit elkaar geplozen om vervolgens alle losse eindjes weer aan elkaar te knopen. Of nee, 1 los eindje is er nog, dat wordt in het volgende deel vast opgelost. Jo Nesbø laat niet zomaar losse eindjes achter!

 

De uitgeverij stelt 1 exemplaar beschikbaar voor de winnaar van deze winactie.

Winactie De Roodborst

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je De Roodborst wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 5 november middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten