De rode dageraad

Recensie De rode dageraad, Simon Sebag Montefiore

De rode dageraad is een meeslepende roman die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rusland.

De rode dageraad

| auteur: Simon Sebag Montefoire | uitgeverij: Boekerij | paperback en E-book | recensent: Inge Hogevonder |

Recensie De rode dageraad

Inhoud

Benja Golden is een Russische schrijver. Hij is echter veroordeeld tot de goelag tijdens Stalins regime. Hier heeft hij het zwaar maar weet het te overleven door in een goed blaadje te komen bij de zware jongens. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Veel gevangenen worden naar strafbataljons gestuurd. Benja meld zich aan als vrijwilliger. Als een Russische Jood voelt hij zich verplicht om tegen de Duitsers te vechten. Bovendien kan hij door in het strafbataljon te vechten verlost worden.

De rode dageraad vertelt het verhaal van Benja gedurende zijn tien dagen in de oorlog. In tien dagen kan er veel gebeuren, ontdekt Benja. Zal hij de oorlog overleven? Door vele terugblikken in het heden en gedachten aan de toekomst ervaart de lezer het leven van Benja dat hoogte- en diepte punten kent.

Persoonlijke Leeservaring

Inge H: Simon Sebag Montefiore is bekend geworden met zijn historische romans. De rode dageraad is het derde deel in een trilogie maar kan prima zelfstandig worden gelezen. Het neemt je mee in de wereld van het Rusland onder Stalin. De schrijver heeft een prettig schrijfstijl. Hij weet je mee te slepen en houdt het licht, ondanks het zware onderwerp. Door de afwisseling tussen heden en verleden en de afwisseling tussen Benja, Stalin en de dochter van Stalin blijft het verhaal boeien.

Ik heb het verhaal met plezier gelezen, dit kwam vooral door de schrijfstijl en de afwisseling. Waar veel historische verhalen mij weten te raken, heeft dit boek dat echter niet voor elkaar gekregen. Ik miste een emotionele lading, een band met de karakters. Misschien heb je dit meer als je de eerdere delen in de serie hebt gelezen. Het verhaal is wel prima te begrijpen zonder de eerdere delen te lezen.

Het is even wennen aan de Russische namen maar dit heb je snel door. Helemaal aan het einde van het boek zit een namenlijst van de belangrijkste personages, deze is erg handig om erbij te houden. Al met al een prima historische roman die zeker het lezen waard is.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten