De reis van sterretje

Recensie De reis van sterretje

Een prentenboek van grote klasse om verlies en verdriet rondom de dood te bespreken met kleine kinderen!

De reis van sterretje

| auteur: Esther Bohte- de Wilde| uitgeverij: Voelsprietje | Hardcover | recensent: Barbara Oosthoek|

Recensie De reis van Sterretje

Inhoud

Het prentenboek ‘De reis van Sterretje’ maakt het zeer moeilijke onderwerp doodgaan op toegankelijke wijze bespreekbaar met jonge kinderen vanaf 2 à 3 jaar. Het is voor kleine kinderen zeer herkenbaar hoe een Sterretje naar de aarde komt, hier leeft, gelukkig wordt, kindersterretjes krijgt en de aarde weer moet verlaten. Ze kunnen met hun beeldige fantasie heel snel de vertaalslag maken naar degene die zij nu moeten (gaan) missen en waar ze verdrietig om zijn.

De auteur heeft bewust gekozen voor een Sterretje als hoofdfiguur. Dit zodat het verhaal van Sterretje alle soorten van verlies en verdriet voor een kind kan ondersteunen. Of het nu een knuffel (die kwijt raakt), een overleden huisdier of een zieke geliefde betreft. Het kind zal in Sterretje haar dierbare herkennen die de aarde gaat verlaten of al heeft verlaten.

Persoonlijke Leeservaring

Barbara (39): Het boek komt via rijm erg toegankelijk bij je over als volwassene en geeft een goed gevoel. Het zal door deze op manier makkelijk zijn voor te dragen aan je kind(eren). Esther heeft gekozen de illustraties niet al te veel details mee te geven, waardoor het jonge kind in Sterretje en haar sterrengezin alle soorten vormen van gezinnen en verlies kan zien. 

Vaak wordt er gekozen om een kind te vertellen dat iemand na zijn dood naar de Sterren gaat. Dit prentenboek geeft jonge kinderen een liefdevolle ondersteuning om in hun eigen belevingswereld te begrijpen dat iemand er niet meer is en niet meer terugkomt. Ook wordt duidelijk gemaakt dat de overledene dan wel weg is, maar altijd in je hart doorleeft met veel liefde.

Zelf ben ik erg onder de indruk van de manier waarop Esther dit moeilijke onderwerp zo toegankelijk heeft weten te maken voor kleine kinderen. Als mama van een dochter, die nog dagelijks naar de sterren zwaait richting haar overleden hondenvriend Mickey, geeft het boek erg veel herkenning.

Aanbeveling

Ik kan het boek dan ook uit persoonlijke ervaring aanbevelen aan gezinnen met jonge kinderen vanaf ongeveer 2 à 3 jaar, die het onderwerp dood gaan, overlijden en wat dan, bespreekbaar moeten maken. Het verhaal van Sterretje zal het kind in zijn eigen belevingswereld tegemoet treden en troost bieden.

Daarnaast is dit boek ook zeer geschikt als prentenboek om op school te worden besproken in de kleuterklas. Zeker indien er in de klas kinderen worden geconfronteerd met dit moeilijke verlies, is het behandelen van dit prentenboek in grote of kleine kring zeer aan te bevelen.

Dubbele winactie De reis van Sterretje gesloten

Namens de uitgeverij mag Onlybyme dit prentenboek met een winactie twee keer weggeven. Wellicht kan jij dit boek goed gebruiken om dit lastige onderwerp makkelijker bespreekbaar te maken.

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het prentenboek ‘De reis van Sterretje’ wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • De winactie loopt ruim een week en eindigt op zondag middernacht. De uitslag wordt daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Tip: Er lopen meerdere winacties tegelijkertijd.
  • Het delen van de winacties via sociale media wordt zoals altijd gewaardeerd en verdubbelt je kansen. Laat het weten in je reactie, als je van deze extra winkans gebruik hebt gemaakt en via welke sociale kanalen. Denk hierbij aan het volgen van Onlybyme via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’ of het liken en delen van deze winactie, via deze zelfde kanalen.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten