De postbode belt altijd tweemaal

Recensie De postbode belt altijd tweemaal, James M. Cain

De postbode belt altijd tweemaal is een klassieker in een nieuw jasje.

De postbode belt altijd tweemaal

| auteur: James M. Cain | uitgeverij: Colibri | paperback en hardcover | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De postbode belt altijd tweemaal

Inhoud

Frank Chambers is een jonge zwerver die tijdens een van zijn zwerftochten de Griek Nick Papadakis ontmoet. Nick is samen met zijn vrouw, Cora, eigenaar van een wegrestaurant en garage. Al snel biedt Nick hem een baan aan die hij uiteraard niet voorbij kan laten schieten.
Of dit een verstandige keuze van Nick is geweest? Cora en Frank worden verliefd en een heftige relatie vloeit al snel voort. Ze bedenken een plan om Nick om te brengen.

Nadat hun eerste plan mislukt en Nick in het ziekenhuis beland, besluit Frank weg te gaan. Hij pakt zijn zwervende bestaan weer op.
Na een tijdje ontmoeten Nick en Frank elkaar en Nick vraagt hem terug te komen. Hij vraagt daarnaast ook of hij met hun mee wil gaan op een tocht. Voor Frank en Cora de ideale situatie om nogmaals een moordpoging uit te zetten tegen Nick. Dit keer lukt het ze en Nick overlijdt tijdens een ongeluk. De politie verhoort Cora en Frank. Beiden leggen andere verklaringen af over wie er bijvoorbeeld reed. Met behulp van Katz, een advocaat komen beiden vrij.

De weg voor een relatie ligt vrij en ze pakken de zaken weer op.

Het verliefde stel raakt al snel in vele ruzies beland en tot overmaat van ramp worden ze ook nog gechanteerd door de vervangende advocaat, Kennedy genaamd. Cora heeft namelijk verklaard dat Nick door hun vermoord is en hij wil geld zien of hij gaat naar de politie. Zal het hun lukken Kennedy te overtuigen niet naar de politie te stappen?

Dan blijkt Cora zwanger te zijn en Frank staat erop dat ze gaan trouwen. Cora geeft hem die kans en al snel trouwen ze. Op weg naar het ziekenhuis verongelukt hun auto. Cora is op slag dood. Heeft Frank haar vermoord of was het een noodlottig ongeval?
Frank wordt wederom opgepakt en beland in de cel. Zit hij wel terecht vast?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette (41): Het boek heeft een klein formaat met kleine letters. Het neemt makkelijk mee in de tas maar ik geef toch de voorkeur aan een gewoon formaat boek.

De postbode belt altijd tweemaal is een echte klassieker en verscheen voor het eerst in 1934. Voor die tijd was het een thriller die veel mensen deed choqueren. De liefdesscenes werden nog niet overal geaccepteerd. Na die tijd is het boek al 4 keer verfilmd. Ik vind het terecht dat het boek nu weer is verschenen. Het is een verhaal wat lekker loopt en goed is opgebouwd. Geloofwaardig is het niet op alle facetten maar dat vind ik niet erg gezien het boek een klassieker is.

De auteur heeft een vlotte pen en heeft een goed doordacht verhaal geschreven. Het boek is een aanrader voor lezer die houden van klassiekers. Het verhaal proeft ook als een oud verhaal dat voor die tijd modern en totaal anders was. Met deze informatie in het achterhoofd is het verhaal goed en heb ik het soms met een glimlach gelezen. In deze tijd zouden we dit niet meer een echte thriller noemen.

Ik heb echt genoten van Frank en zijn leven met Cora. Wie op zoek is naar een klassieker in een nieuw jasje raad ik De postbode belt altijd tweemaal echt aan.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten