Recensie De platenzaak, Rachel Joyce

De platenzaak gaat over helende muziek, verpakt in een betoverend sprookje, en over dromen en kansen.

De platenzaak

| auteur: Rachel Joyce | uitgeverij: Cargo | paperback en E-book | recensent: Fany van Hemelen |

Recensie De platenzaak

Inhoud

De start van een droom

De platenzaak vertelt het verhaal van Frank die, in 1974 als jonge gast, terecht komt in de Unity Street in Londen. In deze vervallen buurt stopt hij toevallig met zijn bestelbusje. Onvoorbereid maar vol enthousiasme begint hij hier zijn eigen platenzaak. De winkeliers en bewoners vormen een hechte gemeenschap en staan altijd klaar voor elkaar.

Frank blijkt een natuurtalent en kan iedereen, puur op zijn gevoel, de juiste plaat aanraden. Voor elk soort pijn heeft hij de juiste muziek. Zijn liefde voor vinyl blijft want dit is echt. Een plaat kan krassen en vertelt met elke groef een nieuw verhaal. Wanneer in de jaren 80 de vertegenwoordigers hem aanraden om ook cd’s te gaan verkopen, blijft hij halsstarrig weigeren. Hoewel volgens hen de cd de elpee gaat verdringen, blijft Frank zijn ideaal volgen.

De ontmoeting met de vrouw in de groene jas

Dan leert hij totaal onverwachts Ilse Brauchmann kennen. Deze Duitse vrouw valt letterlijk voor zijn voeten neer. Dit is het begin van een aparte relatie.  Ilse wordt onweerstaanbaar aangetrokken tot de platenwinkel en Frank. Beide leren elkaar waarderen en er ontstaat een speciale band. Dan komt er een valse noot in het verhaal.

Tijdens flashbacks vernemen we hoe Frank de liefde voor muziek van zijn moeder meekreeg. Zijn moeder was namelijk anders dan andere moeders. Ze had een wonderlijke interesse en kennis over muziek en hun bedenkers maar ze mistte de sleutel tot echte liefde. Wanneer Franks verleden hem parten speelt en er mysteries onthuld worden, verandert uiteindelijk alles. Niet alleen Ilse, de vrouw in de groene jas, verdwijnt, maar ook Frank wordt een schim van zichzelf.

Jaren later

Jaren gaan voorbij, levens veranderen maar het gemis blijft. Wanneer Ilse Frank zijn vrienden opzoekt, bedenken ze een plan om hem wakker te schudden.

Dit sprookje begint met: “Er was eens een platenzaak.” Het is een roman over je dromen volgen en vriendschap en liefde vinden op de tonen van de juiste muziek.

Persoonlijke Leeservaring

Fany: De platenzaak is een betoverend en hoopvol sprookje waarbij duidelijk wordt dat iedereen geluk verdient. Ik liet me meevoeren op de tonen van de muziek in het verhaal en vloog door dit wonderlijke boek. De subtiliteit van de schrijfstijl, de personages van vlees en bloed en de mooie zinnen namen me mee. Verwacht geen zwaar verhaal, maar een reis doorheen de muziek, verpakt in een prachtig sprookje. Net zoals bij de meeste sprookjes verwachtte ik een happy-end.

Toch vond ik in dit boek naast het sprookjesachtige ook een discrete oproep om aandacht te hebben voor elkaar en de eenvoudige dingen in het leven. Rachel Joyce schrijft op een tactvolle manier over de consumptiemaatschappij en de technologische vooruitgang. Naast weetjes en kennis over de artiesten die muziek creëren, zorgt ze voor een romantische verhaallijn. Vergis je niet en verwacht geen typische romance zoals de vaak gebruikelijke liefde. De relatie tussen Frank en Ilse is er één van op zoek gaan naar zichzelf en geconfronteerd worden met je eigen verlangens en angsten. 

De platenzaak is een sprookje dat aantoont dat tegen de stroom in gaan soms nodig is om je eigen identiteit te behouden.

Vaak moeten de personages bergen en dalen verzetten en het leven in Unity Street verloopt met ups en downs, maar de kracht van de bewoners is zo mooi weergeven. De karakters kon ik me levendig voorstellen en door al deze personages werd ik betoverd . 

Eigenlijk zou ik dit boek opnieuw moeten lezen met op de achtergrond de play-list die in het boek gebruikt wordt. Dan zal het verhaal nog meer gaan leven en het sprookje echt waarheid worden. Een sprookje over passie, vriendschap en het lot. Het is een must- read voor wie gelooft in de kracht van muziek en verhalen.  

 

Winactie De Platenzaak

Regels voor deelname:

(LET OP! De standaard regels voor deelname zijn per 11 april 2018 gewijzigd.)

 • Laat je naam en mailadres (is afgeschermd) achter in een reactie onder deze blog en laat weten dat je deze winactie wilt winnen.
 • Volg Onlybyme op minstens twee sociale kanalen: Facebook, Instagram, Pinterest en/of Twitter.

Afhandeling winacties:

 • Winacties eindigen ‘standaard’ een ruime week na de plaatsingsdatum op zondag middernacht. (Indien hier vanaf wordt geweken, staat dat in de betreffende winactie vermeld.)
 • De winnaars worden gegroepeerd getrokken en periodiek op Facebook bekend gemaakt. Volg je Facebook niet, geen probleem! Alle winnaars krijgen per mail bericht, indien ze hebben gewonnen. Om de prijs te claimen dienen de winnaars binnen een kalenderweek te reageren.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Comments

 1. Lisette Kleiweg says:

  Ik wil dit boek graag winnen, Facebook en Instagram volg ik je ook op.

 2. Ik doe graag mee. Meer aandacht voor elkaar is zeker een must!
  Ik volg je volop en deel graag.

 3. Suzanne Verheem says:

  Het lijkt me een fantastisch boek. Ik doe heel graag mee 😊

 4. Leuke winactie voor een ex platenboer..

 5. Nathalie bottinga says:

  Ik doe heel graag mee

 6. Martine Zarrouki says:

  Ik maak graag kans op dit boek!

 7. Liesbeth Barto says:

  Dit lijkt me een prachtig mooi boek. Graag doe ik mee.

 8. Marian B says:

  Ik ben nieuwsgierig geworden en doe dan ook graag mee.

 9. Wilma van 't Hof says:

  Maak kans op dit zeer leuke boek.
  Spreekt me erg aan dat je in bovengenoemde stuk spreekt over aandacht voor de eenvoudige dingen in het leven. Dat is ook zeer belangrijk.
  Volg je op Facebook en op Twitter.
  Duimen.

 10. Sandy van der Kolk says:

  Mag ik alsjeblieft een lootje voor ‘De Platenzaak’, allen de titel vind ik al geweldig en brengt een gevoel van nostalgie bij me naar boven. Lijkt me een heerlijk boek! Volgen doe ik via Facebook, Twitter en Instagram.

 11. Ans Stier says:

  Ik loot graag mee

 12. Lucie says:

  Frank en muziek zorgen voor meer magie in het leven, ik doe hier ook graag inspiratie voor op door deze fantastische en wonderlijke pennevrucht van Rachel Joyce te lezen!

 13. Grete Karina says:

  De platenzaak lijkt me een heerlijk sprookje dat ik graag zou lezen!
  Volgen doe ik op Facebook en Twitter.

 14. Jackie Colpaert says:

  ik maak graag kans op ” De Platenzaak”

 15. Maaike van Oosterom says:

  Ik ben erg benieuwd naar deze ‘onwaarschijnlijke reis’. Zeker dat ik nog een plekje vrij heb na het lezen in mijn boekenkast voor deze beauty.

 16. Kimberley Janssen says:

  Ik wil graag winnen

 17. Danielle says:

  Ik doe graag mee

 18. Anneliese de Waal says:

  Ik doe graag mee, erg leuk.

  Groetjes Anneliese

 19. Oma Will says:

  Mooi boek, kan ik meenemen op vakantie.
  Ik volg op Bloglovin en Pinterest en ik doe graag mee.

 20. kristel De prins says:

  Ik loot ook heel graag mee aub

 21. Aryenne says:

  Wat een heerlijk boek voor de zomer lijkt me dit! Ik doe graag mee.

 22. Mirjam Hellingman says:

  Wij gaan deze zomer weer naar de camping en dan is het heerlijk om te lezen. Ik doe dus graag mee.

 23. Léone says:

  Ik doe graag mee. De recensie maakt me zo benieuwd naar het verhaal

 24. Ineke says:

  ik ben heel benieuwd naar dit boek

 25. Desirée says:

  Ben heel benieuwd, super recensie

 26. Ria says:

  Ik ben heel benieuwd naar dit boek. Doe dus graag mee.

 27. Femke Dekker says:

  Ik doe graag mee!

 28. Kimberley Janssen says:

  Ik loot graag mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.