De pier

Recensie De pier, Claire Douglas

Antoinette: ‘De pier is echt een aanrader voor lezers die van boeken met korte hoofdstukken houden, gekoppeld aan flashbacks. Claire Douglas is een auteur waar we hopelijk nog veel van mogen horen.

Zij weet hoe ze lezer op het puntje van de stoel moet laat zitten en laat nadenken, de gehele dag door, wat er nu gebeurd is en door wie. Als een auteur dit weet te bewerkstelligen dan heb je in mijn ogen een goed boek geschreven, die het verdient om gelezen te worden.’

De pier

| auteur: Claire Douglas | uitgeverij: AW Bruna | paperback | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De pier

Inhoud

Wanneer op 6 september 1997 Sophie Collier vermist raakt blijven haar nabestaanden hopen dat ze ooit nog gevonden wordt. Men weet alleen dat ze voor het laatst gezien is bij de pier in het dorpje waar ze woonde, Oldcliff-on-Sea.

Het verhaal wordt verteld vanuit 2 tijdlijnen. Frankie vanuit het heden(2016) en Sophie vanuit het verleden(1997).

Frankie

Francesca, Frankie, is de beste vriendin van Sophie en is ondertussen verhuist naar Islington. Ze heeft de hotelketen van haar vader, Alistair, overgenomen. 18 jaar later, februari 2016, wordt ze gebeld door Daniel Collier. Hij is de broer van Sophie. Er is een voet aangespoeld en ze vermoeden dat deze aan Sophie toebehoord. Hij vraagt haar te helpen zoeken naar wat er nu daadwerkelijk is gebeurd die dag.  Frankie besluit terug te komen naar Oldcliff-on-Sea om Daniel te helpen. Al snel ontmoet ze mensen die ze kent van haar leven in het dorpje toentertijd. Ze wordt niet door iedereen met open armen ontvangen. Wat heeft de ex-vriend van Sophie, Leon, te maken met de verdwijning?

Al snel blijkt dat niet iedereen van plan is om te vertellen wat ze weten. Frankie krijgt brieven onder haar deur in haar appartement of brievenbus. Ook ontvangt ze een naamketting die aan Jason toebehoort. Alleen Sophie en Frankie weten toch hoe hij op de pier in het water is terecht gekomen en verdronken is? Ook haar auto wordt bekogeld met eieren. `s Nachts kan ze niet slapen van een huilende baby. Hoe kan het dat deze elke nacht om dezelfde tijden huilt? Frankie wordt steeds achterdochtiger. Is er iemand die haar in de gaten houdt? En wie verschuift haar spullen in het appartement? Of heeft ze het toch zelf zo neergelegd?

Ondertussen komen de gevoelens die zij heeft voor Daniel weer naar boven. Mike, haar vriend thuis, heeft ze ondertussen de deur gewezen na een ruzie. Naar huis kan ze nog niet wat hij zal pas volgend weekend de gezamenlijke woning verlaten. Daniel vertelt dat hij een vriendin heeft, Mia. Zij vindt dat hij teveel met Frankie om gaat. Daniel zit tussen twee vuren in.

Al snel lijkt Frankie paranoïde te worden. Wie volgt haar en kijkt naar haar? Als ze er achter komt dat het gehuurde appartement van Daniel is en Leon ook een appartement in het complex  huurt gaat ze op onderzoek uit. Ze zijn toch grote vijanden van elkaar?

Sophie

Het leven van Sophie is van muurbloempje naar mooie dame uitgegroeid. Ze valt op dezelfde jongens als Frankie. Maar Frankie zorgt er voor dat Sophie elke keer naast het net vist. Dan wordt ze verliefd op Leon en dit is wederzijds. Ze komen beiden uit een gezin met gescheiden ouders. Al snel hebben ze een relatie. Maar kan dit wel? Jason blijkt de neef te zijn van Leon. Frankie vertelt dit aan Sophie als de relatie nog pril is. Kan ze wel een relatie hebben met het geheim wat Jason overkomen is?

Ondertussen heeft ze via Alistair een baan binnen het hotel gekregen. Samen met Frankie maken ze kamers schoon. Ze wil dit geld sparen voor het huren van een appartement. Ze hoopt een baan te krijgen bij een uitgeverij. Haar baan bij de viskraam heeft ze opgezegd.

Omdat ze zonder vader opgegroeid is, ziet ze Alistair als vader. Stiekem was ze vroeger verliefd op hem. Als de relatie met Leon spaak lijkt te lopen lucht ze haar hart bij Alistair. Ze huilt bij hem uit en kussen elkaar. Alistair is 27 jaar ouder en getrouwd. Ze bied haar excuus aan maar Alistair weet van geen wanten. Hij begint haar te stalken en verkracht haar. Ze besluit terug te gaan naar de viskraam.

Dan slaat het noodlot toe. Ze is zwanger. Maar wie is de vader? Als Frankie merkt wat er aan de hand is, lucht Sophie haar hart bij Frankie. Op de pier verteld ze alles. Haar relatie met Leon en wat Frankie`s vader gedaan heeft. Frankie is woedend en loopt weg. Daarna heeft niemand Sophie nog gezien. Maar is het wel de waarheid die Frankie verteld? Heeft zij met de verdwijning te maken van Sophie? Of is het toch Leon de vriend van Sophie?

Als Frankie merkt weer achtervolgt te worden, besluit ze deze persoon te volgen. Uitkomend bij de pier ziet ze Daniel met het dagboek van Sophie. Hoe komt hij daaraan? Hij vertelt haar wat hij denkt wat de waarheid is over Sophies`s verdwijning. Zal dan nu duidelijk worden wat er gebeurd is? Wie is Mia de vriendin van Daniel? En is Frankie wel diegene die zij zelf denkt dat zij is?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette: De pier leest als een sneltrein. Wat een pageturner! De korte hoofdstukken en de flashbacks in de tijd maken dat je continu wil weten wat er nu gebeurd is. Halverwege het boek dacht ik het mysterie ontrafelt te hebben, maar niks was minder waar. Ik heb het boek met 2 dagen gelezen. Elk vrij leesmoment wilde ik verder met de Pier.

Leven met geheimen is je grootste nachtmerrie. Elk personages heeft hiermee te maken in het boek. Maar de wijze waarop de Claire Douglas dit verweeft in dit prachtige verhaal, maakt dat het boek onder je huid gaat zitten.

Het boek is echt een aanrader voor lezers die van boeken met korte hoofdstukken houden, gekoppeld aan flashbacks. Claire Douglas is een auteur waar we hopelijk nog veel van mogen horen.

Zij weet hoe ze lezer op het puntje van de stoel moet laat zitten en laat nadenken, de gehele dag door, wat er nu gebeurd is en door wie. Als een auteur dit weet te bewerkstelligen dan heb je in mijn ogen een goed boek geschreven, die het verdient om gelezen te worden.

Winactie De pier gesloten

Namens de uitgeverij mag Onlybyme een exemplaar van De pier weggeven aan een liefhebster.

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 23 april middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten