Recensie De pauw, Isabel Bogdan

Antoinette: Ik heb de pauw met verrassend veel plezier gelezen. Het is geen hoogvlieger, maar juist een heerlijk boek die je tussendoor even makkelijk weg leest. Een echte aanrader voor lezers die eens heerlijk ontspannen een boek willen lezen zonder al teveel namen of gebeurtenissen die je bij de les moeten houden.

De Pauw

| auteur: Isabel Bogdan | uitgeverij: Ambo Anthos | paperback en e-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De Pauw

Inhoud

In de Schotse hooglanden wonen Hamish, de lord, en Fiona, de lady, Mc Intosh op een prachtig landgoed waar het leven zich richt op de natuur, zonder WIFI of televisie. De 5 pauwen, 2 honden en een aantal ganzen maak het landelijke geheel af.

Op het landgoed  verhuren zij een aantal cottages waar Ryszard en Aileen, werkzaam voor de Mc Intosh, zorgen dat het de gasten aan niets ontbreekt. Tot overmaat van ramp breekt Aileen haar arm tijdens de voorbereidingen. De lady besluit haar taken over te nemen. Maar ja, redt ze dit wel?

Eind november komen vijf bankiers, samen met de kokkin, een psycholoog en de Ierse setter, Mervyn, voor een teambuilding naar het landgoed. Alleen blijkt één van de pauwen het voorzien te hebben op alles wat blauwkleurig is. Het hoofd van de investeringsafdeling komt met een blauwe auto aan, wat Ryszard gelijk tot een groot dilemma zet. Hoe zorg ik dat de auto geen prooi wordt van de pauw?

De lord besluit de pauw dood te schieten, zodat deze geen grotere schade kan aanrichten. Hij laat de pauw achter in het bos om hem later op te halen. Mervyn, een getrainde jachthond, komt met de dode pauw aanzetten. De bankiers denken dat hij deze heeft doodgebeten. Wat gaan ze nu doen? De kokkin bedenkt met de bankier David dat ze pauw wel kunnen opdienen bij het eten. Ze verstoppen de ondertussen kaal geplukte pauw in de voorraadkast.

Ook de sessies lopen niet wat eenieder ervan had verwacht. “Ik ga toch geen boot tekenen”, is één van de vele voorbeelden die de psycholoog hoort. Iedereen is met een verborgen agenda de teambuilding ingegaan, maar weten ze dit zelf wel?

Als tot overmaat van ramp de winter zich onverwacht vroeg indient, het afdelingshoofd ziek wordt en de stroom uitvalt, lijkt het teambuilding weekend op een groot fiasco uit te lopen. Ze moeten een dag langer blijven omdat de wegen niet geruimd worden. De kokkin besluit de pauw dan maar wat langer te laten hangen. ‘Dit komt de smaak alleen te goede’.

De Mc Intosh doen er alles aan om het de gasten naar het zin te maken. Om hun te bedanken nodigt het hoofd ze uit voor het diner. Maar laat nou net de pauw op het menu staan. Hoe gaat de kokkin dit oplossen? Ondertussen vraagt Aileen zich af waar één van de pauwen gebleven is? Ze heeft deze niet gezien toen ze de honden uit liet.

Dan verdwijnt ook één van de ganzen. Er lijkt even een verdenking te zijn dat de gans bij het diner opgediend wordt? Maar die kan toch niet zo mals smaken?

Daarentegen vinden de Mc Intosh het verschrikkelijk dat de auto van het afdelingshoofd beschadigd is door de pauw en voelen zich verantwoordelijk dat het winterweer de gasten, tegen hun wil, op het landgoed houdt.

Ondertussen stapelen de kleine geheimen van eenieder zich steeds verder op. Want niemand durft eerlijk te zeggen hoe het nu werkelijk zit met de pauw en de auto. Als uiteindelijk de bankiers inzien dat ze elkaar nooit echt gekend hebben, en dat dit de problemen waren in hun huidige werkwijze, komen ze tot een mooie afsluiting van hun teambuildingsuitje.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette: De pauw is een heerlijk simplistisch geschreven boek waar stiekem een onderliggende boodschap doorheen sijpelt. Hoe ga je om met de waarheid. Ook de cover is simpel met weinig poespas. 

Ik wist eerlijk gezegd niet goed wat ik van het boek moest verwachten. Hoe kan je een roman schrijven waar de pauw een leidende factor is? Dit was voor mij wel de reden dat ik het boek graag lezen wilde. Isabel Bogdan heeft dit voor elkaar gekregen.

Door de op blauw gefixeerde pauw eerst zijn streken te laten uithalen, wat hij met de dood moet bekopen, wordt deze daarna door de kokkin verstopt en uiteindelijk bereidt. Dat maakt de pauw tot de leidraad van deze mooie roman.

Daarnaast hebben de personages allemaal hun eigen sores, die niet uitgebreid aan de orde komen, maar het boek wel net wat extra`s geeft om het verhaal kloppend te maken.

Het boek bevat humor waar de toevalligheden geen storende factor zijn, maar juist het verhaal de humoristisch roering geven wat het boek plezierig lezen maakt. Opvallend is dat het boek geen hoofdstuknummering heeft.

Ik heb de pauw met verrassend veel plezier gelezen. Het is geen hoogvlieger, maar juist een heerlijk boek die je tussendoor even makkelijk weg leest. Een echte aanrader voor lezers die eens heerlijk ontspannen een boek willen lezen zonder al teveel namen of gebeurtenissen die je bij de les moeten houden.

Winactie De Pauw gesloten

Namens de uitgeverij mag Onlybyme een exemplaar met een winactie weggeven aan een liefhebber.

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek  ‘De Pauw’ wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag 23 april middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Comments

 1. Gea vd Hoff says:

  Echt iets voor mij!📚
  ‘De Pauw’
  Boek in “relax modes “

 2. Jeannette bleeker says:

  Ik doe graag mee.

 3. Evy De Brabander says:

  Wat een leuke actie weer!

 4. Bep H says:

  hiervan kom je echt in Schotse sferen, ik doe graag me

 5. Anna says:

  Ik zou “de Pauw” graag willen lezen

  Facebook: An Na

 6. Heleen Kamerling says:

  Lijkt me een leuk boek!

 7. Annabel says:

  Ik zou het boek ” de Pauw” graag willen winnen. Lijkt mij een fijn boek om ter ontspanning te lezen. En lezen doe ik graag!

 8. Nel Crea says:

  Ik zou die Pauw heel graag willen lezen.rustig in het zonnetje in ons eigen tuintje. Loot graag mee.

 9. wil graag meeloten, lijkt me een super gezellig spannend romantisch verhaal

 10. Ans Stier says:

  Hamer is nog een stukje taart over. Lekker! Ik loot graag mee

 11. Tanneke Burggraaff says:

  Leuk, even een lekker ontspannend boek. Ook nu doe ik weer mee hoor.

 12. Xaviera Jamie Jansen says:

  “De Pauw” is een prachtvogel en een weervoorspeller! De kleuren zijn zo prachtig dat ze heel veel mensen inspiratie geven. Ik doe graag mee want het lijkt me een heerlijk ontspannend boek, afspelend in het prachtige Schotland! Ik zie de film al voor me! Maar nu eerst het boek……

 13. Bianca Ronday says:

  Dit is echt een boek waar ik tijdens de pauzes op mijn werk van kan genieten. Dan is het lastig als er veel extra verhaallijnen, namen en gebeurtenissen zijn, want je word toch steeds afgeleid. Lezen onder mijn pauze is echter mijn ultieme manier van ontspannen.

  1. Bianca Ronday says:

   Om het nog te verduidelijken, ik doe graag mee.

 14. Corinne de Graaf says:

  Lijkt mij een mooi boek!

 15. Lijkt me een leuk boek, ik doe mee.

 16. Sussanne Tekath says:

  Leuk ik doe mee!!

 17. Ria says:

  Lijkt me een heel mooi boek. Ik loot graag weer mee.

 18. Isolde says:

  Zou jet graag een keer willen lezen!

 19. Marian B says:

  Daar ben ik aan toe,een boek dat je gewoon lekker weg leest en waarbij ik niet teveel hoef na te denken. Ik doe weer graag mee.

 20. Ria says:

  Graag doe ik mee om het boek Pauw te winnen. Een ontspannen moment lijkt mij heerlijk in de tijd van buren- en familiezorg. Via via kwam ik deze actie en samenwerking zonet tegen, gelijk op IG opgezocht.

 21. Jan says:

  Echt iets voor mij, dit prachtige boek De Pauw.

 22. Mol Nina says:

  Ik doe heel graag mee!!

 23. jacqueline says:

  Geweldig boek lijkt het me doe graag mee!

 24. Z. Kumru says:

  Ik loot graag mee voor de Pauw

 25. Brit Weijers says:

  Deze hoogvlieger wil ik wel lezen.

 26. Ik doe graag mee voor de pauw!

 27. Maaike says:

  Ik zou dolgraag het leesboek DE PAUW winnen, de recenties maken mij nieuwschierig X

 28. anja says:

  dit boek zou ik graag lezen. even niks hoeven maar genieten van het buiten zijn en een goed

 29. maris says:

  Hi ik wil heeel graag De Pauw lezen

 30. Anita te Gussinklo says:

  Graag maak ik kans op de pauw.

 31. Helena Hoogerwaard says:

  Leuk, een boek waar je niet teveel bij hoeft na te denken. Tenminste………..?

 32. pajacq says:

  ff een boek lezen voor de beginner, daar ken ik er wel een aantal van.. Doe mij maar De Pauw en dan verloot ik boek onder hen. Ben benieud

 33. jessi says:

  lijkt me een fijn boek wat gemakklijk leest

 34. Jyoti Baldew says:

  Leuk! ik doe graag mee

 35. Michael noo says:

  Doe heel graag me om het boek de pauw te mogen winnen

 36. anica aarts says:

  Maak graag kans op dit boek

 37. Dino says:

  Geweldig, ik zou graag het boek ‘De Pauw’ winnen.

 38. Anneliese de Waal says:

  Lijk me een erg mooi boek om te lezen, ik doe graag mee voor het boek.

 39. Gea Jager says:

  dit lijkt me een leuk boek om te lezen. lekker met mooi weer buiten in de zon

 40. Anne Theys says:

  Graag wil ik deelnemen…. alle genres spreken me aan…. dus hoop ik op een kansje en duim ervoor…. liefs Anne 🤗

 41. Meike says:

  Ja leuk, humor!

 42. Ben benieuwd, ik maak graag kans! Ik volg je op facebook, twitter en bloglovin’

 43. Linda Smeets says:

  Apart! Ik win graag het boek ‘De Pauw’!

 44. Linda Smeets says:

  Apart! Ik win graag het boek ‘De Pauw’!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.