De Pauw

Recensie De pauw, Isabel Bogdan

Antoinette: Ik heb de pauw met verrassend veel plezier gelezen. Het is geen hoogvlieger, maar juist een heerlijk boek die je tussendoor even makkelijk weg leest. Een echte aanrader voor lezers die eens heerlijk ontspannen een boek willen lezen zonder al teveel namen of gebeurtenissen die je bij de les moeten houden.

De Pauw

| auteur: Isabel Bogdan | uitgeverij: Ambo Anthos | paperback en e-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De Pauw

Inhoud

In de Schotse hooglanden wonen Hamish, de lord, en Fiona, de lady, Mc Intosh op een prachtig landgoed waar het leven zich richt op de natuur, zonder WIFI of televisie. De 5 pauwen, 2 honden en een aantal ganzen maak het landelijke geheel af.

Op het landgoed  verhuren zij een aantal cottages waar Ryszard en Aileen, werkzaam voor de Mc Intosh, zorgen dat het de gasten aan niets ontbreekt. Tot overmaat van ramp breekt Aileen haar arm tijdens de voorbereidingen. De lady besluit haar taken over te nemen. Maar ja, redt ze dit wel?

Eind november komen vijf bankiers, samen met de kokkin, een psycholoog en de Ierse setter, Mervyn, voor een teambuilding naar het landgoed. Alleen blijkt één van de pauwen het voorzien te hebben op alles wat blauwkleurig is. Het hoofd van de investeringsafdeling komt met een blauwe auto aan, wat Ryszard gelijk tot een groot dilemma zet. Hoe zorg ik dat de auto geen prooi wordt van de pauw?

De lord besluit de pauw dood te schieten, zodat deze geen grotere schade kan aanrichten. Hij laat de pauw achter in het bos om hem later op te halen. Mervyn, een getrainde jachthond, komt met de dode pauw aanzetten. De bankiers denken dat hij deze heeft doodgebeten. Wat gaan ze nu doen? De kokkin bedenkt met de bankier David dat ze pauw wel kunnen opdienen bij het eten. Ze verstoppen de ondertussen kaal geplukte pauw in de voorraadkast.

Ook de sessies lopen niet wat eenieder ervan had verwacht. “Ik ga toch geen boot tekenen”, is één van de vele voorbeelden die de psycholoog hoort. Iedereen is met een verborgen agenda de teambuilding ingegaan, maar weten ze dit zelf wel?

Als tot overmaat van ramp de winter zich onverwacht vroeg indient, het afdelingshoofd ziek wordt en de stroom uitvalt, lijkt het teambuilding weekend op een groot fiasco uit te lopen. Ze moeten een dag langer blijven omdat de wegen niet geruimd worden. De kokkin besluit de pauw dan maar wat langer te laten hangen. ‘Dit komt de smaak alleen te goede’.

De Mc Intosh doen er alles aan om het de gasten naar het zin te maken. Om hun te bedanken nodigt het hoofd ze uit voor het diner. Maar laat nou net de pauw op het menu staan. Hoe gaat de kokkin dit oplossen? Ondertussen vraagt Aileen zich af waar één van de pauwen gebleven is? Ze heeft deze niet gezien toen ze de honden uit liet.

Dan verdwijnt ook één van de ganzen. Er lijkt even een verdenking te zijn dat de gans bij het diner opgediend wordt? Maar die kan toch niet zo mals smaken?

Daarentegen vinden de Mc Intosh het verschrikkelijk dat de auto van het afdelingshoofd beschadigd is door de pauw en voelen zich verantwoordelijk dat het winterweer de gasten, tegen hun wil, op het landgoed houdt.

Ondertussen stapelen de kleine geheimen van eenieder zich steeds verder op. Want niemand durft eerlijk te zeggen hoe het nu werkelijk zit met de pauw en de auto. Als uiteindelijk de bankiers inzien dat ze elkaar nooit echt gekend hebben, en dat dit de problemen waren in hun huidige werkwijze, komen ze tot een mooie afsluiting van hun teambuildingsuitje.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette: De pauw is een heerlijk simplistisch geschreven boek waar stiekem een onderliggende boodschap doorheen sijpelt. Hoe ga je om met de waarheid. Ook de cover is simpel met weinig poespas. 

Ik wist eerlijk gezegd niet goed wat ik van het boek moest verwachten. Hoe kan je een roman schrijven waar de pauw een leidende factor is? Dit was voor mij wel de reden dat ik het boek graag lezen wilde. Isabel Bogdan heeft dit voor elkaar gekregen.

Door de op blauw gefixeerde pauw eerst zijn streken te laten uithalen, wat hij met de dood moet bekopen, wordt deze daarna door de kokkin verstopt en uiteindelijk bereidt. Dat maakt de pauw tot de leidraad van deze mooie roman.

Daarnaast hebben de personages allemaal hun eigen sores, die niet uitgebreid aan de orde komen, maar het boek wel net wat extra`s geeft om het verhaal kloppend te maken.

Het boek bevat humor waar de toevalligheden geen storende factor zijn, maar juist het verhaal de humoristisch roering geven wat het boek plezierig lezen maakt. Opvallend is dat het boek geen hoofdstuknummering heeft.

Ik heb de pauw met verrassend veel plezier gelezen. Het is geen hoogvlieger, maar juist een heerlijk boek die je tussendoor even makkelijk weg leest. Een echte aanrader voor lezers die eens heerlijk ontspannen een boek willen lezen zonder al teveel namen of gebeurtenissen die je bij de les moeten houden.

Winactie De Pauw gesloten

Namens de uitgeverij mag Onlybyme een exemplaar met een winactie weggeven aan een liefhebber.

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek  ‘De Pauw’ wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 23 april middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten