de oorlog die mijn leven redde

Recensie De oorlog die mijn leven redde, Kimberly Brubaker Bradley

Wat een prachtig boek over de oorlog, liefde en kindermishandeling. Zo subtiel en pakkend geschreven.

      Een aanrader voor jong en oud!

de oorlog die mijn leven redde| auteur: Kimberly Brubaker Bradley | uitgeverij: Callenbach | hardcover | recensent: Antoinette en Katinka van Steeg |

Recensie De oorlog die mijn leven redde

Inhoud

Londen 1939, Ada is een meisje die samen met haar broertje Jamie en hun moeder in een eenkamerappartement woont. Ada is geboren met een klompvoet en dit is een grote schande. Ze mag van haar moeder niet buiten komen, terwijl haar broertje alles mag en ook naar school gaat. Liefde kent Ada niet.Door haar klompvoet heeft ze niet leren lopen. Ada besluit het zichzelf aan te leren.

De oorlog begint en samen met haar broertje vlucht ze stiekem weg. Aan alle kinderen wordt beloofd dat ze het beter zullen hebben in hun nieuwe gezin. Na een lange rit komen ze op hun bestemming aan. Niemand wil Ada en Jamie hebben en uiteindelijk worden ze naar Susan Smith gebracht, die hier helemaal niet op zit te wachten.

Langzaamaan leren ze elkaar beter kennen en ontstaat er een mooie liefdevolle vertrouwensband. Zullen ze bij Susan kunnen blijven? Ada leert zich steeds verder ontwikkelen ondanks de oorlog. Het paard van Susan wordt haar grootste vriend. Ze leert bij toeval Margaret, Maggie genoemd, kennen die van goede komaf is. Hier mag ze helpen op de manege.

Susan leert Ada ondertussen lezen, schrijven en naaien. Susan is namelijk gevraagd om kleren te maken voor de soldaten. Ada wil graag helpen en beiden groeien steeds meer naar elkaar toe. Ada ontdekt dat ze ondanks haar klompvoet er toe doet.

Zullen Ada en Jamie bij Susan kunnen blijven?

Behandelde thema’s: kindermishandeling, oorlog

Persoonlijke Beleving

Antoinette: Wat een mooi boek is dit zeg! Het kan zowel door kinderen als volwassenen gelezen worden. De auteur weet op een hele mooie wijze uit te leggen hoe het vroeger ging en wat voor impact een beperking kan hebben. De onderlinge relaties zijn mooi en puur. En aanrader voor kinderen die graag boeken met en boodschap lezen.

Katinka: Ik vond het boek soms wat moeilijk te lezen. Ik begreep het soms niet helemaal. Maar ik vond het einde zo mooi! Ik had een brok in mijn keel toen het boek uit was. Wat erg hoe Ada is behandelend door haar moeder en wat fijn dat ze het bij Susan zo goed had. Een pijnlijk mooi boek.

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten