ommegang

Recensie De ommegang, Jan van Aken

De ommegang van Jan van Aken is een prachtig, beeldend geschreven roman!

De ommegang

| auteur: Jan van Aken | uitgeverij: Querido | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De ommegang

Inhoud

1373. Isidorus (Isodoor) van Rillington wordt ter vondeling gelegd bij het klooster van Bellalanda.
Giles, de poortwachter van het klooster voedt Isidorus zijn eerste levensjaren op. Hij leert hem zijn geheugen als leidraad in het leven te gebruiken. Hetgeen wat Isodor leest leert hij hem in zijn geheugen op te slaan als een bouwwerksel, (de ommegang). Hierdoor ontstaat er een systematisch patroon om dingen goed te onthouden.

Wanneer Isodoor oud genoeg is gaat hij studeren in Oxford, Parijs en wanneer hij ouder is in het Oosten. De reizen die hij maakt worden beeldend beschreven. Wanneer hij gevraagd wordt om te helpen aan verschillende bouwwerken komt zijn geheugen hem goed te pas. Zijn wens komt uit omdat zijn ambitie ligt bij architectuur.

Om zichtzelf te kunnen voorzien in de levensbehoeften, wordt hij leermeester. Hij wordt als belangrijk persoon gezien in het dorp. Zijn liefde voor vrouwen komt geregeld aan bod welke grotendeels in de prostitutie werken. Toch pakt hij de kans aan als hij zich met architectuur kan bezig houden. Hier ligt zijn hart.

Tijdens zijn lange tocht naar Konstanz ontmoet hij zijn oude vriend Maelgys en dochter Lorea. Ze zijn onderweg naar de stad Konstanz. Waar op dat moment een kerkelijk concilie een einde moet maken aan een onmogelijke situatie. Wanneer Maelgys een belangrijk inzicht deelt met isidorus kan hij nog niet weten dat dit hem duur komt te staan.

Gedurende het lezen wordt de lezer meegenomen in bijzondere bouwkunsten, rangverschillen, ketterij, pestepidemie, oorlogen en vriendschap. De periode van 1414 tot en met 1418 wordt uitvoerig besproken en staat centraal in het boek.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(41): Jan van Aken was voor mij nog onbekend. De ommegang sprak mij aan omdat het een historisch verhaal verteld. Geen een moment heb ik gedacht: wat een saai verhaal. Het verhaal is boeiend en beeldend geschreven waardoor ik genoten heb van Isidorus.

Het boek kent 628 bladzijden maar geen letter is teveel. Wat een bijzondere man was Isidorus. De ommegang is echt een mustread voor de lezer van historische boeken. Het is een verhaal zonder teveel bijzaken. Het vertelt een boeiende geschiedenis op een prettig leesbare wijze zonder moeilijke lange zinnen.

Doordat het verhaal een lange periode vertelt, was het voor mij geen probleem om een dik boek te lezen. Ik was bang dat het een lang verhaal zou gaan worden toen ik begon maar nogmaals, niks is minder waar.

Jan van Aken staat bekend om zijn historische romans, las ik, maar ik denk dat veel mensen niet bekend zijn met zijn werken. Ik raad dit boek echt aan om te lezen. Het heeft mij uren leesplezier opgeleverd op een verrassende wijze. Een pareltje dat ik in mijn boekenkast ga zetten, in het zicht. Een boek dat ik niet snel zal vergeten.

 

Winactie De ommegang

Regels voor deelname:

 • (LET OP! De standaard regels voor deelname zijn per 11 april 2018 gewijzigd.)
  • Laat je naam en mailadres (is afgeschermd) achter in een reactie onder deze blog en laat weten dat je deze winactie wilt winnen.
  • Volg Onlybyme op minstens twee sociale kanalen: Facebook, Instagram, Pinterest en/of Twitter.

  Afhandeling winacties:

  • Winacties eindigen ‘standaard’ een ruime week na de plaatsingsdatum op zondag middernacht. (Indien hier vanaf wordt geweken, staat dat in de betreffende winactie vermeld.)
  • De winnaars worden gegroepeerd getrokken en periodiek op Facebook bekend gemaakt. Volg je Facebook niet, geen probleem! Alle winnaars krijgen per mail bericht, indien ze hebben gewonnen. Om de prijs te claimen dienen de winnaars binnen een kalenderweek te reageren.
 •  
 • Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten