De olifant van de bovenbuurman

Recensie De olifant van de bovenbuurman, Roos van Rijswijk

De olifant van de bovenbuurman is zeker een van de meest memorabele romans van het jaar. De karikaturale beschrijvingen én bijpassende illustraties laten je op elke pagina glimlachen.

De olifant van de bovenbuurman

| auteur: Roos van Rijswijk | Illustrator: Sylvia Weve | uitgeverij: Querido | Hardcover | recensent: Evy De Brabander |

Recensie De olifant van de bovenbuurman

Inhoud

De olifant van de bovenbuurman en de buurman hebben hun ups en downs in het leven, net zoals iedereen. Hobby’s zoals tapdansen, elkaar cadeautjes geven in de vorm van kangoeroes en zeeleeuwen, ruzie maken over de kleine dingen in het leven. Het gaat er in hun appartement aan toe zoals het er ook bij anderen aan toe gaat, maar dan wel op een bijzondere, karikaturale manier!

De eerste pagina’s beschrijven een missie van de bovenbuurman en zijn olifant. Ze willen een vloer vol gaatjes. De boorkop breekt (alweer) af, maar toch is de drempel groot om een boormachine aan de buren te vragen. In het weekend moet iedereen lekker zelf kunnen boren namelijk!

Elk hoofdstuk is een apart verhaaltje van enkele pagina’s en gaat vergezeld van de opvallende illustraties van Silvia Weve. Op die manier neemt Roos van Rijswijk je mee naar een bijzondere plek. Wil jij ook even in de wereld van de bovenbuurman en zijn olifant vertoeven?

Persoonlijke Leeservaring

Evy (33): Na het dichtslaan van dit dunne boekje komt er één woord in me op: GEWELDIG!
Het is een boek, mét illustraties, dus ik keek er een beetje terughoudend naar voor ik begon te lezen. Het zijn altijd de boeken waar je niets van verwacht die je wegblazen, toch? Dat is in dit geval zeker waar.

De schrijfstijl is eenvoudig, maar er zitten zoveel dubbele en driedubbele bodems in de zinnen, dat ik toch af en toe een paragraaf moest herlezen. Het is dolkomisch, maar ergens zitten er veel rake observaties in verstopt en dan denk ik dat ik er nog niet de helft uit haal van wat van Rijswijk er misschien wel mee heeft bedoeld. Daar maak ik me ook helemaal niet druk om want wat telt is het leesplezier en dat hield ik er genoeg aan over!

De illustraties van Silvia Weve verdienen een speciale vermelding.

Ze heeft beelden bij het verhaal gecreëerd die eigenlijk in dezelfde lijn liggen van de schrijfstijl. Mooi gedaan! De kleuren van de illustraties kloppen helemaal niet met de werkelijkheid en ook verhoudingen en vormen liggen totaal overhoop. Net die zaken zorgen voor een passende combinatie met van Rijswijk’s metaforen. Het is mooi om te zien hoe je toch op een surreële manier veel uitdrukkingen kan weergeven en daardoor een bepaald gevoel kan overbrengen.

De korte hoofdstukken hadden wat mij betreft wel wat langer gemogen. Ik had soms het gevoel dat er nog meer uit een bepaald onderdeel van het verhaal te halen was, maar dat is natuurlijk de keuze van de auteur om de lezer ruimte te laten voor eigen interpretatie en niet alles neer te pennen.

Hou je van karikaturen die neergezet worden in de literatuur en heb je gevoel voor humor? Heb je altijd al een volwassenenroman mét illustraties willen lezen? Dan is dit je boek! Verrassend en verfrissend en om later nog een keer terug te lezen. De olifant van de bovenbuurman misstaat in ieder geval in geen enkele boekenkast!

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten