de lessen

Recensie De lessen, Michela Murgia

De lessen is een mooie, intense roman met inhoud over macht in relaties. Het is een verhaal vol onderdrukte emoties met als belangrijkste vraag: Wie heeft de controle? 

de lessen

| auteur: Michela Murgia | uitgeverij: Wereldbibliotheek | paperback en e-book | recensent: Fany van Hemelen |

Recensie De lessen

Inhoud

De lessen bestaat uit zeventien lessen. Elk hoofdstuk gaat over een nieuwe ervaring. Altijd wordt er iets anders geleerd . Wanneer de wijsheden doorgegeven zijn komt er een afsluiting. Iedereen in dit boek heeft zijn verborgen agenda en probeert de ander te manipuleren.

Eleonora

Eleonora is een blij kind maar door een tirannieke vader en passieve moeder verandert dit als ze 8 jaar is. Ze groeit op als grijze muis en voelt zich niet echt goed in haar vel. Om te ontsnappen uit haar beklemmende wereld wordt ze later actrice. Hier kan ze spelen wie ze wil zijn.

Als volwassene besluit ze het zelf anders aan te pakken. Zelf was ze ooit leerlinge bij Fabrizio. Hij leerde haar de essentie van leven. Door hem leerde ze de mooie dingen in het leven waarderen zoals opera en kunst. Eleonora heeft nog steeds een band met haar mentor. Later werd ze na zijn leerlinge en partner geweest te zijn, zelf lerares van anderen.

Chiru

Tegenwoordig neemt ze door een heftige ervaring in het verleden geen leerlingen meer aan. Dan ontmoet ze Chiru en besluit ze hem toch in te wijden in de levenskunst. Ze wordt namelijk ongelooflijk aangetrokken door hem. Daarom besluit ze om hem toch op te leiden maar ze wil haar afstandelijkheid behouden. Chiru leert bijvoorbeeld welke kleding waar gepast is, hoe je een goede eerste indruk maakt en hoe je zelf moet kijken naar mensen.

Gelukkig kan Eleonora nog steeds terecht bij Fabrizio voor advies. Ze bellen heel vaak met elkaar en Fabrizio geeft Eleonora zijn mening en tips. Zo komen ook zij weer dichter tot elkaar. Chiru en Eleonora krijgen uiteindelijk een hechte band. Hij leert veel van haar maar zij ook van hem. Samen hebben ze zelfs een ritueel wat symbool staat voor hun relatie. Door het contact met Chiru komen allerlei onverwerkte gevoelens los bij Eleonora. Ze geeft niet alleen kennis door, maar voelt terug dat ze leeft. Dan gebeurt het onvermijdelijke…..

De allerbelangrijkste is de vraag : ‘Wie is de leerling en wie is de leraar?’

Persoonlijke leeservaring

Fany: De Lessen vond ik een intelligente roman met heerlijke en aparte karakters. Ik heb genoten van het spel tussen de personages.

Anders gezegd : ‘Het boek gaat over macht hebben en krijgen.’ Hoe kan ik zorgen dat deze persoon doet wat ik wil en kijkt naar het leven zoals ik het voel. Dat is het centrale thema in deze intense roman. Heel erg nieuwsgierig naar het einde bleef ik lezen.

Het verhaal prikkelde me en deed me zelf nadenken over het leven. Wat zit er achter de schijn? Wie is echt of speelt, ook in het echte leven, toneel? En wat is belangrijk?

Het boek leest vlot en je vliegt zo door de hoofdstukken heen. Toch had ik zelf wat meer tijd nodig om de lessen en het verhaal rustig te laten bezinken.

Tijdens het lezen was ik soms verontwaardigd over hoe Eleonora probeerde Chiru te manipuleren. Zij en Fabrizio dachten namelijk dat ze hun leerlingen waardevol advies gaven. Ik vond zelf dat ze hun leerlingen hun idee wilden opdringen.

Michela Murgia heeft mooi verwoord hoe de personages denken en wat ze willen. Persoonlijk denk ik dat iedereen zijn eigen mening moet hebben. Anders wordt het leven saai want net die verschillen maken het leven boeiend. Als je afhankelijk wordt van een ander dan gaat het pas echt fout.

Volgens mij is dit boek echt de moeite waard om te ontdekken want je leeft mee met het verhaal. De schrijfster heeft een mooie schrijfstijl en bouwt het verhaal zorgvuldig op. Ik wilde echt weten hoe Chiru zich verder ontwikkelde. Natuurlijk wou ik ook weten of zijn ‘platonische’ relatie met Eleonora stand hield. De Lessen is een prachtige titel om te onthouden.

 

Dubbele Winactie De lessen

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je De lessen wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 23 juli middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten