De laatste vrouw Chantal van Mierlo

Recensie De laatste vrouw, Chantal van Mierlo | Thriller

De laatste vrouw is het tweede deel van de Julia Menken serie geschreven door Chantal van Mierlo en is goed solo te lezen. Het pakt het leven van Julia een jaar na het eerste deel op en neemt je mee waar deel een eindigde, terwijl Julia als profiler op een nieuwe zaak wordt gezet waarbij jonge vrouwen spoorloos verdwijnen.

De laatste vrouw

| auteur: Chantal van Mierlo | uitgeverij: De Crime Compagnie | recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie De laatste vrouw

Boekcover De verloren Jongen, Chantal van Mierlo

Chantal van Mierlo heeft met de Julia Menken serie de Award voor de beste Storytel Original gewonnen. De verhalen over Julia Menken zijn vertaald in het Duits, Engels, Spaans, Arabisch en Hindi. Eerder al las ik het eerste deel: De verloren jongen.

De laatste vrouw is het tweede deel van de Julia Menken serie en sinds 14 maart 2022 als paperback verkrijgbaar. Het derde deel, De onbekende man, wordt eind juni 2022 verwacht als paperback.

Persoonlijke Leeservaring

Barbara(44): Diep onder de indruk staarde ik minuten lang voor me uit, denkend aan Julia en hoe nu verder?

Zo zat ik nadat ik De verloren jongen uit had. Hoe nu verder? Deel 2 gaat verder waar deel 1 je vol vragen achterlaat en zoekt samen met jou als lezer naar antwoorden.

De laatste vrouw is solo te lezen

De laatste vrouw begint een jaar later in de tijd. Het leven van Julia Menken gaat verder en hetgeen er gebeurd is in deel 1 komt uitgebreid aan bod in de eerste hoofdstukken van het tweede deel. Dit geeft de lezer een goede inkijk in de gedachten van Julia, maar ook zeer veel details over hetgeen in De verloren jongen heeft plaatsgevonden. Het is dan ook niet aan te raden bij deel 2 in te stappen, indien je overweegt heel de serie te lezen.

Dit deel is wel goed solo te lezen: alles wat je moet weten wordt verteld. Je weet na het lezen van de eerste hoofdstukken wat Julia heeft meegemaakt en je wordt vanaf het begin meegenomen in het verhaal. Je leert als het ware Julia direct goed kennen, ook als je deel 1 niet hebt gelezen. Dit heeft als voordeel dat je het lezen van deel 1 niet mist om het karakter van Julia goed te doorgronden, maar als nadeel dat je al weet wat er in grote lijnen in deel 1 is gebeurd, wanneer je overweegt heel de serie te gaan lezen.

Deze recensie bevat geen spoilers uit het eerste deel De verloren jongen.

Julia Menken is menselijk neergezet

Als moeder heb ik af en toe met moeite gelezen. Dit is feitelijk een compliment naar de auteur toe. Het karakter van Julia is zeer menselijk en ze maakt keuze die ik soms lastig vond om te lezen. Je gaat als lezer een mening vormen over hoe Julia haar keuzes maakt en ook daar later weer op reflecteert. Soms zou ik haar liefst een andere keuze zien maken en soms juist ook niet. Als lezer zie je een persoon die niet perfect is, iets wat ik zeer kan waarderen, want niet zo menselijk als keuzes maken waar anderen een mening over hebben.

De verhaallijn en de ontknoping (geen spoiler)

Een deel van de ontknoping had ik al vroeg in het verhaal een vermoeden van, maar dit stoorde me niet. Het is lastig inschatten voor mij als frequent thrillerlezer of veel lezers hetzelfde vermoeden zullen hebben tijdens het lezen. Mijn man ziet nooit wat ik zie aankomen in films bijvoorbeeld. De achtergrond achter de gruweldaden vond ik een goede toevoeging. Ook het verhaal dat deels vanuit de slachtofferrol werd verteld in korte fragmenten.

De persoonlijke verhaallijn is ruimschoots vertegenwoordigd in dit tweede deel. Lukt het Julia haar leven weer op te pakken, en hoe gaat het met haar zoon Mees? Dit deel neemt je weer een stuk mee in haar leven. Met in de epiloog de overgang naar het derde deel om de lezer nieuwsgierig te maken.

Al met al een goed tweede deel en ik ben benieuwd naar het derde deel: De onbekende man.

Inhoud

Zoals door de uitgeverij weergegeven:

Na een vreselijk verlies heeft gedragsdeskundige Julia Menken grote moeite om haar leven weer op te pakken. Met tegenzin wordt ze op een grote zaak gezet waarbij jonge vrouwen in de Brabantse Peel spoorloos verdwijnen. Ze kan haar gedachten maar nauwelijks bij haar werk houden, en dan dreigt ze ook nog eens de voogdij over haar zoon Mees kwijt te raken…

Ga jij na het lezen van deze recensie dit boek lezen?

Disclaimer: de uitgeverij heeft een recensie-exemplaar beschikbaar gesteld.


Mocht je het boek De laatste vrouw willen aanschaffen overweeg dat dan via onderstaande link:

Indien je het boek via deze link aanschaft krijgt Onlybyme hiervoor een klein bedrag. Voor jou als koper zijn er geen extra kosten van toepassing.

Bewaar deze pin voor later:

De laatste vrouw 2

Je kan Onlybyme vinden op PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.
Leuk als je deze website gaat volgen!

Recent verschenen recensie:

Daarvoor verschenen de volgende recensies:

Recensie De uitdaging, Marit Vanström | Thriller

Geboortelot Anita Larkens | Historische roman

De verloren jongen, Chantal van Mierlo (Deel 1 van de Julia Menken-Detective serie)

Het kamermeisje, Nina Prose

Is het al zeven uur?, Margot C. Pol

Kijk voor honderden eerder verschenen recensies onder de categorie boeken.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten