De laatste van ons

Recensie De laatste van ons, Adélaïde de Clermont-Tonnerre

De laatste van ons is een indrukwekkend liefdesverhaal gecombineerd met een afgrijselijk oorlogsverleden.
“Je geschiedenis is mede verantwoordelijk voor je toekomst”

De laatste van ons

| auteur: Adélaïde de Clermont-Tonnerre | uitgeverij: Meulenhoff | paperback en E-book | recensent: Fany Van Hemelen |

Recensie De laatste van ons

Inhoud

Werner Zilch heeft, samen met zijn vriend Marcus, in New York een zaak in onroerend goed. Onstuimig, een tikkeltje arrogant en wat opvliegend: ‘Zo is Werner’. Op een dag ziet hij een meisje in een restaurant en wordt halsoverkop verliefd. Nadat ze elkaar op een aparte manier verleiden, wordt Rebecca, een eigenzinnige kunstenares, zijn vriendin.

Een bezoek aan zijn toekomstige schoonmama Judith zorgt ervoor dat alles verandert. Rebecca verdwijnt ineens uit Werner zijn leven en hij treurt. Om zijn wonden te helen heeft hij kortstondige affaires waarmee hij probeert zijn meisje te vergeten.

Als zakenman bouwt hij een imperium op maar als mens mist hij de liefde en zijn echte familie. Hij werd geadopteerd en hoewel hij in een fijn gezin opgroeide, voelt hij zich nog steeds verloren. Om zijn eigen identiteit te achterhalen moet hij een geheim gaan uitzoeken. Hij ontdekt namelijk dat zijn biologische moeder hem een boodschap naliet. Om deze te ontcijferen moet hij op zoek naar zijn familiegeschiedenis. Als hij zijn verleden uitgezocht heeft, is er misschien terug een kans op de liefde.

Het verhaal begint in New York in de jaren zeventig maar gaat dan terug in de tijd naar de oorlog in 1945 in Dresden en dan weer naar het heden. Het toont hoe heden en verleden verweven zijn met elkaar.

Persoonlijke Leeservaring

Fany: ‘Hij heet Werner Zilch. Verander zijn naam niet. Hij is de laatste van ons.’

Dit stukje tekst dat letterlijk uit het boek komt, verwijst naar Werner zijn verleden en betekent een kans om opnieuw te beginnen. Deze zinnen geven kort maar krachtig de inhoud van dit boek weer!

Wat een fascinerend boek. Dit vlot geschreven verhaal toont de pijn en gevolgen van oorlog over alle generaties heen.. Toch is dit niet enkel een oorlogsroman, nee: ‘Het is vooral een aangrijpend verhaal over een aparte liefdesrelatie met zijn pieken en dalen.’

Naast liefde zijn ook familie, vriendschap, vertrouwen en succes de ingrediënten in dit boek. Wat ik vooral sterk vond is dat de schrijfster je meeneemt in de geschiedenis met haar verhaal. Hoe ze heftige onderwerpen bespreekbaar maakt vond ik ontzettend mooi. De laatste van ons is onthutsend, beklijvend en soms ook grappig .Het boek laat zien dat elke daad gevolgen heeft en hoe ver wraak kan gaan. Bij mij bleef vooral de vraag hangen : ‘Wat zou ik doen?’

 

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten