De laatste Neanderthaler

Recensie De laatste Neanderthaler, Claire Cameron

De laatste Neanderthaler. Een geweldig boek over twee zwangere vrouwen in twee verschillende tijdperken.

De laatste Neanderthaler

| auteur: Claire Cameron | uitgeverij: De bezige bij | paperback en e-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De laatste Neanderthaler

Inhoud

Het verhaal kent twee verhaallijnen.

De een vertelt het verhaal van een jonge vrouwelijke Neanderthaler die moet zien te overleven in erbarmelijke omstandigheden. De andere verhaallijn gaat over Rose, een zwangere archeologe, die koste wat kost, haar gevonden archeologische vondst wil blootleggen en bewaken.

Rose

Wanneer Rose in Frankrijk stuit op een graf met hierin vermoedelijk het lichaam van een neanderthaler en een homo sapiens, ontdekt ze tegelijkertijd dat ze zwanger is. Rose voelt meteen aan dat deze vondst baanbrekend is en stort zich met volle overgave op deze opgraving. Samen met Andy, een gepensioneerde collega, legt ze dagelijks kleine stukjes bloot van de geraamtes.

Haar man is docent en verblijft in Londen. Hij begrijpt niet echt waarom deze archeologische vondst zo belangrijk is voor Claire. Ze spreken elkaar geregeld maar zien elkaar af en toe. Hij verwacht dat Rose stopt met dit project na haar zwangerschap. Lukt het Rose om straks te kiezen tussen werk en gezin?

Echter is er niet veel geld voor dit project opzij gezet. Als het Rose lukt om op kantoor uit te leggen waarom dit project zo baanbrekend is, krijgt ze extra geld. Waarom is het team zo sceptisch?

Rose merkt dat haar zwangerschap letterlijk in de weg zit en zal het project niet kunnen blijven leiden gezien de gestage blootlegging. Maar wie moet het dan van haar overnemen? En zal deze persoon net zo gepassioneerd met deze opgraving omgaan? Ze realiseert zich dat ze het project uit handen moet geven. Toch blijft ze tot op de laatste dag van haar zwangerschap betrokken bij de opgraving met alle gevolgen van dien. Ze kan en wil deze opgraving niet los laten.

Zus

Zus is een neanderthaler die samen met een 4-tal anderen een familie vormen. Neanderthalers leven mee met het ritme van de natuur. Ze gebruiken hun reuk om zichzelf te beschermen en spreken een aantal woorden met elkaar waarbij de tonatie aangeeft wat er bedoeld wordt.

Ze weten op deze wijze te overleven maar realiseren zich ook dat ze kwetsbaar zijn omdat er steeds minder neanderthalers overblijven. Als Zus zwanger raakt van Broer, zet grote moeder haar uit de groep. Zwanger raken binnen de familie is tegen alle regels in.

Zus dient alleen te overleven in dit fragiele leven. Op een dag ruikt ze dat er wat gaande is in haar familiekamp. Ze besluit, tegen alle regels in, terug te gaan. Ze ontdekt een slagveld met alle gevolgen van dien. Alleen Kneus overleeft de strijd maar hij is geen echte neanderthaler en jaren geleden in de groep opgenomen.

Zus neemt hem onder zijn hoede en samen besluiten ze naar de jaarlijkse trek te gaan. Eenmaal daar aangekomen ontdekt ze hoe ernstig de situatie is. Als Kneus haar dan ook nog zomaar verlaat, staat ze er alleen en zwanger voor, in een zeer strenge winter. Hoe moet het nu als haar kind geboren wordt? Ze kan zichzelf al nauwelijks onderhouden met het kleine beetje voorraad eten. Na de winter komt ze Kneus op het spoor. Waar heeft hij in de winter weten te overleven? Wie zijn de levende wezens die ze ontmoet?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40): Wat een geweldig boek is de laatste Neanderthaler, zeg! De cover was voor mij de reden om het boek te lezen maar het verhaal heeft mij meer dan verrast. Dit boek staat zeer hoog in mijn top 10 van 2017!

Dit is echt een boek dat gelezen moet worden, ook al ben je niet geïnteresseerd in de geschiedenis. De wijze hoe Claire de beide hoofdpersonen omschrijft, geweldig!

Het verhaal klopt aan alle kanten en heeft mij zelfs weten te ontroeren. Op het eerste oog lijken de levens van Zus en Rose zo te verschillen. De auteur heeft hun levens zo mooi beschreven en verweven dat verleden en heden dicht bij elkaar komen te liggen.

Ik hoop dat dit boek, ondanks het thema, een boek is dat iedereen gaat lezen. Claire Cameron is een onbekende auteur, in mij beleving, die echt meer aandacht verdiend. Haar prettige schrijfstijl maakt het boekt makkelijk leesbaar. Ik kijk uit naar haar volgende boek!

 

3x Winactie De laatste Neanderthaler

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je De laatste Neanderthaler wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 26 november middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten