De kinderen in de sleepnetten

Recensie De kinderen in de sleepnetten, Roberto Saviano

De kinderen in de sleepnetten is het verhaal over de Napolitaanse maffia door de ogen van de lokale jeugd.

De kinderen in de sleepnetten

| auteur: Roberto Saviano | uitgeverij: De bezige bij | paperback en E-book | recensent: Evy De Brabander |

Recensie De kinderen in de sleepnetten

Inhoud

Nicolas, de ‘Maradja’, vormt samen met een aantal andere jongens in Forcella een bende, een ‘paranza’. Ze willen meeliften met de ‘grote jongens’, de heersende maffia. Ze willen hun eigen geld en aanzien verdienen. En dat het liefste zo snel mogelijk.

Ze rijden rond op hun brommers en verkopen drugs. Ze proberen in de gratie te raken van de volwassenen die het in hun ogen goed voor elkaar hebben, maar die ook af en toe in de gevangenis verdwijnen. In deze wereld groeien deze jongens op tot mini-criminelen. Ze willen steeds meer en daar komt ook meer en meer geweld bij kijken.

Nicolas wil dat de rest naar hem opkijkt, hij wil de onbetwiste leider zijn. Door zijn intelligentie kan hij dat ook voor elkaar krijgen. Hij smeedt de plannen waarmee ze hogerop proberen te raken. Maar zal dit alles niet uit de hand lopen? Want ten slotte blijven het kinderen, in een harde wereld die ze misschien niet helemaal overzien.

Persoonlijke Leeservaring

Evy: Roberto Saviano is bekend geworden door zijn debuutroman Gomorra. Het boek is in 2008 verfilmd en sinds 2014 loopt er een gelijknamige serie, die ook gebaseerd is op het boek. Het enorme succes van ‘Gomorra’ bezorgde Saviano wel veel problemen. Hij werd bedreigd en raakte in een sociaal isolement, en besloot ten slotte om Italië ook te verlaten.

Het voorgaande in het achterhoofd, vond ik het best wel knap dat hij dan alsnog over de criminaliteit in Napels schrijft. Ik heb Gomorra niet gelezen, maar als ik de korte beschrijving lees en de recensies, dan is De kinderen in de sleepnetten zeker vanuit een ander perspectief geschreven, én daardoor ook een heel ander boek.
De schrijfstijl waar Saviano in dit boek voor gekozen heeft, was op zijn minst, een uitdaging voor de vertaler te noemen.

Ten eerste door de typische woorden uit het Napolitaanse dialect toch een goed lopende én passende vertaling moesten krijgen! Dat is vooral merkbaar in de dialogen tussen de jongeren. Ik had vooral met dit deel moeite. Ik had herhaaldelijk het gevoel dat deze kinderen roekeloos en naïef waren, dat is een zeer gevaarlijke combinatie!

Ten tweede door de lange zinnen waar veel verschillende soorten informatie in verstrekt worden. Hierdoor kon De kinderen in de sleepnetten mij maar moeilijk in zijn greep krijgen. Regelmatig moest ik zinnen 2 keer lezen om heel de informatie tot me te nemen. Het is dus geen lichte kost maar een boek waar je je echt op moet concentreren.

 

Mocht je het ondanks de moeilijkheidsgraad, toch tot het eind volhouden, dan is de waardering van het verhaal zelf een groot kado. Het is een uniek boek, dat zeker een bijzondere inkijk geeft op de jeugd in Napels.

 

Winactie De kinderen in de sleepnetten

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je De kinderen in de sleepnetten wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 1 april middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten