de kakkerlak

Recensie De Kakkerlak, Jo Nesbo

De Kakkerlak is een thriller over de moord op de Noorse ambassadeur in Thailand, maar zeker ook een mooi verhaal over Bangkok en zijn inwoners!

de kakkerlak

| auteur: Jo Nesbo | uitgeverij: Cargo | paperback en E-book | recensent: Carla Kooijman-van Bakel. |

 

Recensie De Kakkerlak

Inhoud

Deel 2 in de Harry Hole serie.

Het lijk van de Noorse ambassadeur wordt gevonden in een dubieus motel in Bangkok. Een entourage die vragen oproept zoals, wat deed de ambassadeur in een motel waar de seksindustrie zeker een bron van inkomsten was?

Harry wordt naar Thailand gestuurd om onderzoek te doen naar deze moord. Samen met onder andere zijn collega Liz Crumbley. Een grote, breedgeschouderde Thais-Amerikaanse met een haarloos hoofd en intens blauwe ogen. Harry die wil onderzoeken of de ambassadeur zelf verwikkeld was in criminele activiteiten wordt hierin tegengewerkt door de chef de bureau van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is de bedoeling dat Harry de moordenaar vindt zonder dat de pers of wie dan ook maar iets te weten komt. Voor elk schandaal zal Harry verantwoordelijk worden gehouden! Harry is echter vastbesloten om de hele waarheid te achterhalen. Naast dit hoofdverhaal lopen nog meerdere verhaallijnen of – lijntjes waarin we meer over de geschiedenis en gebruiken van Thailand te weten komen en waarin we een kijkje krijgen in de Thaise onderwereld.

Eén zo’n verhaal lijn gaat over een deskundige uit een museum die vaststelt dat het gebruikte mes een zeldzaam mes is. Dat het waarschijnlijk heeft toebehoord aan het Shan-volk en dat dit soort antieke messen niet te koop zijn in een gewone winkel. De plaatselijke politie zegt dat het een boodschap kan zijn van de drugsmaffia en dat ze zich afzijdig moeten houden. Eigenwijs als Harry is gelooft hij dat niet.

Persoonlijke Leeservaring

Carla: In kakkerlak werd ik meegenomen naar Thailand een land waar ik nog nooit ben geweest maar dat ik door het verhaal van Jo Nesbø kon proeven. Het verhaal, doorspekt met wetenswaardigheden over Thailand en zijn hoofdstad Bangkok. Hierin de criminele activiteiten omtrent kinderpornografie, heroïnesmokkel en corruptie niet overslaand.

Ik vind het verhaal zo kunstig weergegeven. Soms heb ik het idee dat ik achter Harry aanloop en om me heen kijkend zie, hoor en proef wat er gebeurt. Daarentegen moet ik sommige passages twee keer lezen omdat ik het gevoel heb dat ik de echte boodschap heb gemist. Natuurlijk wordt dit boek als thriller bestempeld, toch dekt dat de lading voor mij niet helemaal! Ik vind het daarnaast ook zo’n mooi verhaal over Thailand en zijn hoofdstad Bangkok samen met de mensen die daar wonen. Een verhaal opgetekend door iemand die er, zo lijkt het, zijn hele leven al onderdeel van uitmaakt! Ik, als echt thriller liefhebber, vind dat we dit boek te kort doen met alleen de beschrijving ‘thriller’.

Ondanks dat ik geen geschiedeniskenner of liefhebber ben, wordt het in dit verhaal zo mooi verweven dat het voor mij alleen maar een toegevoegde waarde heeft. Ik check dingen graag die ik lees op waarheid en dat heb ik met dit verhaal ook gedaan. Alleen maar om te kijken of Jo Nesbø daarin fictie beschrijft, wat niet waar blijkt te zijn. Zijn research is gedegen en ik heb verder dus ook geen neiging meer om dingen te controleren op waarheid.

De sfeerbeschrijvingen en ingevlochten wetenswaardigheden leiden wel af van de moord maar zonder voor mij storend te zijn. Soms betrap ik me erop dat ik in het geheel niet bezig ben met ‘wie is de dader’ en dat is nieuw voor mij. Ik ben normaal altijd op jacht naar de dader in een thriller!

De uitgeverij stelt 1 exemplaar beschikbaar voor de winnaar van deze winactie.

Winactie De Kakkerlak

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je De Kakkerlak wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 5 november middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten