De jongen die tegen IS strijdt

Recensie De jongen die tegen IS strijdt, Masoud Aqil

De jongen die tegen IS strijdt is een indrukwekkend geschreven verhaal dat de lezer tot nadenken zal aanzetten.

De jongen die tegen IS strijdt

| auteur: Massoud Aqil | uitgeverij: Harper Collins | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De jongen die tegen IS strijdt

Inhoud

Masoud Aqil heeft zelf moeten ervaren hoe het is als je ontvoerd wordt door IS strijders. In december 2014 gaat hij samen met zijn vriend en collega Farhad op pad voor hun werk. Beiden werken bij het Koerdisch persbureau als ze onderweg stuiten op een afzetting van IS strijders.

De hel start voor beide mannen. Stelselmatig moeten ze gruwelijke situaties zien te overleven. Leven met andere mannen in een kleine, donkere ruimte, zomaar gemarteld worden en de vernedering en cynisme zijn dagelijks van de partij. Onder de gevangenen zitten ook IS-strijders die vastzitten voor kleine vergrijpen. Naast de dagelijkse vernederingen moeten ze ook schijnexecuties ondergaan die vaak op vrijdag plaatsvinden.

Leeftijd doet er niet toe. Zodra de eerste tekenen van volwassenheid zich aandienen bij jongens, en dit is soms al erg jong, wordt je als volwassene behandelt en gestraft. Farad en Masoud verblijven niet altijd in dezelfde cel.

Ze zitten 280 lange dagen gevangen.

Wanneer Masoud, tegen alle verwachtingen nog in, wordt vrijgelaten, keert hij naar zijn familie terug. Zijn vrijlating was in ruil tegen andere gevangenen. Masoud is bang en voelt zich bedreigt. Samen met zijn moeder besluit hij in 2016 te vluchten naar Duitsland. Is het daar wel veilig voor Masoud en zijn moeder?

Al snel ontdekt hij dat Jihadistische vechters, folteraars en moordenaars ook hun weg naar Europa gevonden hebben. Niet altijd om te vluchten maar ook om hun Jihadistische propaganda in Europa voort te zetten. Hoe is het mogelijk dat ze in Europa verder kunnen gaan met hun strijd en propoganda!

Masoud zet met dit boek de lezer tot nadenken maar ook zijn eigen leven op het spel. Want wat als de IS hem vindt? Hij hoopt dat meer vluchtelingen vertellen over de gruwelijkheden en hoe gevaarlijk IS en de Jihad is.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette (40): Wat een indrukwekkend boek is De jongen die tegen IS strijdt. Masoud schrijft zijn verhaal met afstand, waarschijnlijk vanuit journalistiek oogpunt, maar dat neemt niet weg hoe schrijnend zijn gevangenschap moet zijn geweest. Ik miste soms zijn emotie alsof hij schreef voor een ander.

Masoud Aqil vertelt in het begin kort zijn jeugd en leven en hoe het is om als Koerd te leven in Syrië. Hierin merk je al snel hoe de IS en Jihad aanwezig is in het dagelijks leven.

Respect voor Masoud Aqil om zijn levensverhaal in een boek te gieten. Hij riskeert hiermee zijn leven maar hij wil het verhaal vertellen. Over hoe gemakkelijk de IS strijders naar Europa kunnen komen en verder kunnen gaan met waar ze in hun vaderland mee bezig waren. Ik wist het, en toch als je het leest! Hij is in Duitsland mannen tegen gekomen die hun gevangen hielden. Wat moet dat moeilijk zijn.

De boodschap die hij wil uitdragen, door middel van dit boek, is niet zomaar een boodschap.

Hij wil duidelijk maken dat overheden zich moeten verdiepen in deze problematiek. Daarnaast hoopt hij dat andere vluchtelingen ook hun verhaal willen vertellen. Het is moeilijk maar zo belangrijk om de strijd aan te gaan tegen de Jihad en IS.

Met veel emoties heb Ik het boek gelezen. Ik was verbaasd, boos, verdrietig maar had ook een plaatsvervangende trots dat Masoud zijn verhaal heeft verteld en geschreven. Ik raad dit boek echt aan om te lezen, vooral omdat het geschreven is door iemand die dit echt heeft meegemaakt.

De jongen die tegen IS strijdt is een boek dat ik niet snel zal vergeten. Het is actueel, schrijnend en waargebeurd. Ik denk niet dat we ons echt kunnen voorstellen wat Masoud Aqil heeft moeten doorstaan. 

 

Winactie De jongen die tegen IS strijdt

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je de jongen die tegen IS strijdt wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 18 februari middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten