De Johansons

Recensie De Johansons, Carla de Jong

Inge: ‘De Johansons is een prachtige roman vol drama die ik iedereen kan aanbevelen.’ 

De Johansons

| auteur: Carla de Jong | uitgeverij: Boekerij | paperback en e-book| recensent: Inge Hogevonder |

Recensie De Johansons

Inhoud

Anne de Gooyer groeit op in een arbeidersgezin maar voelt zich daar niet thuis. Ze zit op het gymnasium, houdt van jazzmuziek, leest veel en uitgaan hoeft van haar niet zo nodig. Totdat haar moeder op een avond haar kamer binnenstapt en haar overhaalt om naar de discotheek in het dorp te gaan. Die ene avond zal de rest van haar leven bepalen. Ze ontmoet namelijk de welgestelde Johansons familie, raakt bevriend met de dochter Daphne, wordt verliefd op zoon Werther en vormt samen met Daphne, Werther en oudste broer Frederik een jazzband. Ze voelt zich onderdeel van het gezin. Echter zorgen een aantal dramatische gebeurtenissen voor een scheiding.

Als ze elkaar dertig jaar weer tegen komen is alles anders. Kunnen ze elkaar vergeven? Wat is er van de Johansons geworden? Is er nog ruimte voor Anne in het gezin?

Persoonlijke Leeservaring

Inge: Dit boek heeft een geweldige cover. Op de bladzijdes zijn notenbalken met muzieknoten gedrukt wat zorgt voor een prachtige uitstraling. In het begin van het boek staan een aantal positieve reacties op het boek. Dit vond ik jammer want een aantal verklapt toch best wel wat over het boek, ik had dit liever achterin het boek gezien.

Toch had het verhaal me vanaf de eerste bladzijde in zijn greep en ik heb het dan ook in één adem uitgelezen. Carla de Jong heeft een erg prettige schrijfstijl. Ze schrijft erg verhalend en je kunt je erg goed inleven in de personages. Door de wisselingen in tijd en tussen het oogpunt van de personages blijft de vaart erin.

Drama speelt een grote rol in deze roman. Relatie, vriendschap, ouder worden, psychische problemen, hoop en verlangen komen allemaal aan bod. De band tussen de Johansons, tussen de Johansons en Anne en ontwikkeling van de personages in dertig jaar vormt de rode draad in dit verhaal.

Toch is er ook een beetje spanning te ontdekken. Je wilt weten wat er precies gebeurt is tussen de Johansons en Anne. De schrijfster weet je lang in spanning te houden want dit wordt pas in het een-na-laatste hoofdstuk duidelijk. Ik vond het wel een beetje een teleurstelling, ik had verwacht dat het iets veel groters was geweest. Maar hierdoor wordt de lezer wel duidelijk gemaakt dat kleine dingen soms grote gevolgen kunnen hebben. Het einde is daarentegen erg mooi geschreven en deed me toch een traantje wegpinken.

De Johansons is een prachtige roman vol drama die ik iedereen kan aanbevelen. 

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten