De horizon

Recensie De horizon, Wieslaw Mysliwski

De horizon is een prachtige, poëtische, autobiografische roman van zeer hoge kwaliteit 

De horizon

| auteur: Wieslaw Mysliwski | uitgeverij: Querido | hardcover en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De horizon

Inhoud

Piotr is de hoofdpersoon in deze prachtige autobiografische roman welke in Polen afspeelt.

Het begint met het leven van de jonge Piotr. Samen met zijn ouders is hij inwonend bij zijn opa, oma en ooms en tantes waarin uitvoerig ingezoomd wordt op de dagelijkse zaken. Zo wordt er uitvoerig ingegaan op het eten voorbereiden en de woordenwisselingen tussen zijn opa en oom. Ook de omgeving waarin zij wonen zoals de weidse weilanden, werken op het land en het leven dat de buren leiden worden ook tot in de puntjes beschreven. Raafje de hond, speelt een grote rol in het verhaal doordat hij thuis komt met een uitgestoken oog. Piotrs oom wil koste wat het kost de dader vinden wat heel vaak ter sprake komt in het boek.

Zijn vader, voormalig boekhouder, heeft eerder ontslag genomen omdat hij werkte voor het partizaan en bang is opgepakt te worden. Daarna zijn ze bij de familie ingetrokken.

Wanneer er frontverschuivingen plaatsvinden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog moeten Piotr en zijn ouders onverhoopt verhuizen naar het dorp.

Ze vinden er een souterrain bij Ewelina en Róża Pocka. Beiden dames zijn verknocht aan de tango, denken Piotr en zijn ouders, maar dit is niet het enige. Beiden dames leven, voor die tijd, als luxe prostituees, al wil de familie dit niet geloven. Toch bouwt Piotr een band met de dames op en komt geregeld bij hun langs, al is het maar voor de heerlijke chocolademelk die hij daar altijd krijgt.

Piotrs chronisch zieke vader ligt dagen op bed en komt nauwelijks buiten. Ze hebben het niet breed. De wanhoop van Piotrs moeder, proef je tussen de regels door. Ze is niet gelukkig waar ze nu wonen en haar man is ernstig ziek waarbij de dood om de hoek gluurt.

De jonge Piotr gaat zijn eigen weg en is veel op onderzoek in de buurt. Zijn ouders echter kunnen niet wennen aan het dorp en missen het weidse platteland. Piotr ontmoet een Russische soldaat die zijn vriendin niet meer onder ogen durft te komen en nu maar koeien slacht. Piotr wordt zelf verliefd op een meisje, Anna, die prachtig piano speelt.

Elke ervaring of gebeurtenis wordt breed beschreven waarbij geen een detail wordt vergeten of saai wordt.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40): Zo af en toe lees je een boek dat je meevoert in het leven van de hoofdpersoon. De horizon is zo’n boek. Het is niet zomaar een roman. De auteur weet op een prachtige, poëtische wijze het leven van Piotr te beschrijven zonder maar 1 moment de lezer te laten vervelen. 

Toen ik begon met De horizon moest ik wel even wennen. Wieslaw gebruikt ellenlange zinnen die uitvoerig het handelen beschrijft. Zo kan hij bladzijden vol schrijven over de hond. Toch is geen woord teveel. Wieslaw heeft het vermogen om boeiend processen te beschrijven die passend zijn en meerwaarde geven aan het verhaal.

Het is geen boek dat je even tussendoor kan lezen. Ik heb zelf echt met veel concentratie De horizon gelezen. Dit kwam ook doordat ik niet vaak boeken lees waarbij de auteur zulke lange zinnen schrijft.

In De horizon komen geregeld Poolse woorden en zinnen voor. Deze zijn terug te vinden achter in het boek. Ikzelf heb dit boek als E-book gelezen en heb translate als vertaling gebruikt.

De horizon is een boek dat ik met heel veel plezier heb gelezen en als verrassend heb ervaren. Ik geloof dat ik, als ik het boek nogmaals zou lezen, ik nieuwe details ontdek die Wieslaw heeft beschreven. Het is een boek waar ik eindeloos over kan schrijven en dan nog details vergeet. Dit zegt genoeg over de bijzondere inhoud van De horizon.

De auteur heeft al meerdere boeken geschreven. Ik hoop ooit nog een boek van hem te mogen lezen. 

 

Winactie De horizon

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je De horizon wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 18 februari middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten