WhatsApp Image 2020 12 29 at 13.44.38

Recensie De grijze jager 1 – De ruïnes van Gorlan

De grijze jager van John Flanagan is een internationale bestsellerserie. Met veel plezier heb ik deel 1 aan mijn dochter voorgelezen om haar te laten kennismaken met een nieuw leesgenre. In deze persoonlijke recensie geven we onze mening.

WhatsApp Image 2020 12 29 at 13.44.38

Recensie De grijze jager 1 – De ruïnes van Gorlan – John Flanagan

Inhoud

De omschrijving van het boek zoals vermeld op de achterzijde:

Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager wiens grootste talent lijkt te zijn dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen. Met enige weerzin leert Will om de geheime wapens van de Grijze Jagers te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Ook al verlangt Will hevig naar een zwaard en een stoer strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de moord op de koning te voorkomen, komt hij erachter dat de wapens van de Grijze Jagers zo slecht nog niet zijn.

De ruïnes van Gorlan is het eerste deel in de Grijze Jager-serie over Will en zijn vrienden van kasteel Redmont.

Persoonlijke beleving

Barbara(43): De grijze jager reeks staat bekend als een zeer succesvolle jeugdreeks. Ik werd hier zelf op geattendeerd door de zwager van manlief. Heel de reeks is daar in huis grijs gelezen. Dus schafte ik dit boek zelf aan met de intentie deze te gaan voorlezen aan mijn eigen dame van bijna 10. Met als doel haar kennis te laten maken met een ander leesgenre dan ze momenteel zelf liefst leest. (Leven van een loser) Dit is mega geslaagd, dagelijks vraagt ze om een voorleessessie. Het verhaal slurpt en ik geniet zelf net zo goed van het verhaal dat op niveau is geschreven.

Riana(9): ‘Mama lees je nog een hoofdstuk voor? Wat een gaaf boek is dit!’

Het boek leent zich dus uitstekend om voor te lezen aan (bijna) tieners en is zeker ook geschikt om vanaf deze leeftijd zelf te lezen. Wel zijn er wat woorden die om wat nadere uitleg vragen, in mijn ogen een pluspunt. Dit vergroot immers de woordenschat van je kind. De voorleessessies worden hier dan ook nu dagelijks met enthousiasme ontvangen, ook manlief luistert graag mee en naderhand vertelt dochter wat ze heeft gehoord. Zo wordt ook gelijk haar tekstbegrip en luistervaardigheid onbewust getraind. Het is een leuke manier om samen bezig te zijn die ik iedere ouder kan aanraden. Voorlezen hoeft echt niet te stoppen als je kinderen opgroeien!

De inhoud van het verhaal is vanaf het begin meeslepend. De schrijfstijl is aangenaam, al moet je even wennen aan bepaalde namen die totaal in de sfeer passen, maar niet in het taalgebruik van alledag voorkomen.

Als ouder leef je net zo goed mee met de avonturen van Will en ben je benieuwd hoe het verder gaat. Wetend dat dit boek deel 1 is van een hele serie, geeft het vooruitzicht op nog veel voorleessessies de komende maanden. Naar ik begrijp is deel 2 nog beter dan deel 1, als ik andere recensies mag geloven.


Eerder verschenen recensies:

De stilte van de witte stad, Eva García Sáenz de Urturi

Het geheim van Erasmus, Maurits Tompot

Dodenlijst, Martin Österdahl

Kijk ook gerust rond tussen de honderden andere boekrecensies op Onlybyme.


Disclaimer: deze recensie is geschreven op eigen initiatief zonder samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten