De eerste steen

Recensie De eerste steen, Carsten Jensen

De eerste steen is een boek vol geweld, harde realistische beschrijvingen en een oproep aan iedereen om eens goed na te denken waar we mee bezig zijn. Een heftig maar noodzakelijk anti-oorlogsboek!

 

De eerste steen

| auteur: Carsten Jensen | uitgeverij: De Bezige Bij | paperback en E-book | recensent: Fany van Hemelen |

Recensie De eerste steen

Inhoud

De Missie

In De eerste steen bestaat het Deense team soldaten bij de start uit 25 mannen en een vrouw. Hun opdracht is om de bevolking in Afghanistan te beschermen tegen de Taliban. Samen met de Britten en de Amerikanen maken zij deel uit van een internationale NAVO-missie in de provincie Helmand.

Camp Price

De Deense soldaten zijn gestationeerd in Camp Price. Ieder van het team heeft zijn eigen reden om deel te nemen aan de opdracht. In het begin vervelen de soldaten zich door hun eenzijdige dagen. Rasmus Schröder is de charismatische leider van de groep en de sfeer onderling zit gelukkig wel goed.

Actie

Eerst lijkt de oorlog nog ver weg. Toch willen de soldaten actie. Ze zijn klaar om te doen waarvoor ze gekomen zijn. Dan komt de gruwel dichterbij en wordt de situatie gevaarlijk. Door een ontploffing sterven twee soldaten van de groep en de realiteit wordt ineens angstaanjagend.

Het verraad

Wanneer hun commandant Rasmus zijn eigen groep verklikt, wordt deze verteerd door haat. Door hem komt namelijk de helft van de groep om. Eerst is wraak nemen voor de overblijvende soldaten de enige oplossing. Vastberaden gaan ze op zoek naar de onberekenbare Rasmus.

De situatie escaleert

Vanaf dan escaleert alles. Afghanistan is ook geen gemakkelijk land om te gaan helpen want corruptie, onbegrip en miscommunicatie zorgen voor extra problemen. Tijdens De eerste steen wordt ook duidelijk hoe snel een vriend een vijand kan worden. Anderzijds worden er ook onverwachte bondgenootschappen gevormd.

De vijand

In De eerste steen gaat het om hoe wij onze vijand zien. De auteur toont zijn kritische geest en doet ons door zijn houding en verhaal nadenken over oorlog en geweld. Daarnaast stelt hij vragen over allerlei politieke kwesties. Is internationale inmenging wel de redding? Hebben wij allen geen onnodige vooroordelen? Is de vijand wel wie we denken? Zijn wij en de vijand misschien allebei onmenselijk?

Technologie

De hedendaagse samenleving met al zijn technologie maakt oorlog volgens de schrijver ook onpersoonlijk en eenvoudiger, bijvoorbeeld achter de knoopjes zitten en een drone besturen is eenvoudiger dan oog in oog staan met je vijand.

Conclusie

Toch is De eerste steen niet enkel een boek over oorlog. Carsten Jensen heeft met dit boek ook een spannend verhaal geschreven over onverwachte bondgenoten, vriendschap en verraad.

Carsten Jensen heeft voor dit boek uitgebreide research gedaan en een tijd verbleven in Camp Price.

Persoonlijke Leeservaring

Fany: Wat geeft dit fictieve verhaal een onthutsend en vaak schokkend beeld over oorlog. Ik zag de afgrijselijke taferelen voor me gebeuren en moest soms het boek even neerleggen.

Het laat zien hoe ver mensen gaan in oorlogstijd. De eerste steen is een gruwelijk en realistisch verhaal. Na het lezen moest ik dit heftige boek even laten bezinken.

Carsten Jensen heeft zijn doel bereikt. Tijdens het lezen van dit boek en nog lang daarna deed hij mij serieus nadenken over hoe vaak geweld en wreedheden getolereerd worden in de wereld. Deze schrijver heeft duidelijk vragen bij de internationale inmenging in Afghanistan en maakt zijn punt op meerdere manieren tastbaar.

Voor mij is De eerste steen een manifest van een schrijver om het anders te gaan doen. Wat je moet weten, het is meer dan 600 pagina’s dik. Toch is er geen woord te veel aan. De auteur wil elke partij aan het woord laten en zijn visie duidelijk onderbouwen.

Persoonlijk vond ik sommige stukken afschrikwekkend en toch moest ik doorlezen. Deze vreselijke dingen moeten verteld worden. Hoewel het verhaal fictief is, gebeuren deze gruwelen in het echt. De eerste steen is een kritisch boek over goed en kwaad. Voortdurend wordt er gezocht naar de echte vijand. Carsten Jensen durft ook met een open blik te kijken naar de situatie.

Naast het anti-oorlogsthema gaat het over vertrouwen, loyaliteit, eer en macht. Geen vrolijk boek om te lezen, maar een dringende en noodzakelijke oproep tot het stoppen van geweld!

 

Winactie De eerste steen

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je (De eerste steen) wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 29 april middernacht.
  • De winnaars van de gesloten winacties worden in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt. Indien je hebt gewonnen ontvang je altijd persoonlijk via de mail bericht.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten