De dochter van de houtzager

Recensie De dochter van de houtzager, Vibeke Olsson

De dochter van de houtzager is een prachtige historische roman over het erbarmelijke leven rondom een houtzagerij.

De dochter van de houtzager

| auteur: Vibeke Olsson | uitgeverij: Boekencentrum | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie De dochter van de houtzager

Inhoud

Noord-Zweden 1897. Britta is bijna 11 jaar maar werkt al volop mee als lattengrietje in de houtzagerij waar ook haar vader werkt. Haar moeder heeft een baantje als wasvrouw. Helaas zijn er drie kinderen overleden voordat Britta geboren werd. Nadat het boerenbedrijfje van haar ouders niet meer liep, zijn ze verhuist naar de houtzagerij.

Het gezin is arm en ontvangt maar een hongerloontje. Desondanks stroomt het gezin over van liefde en tonen ze dit vaak aan elkaar. Britta praat vaak, in gedachten, met haar overleden broertje. Ze kan zo haar verhaal kwijt. Nadat ze een zwerfkatje mag houden, is dit ook een gevoel van warmte en geborgenheid voor Britta.

Wanneer de lonen worden verlaagd besluiten de medewerkers van de houtzagerij in staking te gaan. Het bedrijf krijgt geld voor investeringen maar hier valt het personeel niet onder. Hoe moeten alle gezinnen overleven? Er is al nauwelijks genoeg om van te leven. Elvin, de vader van Britta wordt een van de stakingsleiders.

Er breekt een spannende tijd aan. De meningen zijn in het dorp verdeeld, gezinnen ondersteunen elkaar en tot overmaat van ramp raakt de moeder van Britta zoek en kan ze niet werken. Hoe moeten ze nu aan eten komen?

Als de gouverneur dreigt de mensen uit hun huizen te plaatsen als ze niet aan het werk gaan lopen de spanningen nog hoger op door de verdeeldheid. Zelfs het leger moet er aan te pas komen. Er zijn gezinnen die kiezen voor de overtocht naar Amerika. Het gerucht gaat dat het daar veel beter is en er meer geld te verdienen valt. Maar er zijn ook gezinnen waarin kinderen sterven van de honger. De meeste zoeken steun bij het geloof.

Gedurende deze periode speelt Britta met andere kinderen, helpt ze moeder in het huishouden en krijgt de lezer gedurende haar gesprekken met haar kat en overleden broertje een blik in het leven van een arbeidsgezin die moet zien te overleven onder erbarmelijke omstandigheden maar hoop put uit het geloof en de onvoorwaardelijke liefde voor elkaar.

 

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(41): Ik kan niet anders dan zeggen dat de dochter van de houtzager een prachtig, realistisch geschreven boek is dat zeker thuis hoort in de boekenkast van de liefhebber van historische romans.

Het verhaal wordt verteld vanuit de bijna 11-jarige Britta wat het verhaal een bijzondere kijk geeft in het leven van deze arbeiders. Enerzijds zien we hoe de mensen keihard moesten werken in gevaarlijke, mensonterende omstandigheden. Anderzijds zien we het speelse jonge leven van een meisje dat opgroeit in een gezin vol met liefde en doorzettingsvermogen.

Vibeke Olsson heeft met de dochter van de houtzager een historische roman geschreven die echt gebeurd kan zijn. Dit maakt het boek krachtig. Ik was niet bekend met deze periode en de strijd die de arbeiders moesten leveren voor een eerlijk loon. De verdeeldheid tussen de arbeiders alsook de armoede zijn zo reëel geschreven dat het boek een verfilming waard kan zijn.

De dochter van de houtzager kent een Christelijk tintje dat geheel past in het verhaal. Mensen haalde hier kracht uit en overlevingsdrang.

Ik heb de dochter van de houtzager met veel plezier gelezen. Het is een boek met een gevoel dat kenmerkend is voor deze periode. Ik kende Vibeke Olsson nog niet maar ik heb genoten van haar schrijfstijl en de keuze om het boek vanuit Britta’s leven te schrijven. 

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten