9200000059295570

Recensie Dark Matter, Blake Crouch

Dark Matter is een speculatieve thriller die je laat nadenken over parallelle werelden en de rol die je als persoon in elke wereld kan vervullen.

Dark Matter is een speculatieve thriller die je laat nadenken over parallelle werelden en de rol die je als persoon in elke wereld kan vervullen. 

#thriller #darkmatter #boekrecensie #recensie #boek

| auteur Blake Crouch | uitgeverij Karakter | Speculatieve thriller | Djoerd Hiemstra |

Dark Matter gaf ik mijn vriend als cadeautje en het verhaal beviel hem. Hij schreef er spontaan een recensie over, zonder opdracht van de uitgeverij.

Inhoud

Natuurkundige Jason Dessen wordt ontvoerd en na zijn ontvoering wakker in een wereld die hij niet herkent. Zijn vrouw is zijn vrouw niet meer, hij heeft nooit een zoon gehad, maar wel een succesvolle carrière: Hij is de winnaar van een prestigieuze prijs voor wetenschappelijk onderzoek in de kwantumfysica. In dit sciencefiction verhaal leert Jason dat er oneindig veel parallelle werelden zijn waartussen hij kan reizen. Jason is als de beroemde kat van Erwin Schrödinger, dood en levend tegelijkertijd totdat hij geobserveerd wordt. Lukt het Jason om zijn eigen wereld terug te vinden en zijn oude leven weer op te pakken?

Persoonlijke beleving

Djoerd (48): Dit is een vlot geschreven, spannend verhaal dat je aan het denken zet. Heeft niet iedereen wel eens de gedachte: Wat zou er van je geworden zijn als je op een bepaald punt in je leven een andere keuze had gemaakt? Wat als je je huidige geliefde niet had aangesproken die ene dag? Wat als je die bepaalde vacature links had laten liggen?

In Dark Matter krijgt Jason toegang tot parallelle werelden waarin hij andere keuzes heeft gemaakt. Misschien laat Dark Matter zien dat je maar beter niet kunt weten wat de consequenties van alternatieve keuzes zijn. De keuzes die je maakt zijn de juiste keuzes, simpelweg omdat jij ze gemaakt hebt.

Maar stel nu dat er toch een parallelle versie van jezelf zou bestaan:  Door die andere keuzes, kan de parallelle versie van jezelf in een parallelle wereld dan een andere persoonlijkheid hebben? Kan dezelfde persoon in één wereld liefdevol en geweldloos zijn, maar – door andere keuzes en ervaringen – in een andere wereld een egoïstische gek?

Het verhaal bevat enkele wendingen die ik voorzien had, maar ook originele wendingen waarvan je eerst denkt: “Dat kan toch helemaal niet!” De auteur slaagt er op meesterlijke wijze in om deze wendingen aannemelijk te maken voor de lezer.  Het is een thriller waarin je door wilt lezen, als je eenmaal begonnen bent.

Eerder verschenen recensies

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten