Recensie Controle, Esther van der Ham

Controle behouden over je leven, ‘no matter what’ er ook gebeurt! Ook al is dat niet te doen!

Controle

| auteur: Esther van der Ham | uitgeverij: Droomvallei | paperback | recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Controle

Controle is de langverwachte debuutroman van Esther van der Ham, die ze in eigen beheer uitgeeft via Droomvallei en vanaf 1 december verkrijgbaar is in paperback. Eerder schreef Esther succesvolle kinderboeken, zoals bijv. de boeken over Jamil & Jamila, de koningin met groen haar en het kasteel met duizend kamers.

Vorige maand mocht ik namens Onlybyme, Esther van der Ham interviewen. Hier is een directe link.

Inhoud

Het leven van Marjolein lijkt op orde, ook al zijn er de nodige ‘normale’ ergenissen die haar parten spelen in haar relatie en gezinsleven. Als dan het noodlot toeslaat en haar man Luc plots komt te overlijden, staat haar wereld letterlijk op zijn kop. Hoe moet ze alleen verder zonder haar eigen lieve Luc, die zo belangrijk was voor haar en haar dochters? Alsof dat niet genoeg is, krijgt ze serieuze zorgen over haar gezondheid, gedoe met haar werk en heeft ze ook nog een moeder die niet overloopt van moederliefde en support. Als dan haar passie en ontspanning, het koor, ook geen ontspanning meer geeft maar eerder voor spanningen zorgt, weet Marjolein het niet meer. Ze verliest de controle die ze zo graag wil behouden over haar leven en vecht zich een weg terug om zich te herpakken.

Ze besluit rigoreus dat ze op zoek ‘moet’ naar een nieuwe vader voor haar dochters. Al pakt ze dat wel wat te fanatiek aan. Daarbij probeert ze de grip weer terug te krijgen op haar leven. Ze vecht door voor haar meiden, ook al voelt ze zich verscheurt. Alleen blijkt alles niet zo te zijn, zoals het lijkt. Had ze ‘het’ kunnen zien aankomen, als ze niet verscheurd was van verdriet? Zelfs haar dierbaren blijken anders dan gedacht.

Persoonlijke leeservaring

Barbara(39): Als ‘control-freak myself’, was ik zeer benieuwd naar het boek ‘controle . Zodra ik de eerste pagina’s had gelezen, zat ik er helemaal in. Bijna letterlijk voelde ik mee, wat Marjolein doormaakte, ook al zijn onze levens totaal verschillend. Er zijn raakvlakken, hoe klein ook, waardoor je je als vrouw en mama, verbonden voelt.

Het boek leest als vanzelf, wat je een soms confronterende kans geeft de emoties van Marjolein te doorvoelen terwijl je ze leest, woord voor woord. Een boek wat je bijblijft, ook al leg je het tussendoor even weg. Marjolein krijgt het hard voor haar kiezen, het leven is immers helemaal niet makkelijk, en dat voel je letterlijk tot je komen als je dit zeer persoonlijke verhaal leest. 

Hoewel het geen autobiografie is, heeft Esther van der Ham wel elementen uit haar eigen leven toegevoegd. Wellicht dat het verhaal daarom zo echt aanvoelt. Als het misgaat, gaat het vaak ook goed mis. Zo ook in Marjoleins leven. Je hoopt als lezer gewoon dat het allemaal goed komt. Je krijgt de behoefte de knokkende Marjolein te steunen, die probeert haar hoofd boven water te houden. 

Tot het einde van het boek weet je niet goed hoe het afloopt, hierdoor blijf je als lezer totaal geboeid. Al had ik zelfs met een voorspelbaar einde dit boek tot de laatste letter uit willen lezen, uit pure herkenning.

Mij verraste het einde van de roman ‘controle’ enorm, ook door de heftigheid die erin zit verwerkt. Ik had het totaal niet zien aankomen. Misschien jij wel? 

Na het lezen van deze mooie persoonlijke roman is het een traktatie om ook een andere liefhebber van romans geschreven vanuit het hart te mogen blijmaken met een exemplaar via een winactie. Ben jij zelf liefhebber van romans, of ken je iemand in je directe omgeving die je erg blij kan maken met dit boek? Doe gerust mee met deze winactie.

Winactie Controle gesloten

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • De winactie loopt ruim een week en eindigt op zondag middernacht. De uitslag wordt daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Tip: Er lopen meerdere winacties tegelijkertijd.
  • Het delen van de winacties via sociale media wordt zoals altijd gewaardeerd en verdubbelt je kansen. Laat het weten in je reactie, als je van deze extra winkans gebruik hebt gemaakt en via welke sociale kanalen. Denk hierbij aan het volgen van Onlybyme via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’ of het liken en delen van deze winactie, via deze zelfde kanalen.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten