21056999 1435076009939159 952750321 o

Recensie Contact !, Esther van der Ham

Contact ! heeft echt  ‘alles’ in zich op het vlak van emoties. Letterlijk en figuurlijk draait alles in dit boek om contact.

Wendy: ‘ In contact zijn met jezelf, de mensen om je heen, hoe kom je weer in contact en wat betekent contact hebben voor iemand.’

 

21056999 1435076009939159 952750321 o

| auteur: Esther van der Ham | uitgeverij: Droomvallei | paperback, hardcover en e-book | recensent: Wendy van den Berg |

Recensie Contact !

Inhoud

In de debuutroman van Esther, Controle!, is te lezen dat Emma iets verschrikkelijks heeft gedaan tegenover haar moeder en haar zus. Zo erg dat ze 6 jaar de gevangenis in moet. Ze heeft weinig ‘contact’ met andere gevangenen omdat ze geleerd heeft om niet te praten. Ze mág niet praten, maar van wie niet?

Emma heeft 1 hobby die ze in de gevangenis beoefent: Schilderen. Hierin kan ze zich uitleven en haar gevoelens kwijt. Ze zet door middel van verf, haar emoties op het doek. Er zijn maar weinig mensen die haar geschilderde werk snappen en dat vindt ze prima. Voor haar is dit hét alternatief voor praten.

Contact begint als de gevangenisstraf van Emma bijna voorbij is. Ze vindt het erg spannend om na 4 jaar weer vrij te komen. Esther van der Ham weet je mee heen en weer te slingeren tussen de verschillende gevoelens die Emma heeft in haar zoektocht naar hoe ze de vrijheid weer gaat beleven. Waar ga je heen? Je ritme is weg. Je moet werk zoeken. Dit zijn allerlei zaken waar Emma tegenaan loopt.

Veel familie en vrienden is Emma kwijtgeraakt door haar eigen actie. Haar puberzoon wil niks meer met haar te maken hebben, want hij heeft last van de gevolgen van zijn moeders daden. Hij wordt gepest op school en vindt dat haar schuld. Haar eigen moeder wil niks meer met Emma te maken hebben en zelf heeft ze ook een hekel aan zichzelf. Er is 1 vriendin die haar trouw blijft bezoeken in de gevangenis en dat is dan ook meteen haar enige ‘contact’ met de buitenwereld. Hoe bouw je de contacten weer op in de toekomst, als bijna niemand meer iets met je te maken wilt hebben?

In deze psychologische roman, met meerdere onverwachte wendingen, word je meegenomen in de laatste maanden gevangenschap en de eerste maanden op vrije voet.

Persoonlijke Leeservaring

Wendy: Dit is een fantastisch vervolg op Controle. Esther neemt je mee in de wereld van de gevangenis. De emoties waar je als gevangene mee te maken krijgt en de twijfels tegenover het vooruitzicht om vrij te komen. De hoop, of het gebrek daaraan. Zelfs de angst die mensen kunnen hebben om de maatschappij weer terug in te gaan zijn erg overtuigend geschreven. De wanhoop die je als lezer ook voelt als Emma eenmaal vrij is en niet weet wat ze moet.

Contact! heeft echt alles in zich op het vlak van emoties. Het is een heerlijke ervaring om te mogen lezen en een goed gekozen titel. Alles in dit boek draait om ‘contact’. In contact zijn met jezelf, de mensen om je heen, hoe kom je weer in contact en wat betekent contact hebben voor iemand.

Het is weer zo geschreven dat je wel door ‘moet’ lezen. Het tempo dat in de vele verhaallijnen zitten is precies goed. Op het moment dat je meer wilt weten, gaat het verhaal ook sneller en op het moment dat er tijd is voor rust, neemt Esther ook de tijd om de omgeving te schetsen zodat je de rust daadwerkelijk ervaart.

Ik vind het een heerlijk boek en kijk nu al uit naar de volgende roman in deze verrukkelijke serie. Het boek is apart te lezen, maar ik wil iedereen toch aanraden om eerst Controle! te lezen zodat je nóg meer meegesleept wordt in de gevoelens van Emma.

Aanbeveling

Barbara: Gezien ook onze leesclub zeer enthousiast was over deze tweede roman van Esther van der ham, ikzelf deze roman ook al in vroeg stadium mocht lezen en totaal de mening van Wendy deel, wil Onlybyme dit boek aanbevelen als ‘must read’ voor lezers die graag romans en met name psychologische romans lezen.

Namens de uitgeverij mag Onlybyme een exemplaar van Contact! weggeven met een winactie. Liefhebbers van het genre zullen in onze ogen kunnen genieten van een boek met een uniek onderwerp, vanuit een nieuwe hoek beschreven.

Winactie Contact

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Contact wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 10 september middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten