Chana

Recensie Chana, Nine de Vries

Wat een prachtige historische roman is Chana. Een verhaal uit de tijd van de Romeinen.

Chana

| auteur: Nine de Vries | uitgeverij: Boekencentrum | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Chana

Inhoud

Het is rond het jaar 64 in Israël. Chana en haar man Alon wonen samen met hun dochter Tamar en zoon Davied in Kafarnaüm. Davied, getrouwd met Mirjam wonen bij Chana en Alon. De relatie tussen Mirjam en Chana is niet echt goed en leidt geregeld tot irritaties. Ondanks dat, hebben ze een goed leven als gezin samen. Tamar staat op het punt te gaan verloven met Jonathan.

De Romeinen laten geregeld hun gezicht zien en schromen niet om geweld te gebruiken. Er lijkt een oorlog ophanden.

Als Mirjam zwanger raakt en bevalt van een prachtige zoon Goeni, haalt Chana haar herinneringen van haar eigen kinderen op. Haar vader is overleden en het contact met haar eigen moeder Machla is niet echt goed. Gelukkig heeft ze de ketting die haar vader voor zijn dood voor Chana gemaakt heeft.

Dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Op de markt worden ze overlopen door de Romeinen die alles op hun pad vernielen en vermoorden. Mirjam en Goeni worden voor Chana en Tamars ogen overlopen en komen te overlijden.

Tamar is zo geschrokken dat ze vanaf die dag niet meer praat. Waarom moesten nu zij omkomen?

De mensen uit het dorp moeten vluchten voordat het hele dorp afgeslacht wordt. Alles moeten ze achterlaten. Chana heeft de ketting van haar vader meegenomen. Deze is zo belangrijk voor haar maar niemand mag weten dat ze deze bij haar heeft.

Elke dag maken ze lange afstanden te voet om in veiligheid te komen. Ze vertrouwt op Alon en Davied dat zij hun naar een veilige plek brengen. Dan raakt Alon vermist. Chana wil blijven op de plek waar ze nu zijn om niet nog iemand kwijt te raken.

Ondertussen trekken Tamar en Machla steeds meer naar elkaar toe, wat Chana enorm steekt. Tamar is haar dochter, zij moet haar beschermen. Als haar zoon Davied zich ook nog wil aansluiten bij de mannen die strijden voor een vrij Israël, lijkt ze alle controle kwijt te raken. Wat nou als hij omkomt bij de gevechten met de Romeinen?

Chana is wanhopig en staat in de overlevingsstand. Overal waar Davied heen gaat, reist ze met Tamar en Machla achter hem aan. Dit niet zonder gevolgen. Vrouwen alleen zijn een prooi voor de wilde dieren en de Romeinen.

Vrouwen hebben tenslotte geen rechten.

Uiteindelijk ontmoet ze Marta die samen met Nechoem en Judit in een gemeenschap verblijven. Hier zijn ze veilig. Of toch niet? Wanneer ze daar een bekende vanuit hun dorp Kafarnaüm ontmoet, is ze in eerste instantie blij. Weet hij of Alon nog leeft?

Davied is dicht in de buurt maar wil niet mee als Chana vraagt mee te reizen naar huis. Wanneer ze thuiskomen blijkt hun huis er nog te staan maar geen teken van leven van Alon. Ze reizen door naar Pella in de hoop daar meer te horen over Alon. Zal Alon nog leven? Komt Davied ooit nog naar huis? Zal Tamar in het huwelijk kunnen treden van Jonathan?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40): Ik had nog niet eerder gehoord van Nine de vries. Chana is het eerste boek wat ik heb gelezen van haar. Ik begreep later dat Machla het eerste boek was. Dit verhaal ging over de moeder van Chana, Machla. Toch heb ik niet de indruk dat ik veel gemist heb van haar eerste boek.

Chana is een prachtige historische roman over de tijd van de Romeinen. Nine weet heel mooi de omgeving te beschrijven zoals het toen geweest moet zijn. ook het leven van Chana en haar gezin beschrijft ze op een pakkende wijze.

Het leven toentertijd was simplistisch maar voor de maatstaven zwaar en afhankelijk van de weersomstandigheden en machtsverschillen.

Chana is een krachtige vrouw die vecht voor haar gezin. Dit ten koste van alles. Ik vind dat Nine haar personages sterk heeft beschreven. Ik moet zeggen dat ik soms echt geraakt werd door het zware leven van Chana. Wat had ze het moeilijk maar bleef ze sterk.

Ik hoop dat Nine de Vries het leven van Tamar ook gaat beschrijven. Tamar is een timide meisje in dit boek maar volgens mij heeft ze nog veel in haar mars. Chana is een prachtig geschreven historische roman die beeldend geschreven is. Ik heb genoten van dit boek.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten