Broertje

Recensie Broertje, Michael Berg

Broertje is geen boek om even tussendoor te lezen. Er zijn namelijk zoveel details in beschreven dat je er goed voor moet gaan zitten om niks te missen.

Broertje

| auteur: Michael Berg | uitgeverij: The House of Books | paperback en E-book | recensent: Wendy van den Berg |

Recensie Broertje

Inhoud

Lotte Pradel is een Nederlandse cabaretière die aan de vooravond staat van de première van haar nieuwe show. Dan krijgt ze telefoon van de Franse politie met de mededeling dat haar vader is vermoord. De hoofdverdachte is haar broertje, Felix, die 4 jaar jonger, verstandelijk gehandicapt en autistisch is. Na een jaar of tien geen contact meer gehad te hebben met haar vader en broertje, vliegt ze toch naar Frankrijk. Felix zit dan al in de gevangenis en zegt geen woord.

Als Felix door een samenloop van omstandigheden wegloopt, beslist Lotte in een seconde dat ze met hem meegaat. De cel is niks voor hem, de agenten doen hem pijn en ze houden daar geen rekening met waar hij wel of niet tegen kan door zijn autisme. Samen slaan ze op de vlucht voor de Franse politie.

Lotte moet ondertussen zorgen dat haar broertje niet in een driftbui schiet door zoveel als mogelijk zijn vaste patroon aan te houden. Felix is de enige die weet wat er gebeurd is maar zegt geen woord. Ze moeten terug naar het huis waar hij woont om zijn pillen te halen, moeten boodschappen doen en ondertussen moet Lotte proberen Felix aan de praat te krijgen.

Dan wordt er nog een moord gepleegd die naar Lotte én Felix leidt als daders. Lukt het Lotte om Felix uit handen van de politie te houden? Is hij daadwerkelijk onschuldig? En haalt ze de première in Nederland nog?

Persoonlijke Leeservaring

Wendy: Ik heb genoten van Broertje. Vanaf de eerste bladzijdes weet de schrijver de spanning er in te houden en je mee het verhaal in te nemen. Ik werd na een bladzijde of tien meteen meegenomen in een moordscenario waarvan mijn nekharen overeind gingen staan. Ik wilde het boek niet meer neerleggen. Het wordt vanuit een aantal verschillende personages beschreven en met elk leefde ik mee. Ieder heeft zijn eigen verleden en zijn eigen verhaal. Dat weet Michael op een goede manier te beschrijven.

Er wordt niet teveel in één keer weggegeven. De balans tussen meeleven en de vraag: ‘Wie heeft het gedaan?’ is erg goed. Tot aan de laatste paar bladzijdes bleef ik twijfelen wie de moordenaar was en of Felix onschuldig was of niet. Ook gaf het verhaal hilarische momenten, de vlucht van Lotte en Felix. Zie een autist maar eens uit zijn ritme te trekken en hem andere dingen te laten doen dan hij gewend is. Die humor in een thriller is briljant.

Broertje van Michael Berg is een geweldig boek met veel wendingen, humor, spanning en een goed passend einde. Ik kreeg in het boek zelf genoeg ruimte om mee te denken en om mee te twijfelen. Het plot zit goed in elkaar en de weg naar het plot toe ook. Het is geen boek om even tussendoor te lezen. Er zijn namelijk zoveel details in beschreven dat je er goed voor moet gaan zitten om niks te missen.

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten