Beschermengel

Recensie Beschermengel, Dolores Redondo

Beschermengel is het eerste deel van de Baztán-trilogie, met Amaia Salazar als hoofdpersonage.

Beschermengel

| auteur: Dolores Redondo | uitgeverij: Xander | paperback en E-book | recensent: Evy De Brabander |

Recensie Beschermengel

Inhoud

Op de oever van de rivier Baztán worden kort na elkaar de lichamen teruggevonden van twee vermoorde meisjes. De lichamen zijn op dezelfde manier neergelegd en de aanwezigheid van een zoet streekgebonden cakeje op de schaamstreek van de meisjes laat er geen twijfel over bestaan dat ze door één en dezelfde persoon om het leven zijn gebracht.

Amaia Salazar wordt aangesteld als de leider van het onderzoeksteam. Zij heeft haar jeugd doorgebracht in Elizondo, dus ze heeft het grote voordeel dat ze de omgeving en de mensen in het dorp goed kent. Toch maakt de terugkeer naar haar geboortedorp hevige gevoelens los bij Amaia. Ze krijgt steeds meer last van nachtmerries en het trauma uit haar jeugd dat ze heeft proberen te verdringen, dreigt weer vat op haar te krijgen.

De samenwerking met de collega’s verloopt op sommige momenten moeizaam en het contact met haar oudste zus, Flora, wordt steeds vijandiger. Als vervolgens ook de spanningen in haar huwelijk met James voelbaar zijn, moet Amaia het hoofd koel proberen te houden. Zal ze haar persoonlijke problemen voldoende van zich af kunnen zetten om de moordenaar van de meisjes te pakken te krijgen, voor er nog meer slachtoffers vallen? Kan ze dit doen zonder er zelf aan onderdoor te gaan?

Persoonlijke Leeservaring

Evy: Beschermengel is het eerste deel van de Baztán-trilogie, met Amaia Salazar als hoofdpersonage. Het boek is in 2013 ook al in het Nederlands uitgegeven onder een iets andere titel door een andere uitgeverij. De lezers die mijn recensie over Dit alles zal ik je geven hebben gelezen zullen weten dat ik over dat boek van Dolores Redondo heel enthousiast was. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen bij het lezen van Beschermengel.

De schrijfstijl is typerend voor Dolores Redondo. Ze drukt gewoon haar stempel op het boek door de mooie zinnen en beeldende taal. Het enige nadeel daarvan is dat de vaart wat uit het boek wordt gehaald en het op bepaalde ogenblikken meer als een roman aanvoelt. Bovendien hangt er een erg mystieke sfeer over het boek. Het gebruik van oude Baskische legenden en mythen, in combinatie met de bosrijke omgeving, zorgden er voor dat mijn fantasie op volle toeren draaide. Ik probeerde me vooral een goede voorstelling te maken van de ‘Basajaun’ (vertaling : Heer van het woud), die vele malen ter sprake wordt gebracht in het boek.

Er wordt erg veel over het privé- leven van Amaia gesproken waardoor de moorden in grote delen van het boek naar de achtergrond verdwijnen. Het grote voordeel hiervan is dat ik me als lezer wel erg verbonden voelde met Amaia. Redondo zet met haar een zeer attractief hoofdpersonage neer, waar ik graag meer over wil lezen! Gelukkig kan dit al in januari, wanneer deel twee verschijnt, Erfenis van de botten.

Heeft Amaia Salazar ook jullie hart veroverd? Zijn jullie nu net zo nieuwsgierig als ik naar welke zaak zij straks op haar bord krijgt? En hoe vergaat het haar op persoonlijk vlak?

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten